CulturăHome

Oamenii de carte strâng semnături împotriva timbrului literar

 Oamenii de carte strâng semnături împotriva timbrului literar

Photocredit: Public domain of USA

 

Într-un comunicat de presă, Asociația Editorilor din România declara:

 

Editorii membri ai Asociației Editorilor au ajuns la concluzia că mecanismul Timbrului Cultural trebuie eliminat și este nevoie ca în continuare să fie explicat caracterul anti-cultural al acestei legi nu doar politicienilor care au inițiat-o, dar și celor care au puterea de a o respinge, în Comisia de Cultură sau în plenul Camerei Deputaților. O astfel de taxă nu poate rezolva, de altfel, niciuna dintre problemele prioritare ale pieței pentru că România are nevoie acum de promovarea lecturii prin campanii publice (jumătate dintre români nu citesc nici măcar o carte pe an, arată studiile), de creșterea numărului de librării — există orașe mari unde librăriile au dispărut, există județe unde nu mai funcționează nicio librărie — și de dotarea și modernizarea fondului de carte din bibliotecile publice și din bibliotecile școlare.

Subfinanțarea culturii și a educației este într-adevăr o problemă dintre cele mai grave, dar o problemă pe care nu taxarea producătorilor, a celor care susțin activ domeniul și investesc în el, o poate rezolva, ci atragerea de fonduri din alte surse (surse bugetare, sponsorizări, donații, parteneriate public-privat etc.), așa cum se întâmplă în oricare dintre țările civilizate.

   Într-o încercare de blocare a acestui aberant proiect, denumit de AER (Asociația Editorilor din România) „taxa pe citit”, Asociația, împreună cu mai multe lanțuri de librării (Cărturești, Diverta, Humanitas și Nemira) și societatea civilă au trecut la strângerea de semnături pentru a arăta inițiatorilor acestei legi (un grup de parlamentari în frunte cu Varujan Vosganian, prim-vicepreședintele USR, și Traian Dobrinescu, membru USR) că direcția în care au pornit este una greșită.

     Dacă mergeți zilele astea într-una din librăriile menționate mai sus, puteți semna și susține această petiție. Pentru cei care nu sunt în țară sau nu au posibilitatea de a merge în acele librării, există și o petiție online, pe care o puteți semna aici.

   AER mai declară, cu privire la aceasstă acțiune:

„Credem că piața de carte a ajuns la un nivel atât de scăzut încât nu mai suportă aberații legislative de genul timbrului literar”, se arată într-o declarație a Consiliului Director al Asociației Editorilor din România, organizația care a inițiat demersul. „Indiferent că vorbim despre legea 35/1994, care a instituit acest timbru, sau despre propunerea aflată acum în discuția Camerei Deptuaților, este evident că nu prin astfel de măsuri vom relansa cititul în România. Ne bucură susținerea partenerilor noștri librari și sperăm să ni se alăture cât mai mulți cititori în această campanie pentru că, în definitiv, cartea are numai de câștigat dacă o scăpăm de această povară.”

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share