ABC IT – Pretext
ABC IT
Pretext
Nu sunt singurul care se lovește de problemele curente în folosirea aparaturilor electronice și nici primul care clachează în fața neputinței de a le da viață. Că e PC, laptop, tabletă sau telefon, faptul că nu mai funcționează poate crea neplăceri majore fiecăruia din noi. Financiare, de comunicare, de stres.
Prima întrebare țâșnește aproape instantaneu și cu maximă furie: Ce are? Prima regulă sau regula de aur: verificați dacă aparatul are alimentare, fie că e vorba de curentul electric din instalația locului unde vă aflați, fie că este vorba despre baterie. Asta vă va conduce la ce urmează să faceți în continuare.
Regula doi: verificați cablul de alimentare. Dacă este detașabil, schimbați-l cu altul, dacă aveți unul de rezervă la îndemână, dacă nu, aveți posibilitatea de a cumpăra din magazin un creion electric pentru verificarea tensiunii. Dacă nici așa nu se poate constata trecerea curentului electric prin el, vă sfătuiesc să vă faceți un circuit rudimentar în serie, adică în linie, bec-baterie. Cu el se poate verifica la ,,rece” dacă aveți cablul întrerupt sau nu.
De la cablu încolo e filozofie curată, dar noi o vom descifra pe îndelete. Luăm obișnuitul PC pe care încă îl dețineți. Știu că au mai făcut-o și alții înaintea mea, știu că o astfel de prezentare e oarecum banală, dar dacă n-aș cunoaște destui care se uită la el ca la sfintele moaște, n-aș fi cutezat să mă aventurez la o astfel de prezentare.
Ce urmează vă va ajuta să înțelegeți mai bine ,,cu ce se mănâncă” tehnologia acestui aparat.
Carcasa metalică, cutie pentru cine nu știe termenul, ascunde câteva componente care fac întreaga mașinărie numită calculator să funcționeze. Pe fața ei și în spate găsim o serie de butoane și orificii care joacă un rol important în conectivitatea calculatorului cu alte dispozitive electronice. Dacă lucrurile funcționează corect, la apăsarea butonului mare de pe fața carcasei ar trebui să pornească sursa, scoțând un vâjâit specific rotirii unui ventilator de mici dimensiuni. Tot pe fața carcasei mai există un buton mai mic, pentru resetarea calculatorului sau repornirea lui, dar numai în cazurile ce le voi dezvălui mai târziu.
Fiind conceput ca o structură umană el are inimă, creier, memorie, corp și organe interne, structuri nervoase, artere, etc. Carcasa este corpul, organele interne sunt placa de bază și restul de plăci care îndeplinesc diferite funcții, procesorul este pe de o parte inimă, împărțind fluxul sanguin, adică cea mai mare parte din curentul electric continuu, cu placa de bază și pe de alta creier. Memoria RAM este analoagă memoriei momentane, ca atunci când mergeți la cumpărături și în cap vă faceți o listă pe care după scurt timp o uitați și Hard Disk-ul reprezintă memoria sedimentată, aceea cu care fiecare dintre noi rămânem după o învățătură trainică, un fel de bibliotecă la purtător. O altă bibliotecă se poate accesa prin unitățile optice numite CD-DVD, Floppy Disk, mai rar utilizat astăzi, Usb Stick, Mini Carduri și alte asemenea dispozitive.
Cablurile numeroase care traversează și interferează cu diferitetele componente țin loc de artere. Circuitele de pe toate plăcile componente sunt asemănătoare structurilor nervoase umane. Omul dacă nu vede e orb, calculatorul fără monitor nu funcționează. Legătura dintre el și carcasă se face printr-un cablu multifilar, cu multe fire adică, și prin portul, intrarea în placa video fie ca și componentă separată, fie inserată, lipită, pe placa de bază. Marea majoritate a PC-urilor au în componență și un mic difuzor care are rol în semnalarea unor funcționalități bune sau defectuoase ale calculatorului sau pentru un minim de ascultare a fișierelor de tip audio.
Pentru azi e de-ajuns. O zi bună!