Cenaclul Alexandru Sihleanu – 26 martie 2016
TRATAMENT, CU SARE ŞI PIPER
Sâmbătă, 26 martie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu un scurt moment de divertisment susţinut de Matincă Costea,”Dragoste şi haz”, o culegere de miniaturi umoristice integrate într-un monolog de Matincă Co-stea, a cărui prestaţie a cules aplauze.
A urmat lectorul de serviciu, Safta Leaută, cu epigrame. Dna Safta Leaută este un talent nativ. Vine din lumea ancestrală a satului lui Lucian Blaga, cu sapienţialitate, cu tradiţii, cu sensibilitatea omului creator de frumos. Are fler pentru epigramă. S-a remarcat în sedinţele Cenaclului, cu creaţii spontane. Prin lectura de astăzi a creat o atmosferă plăcută. Mai sunt unele probleme de formă, ce trebuie revizuite, dar la modul general, putem spune, epigrama este salvată. Ex: „Mă pândeşti după uluc,/ Ca să vezi unde mă duc/ Şi-ai mai sta până mă-ntorc,/Dar ţi-a dat laptele-n foc”.
„Toţi ştim, că atunci când dl Matincă Costea ia cuvântul, urmeză o clipă de divertisment, un moment inedit ce ne înveseleşte sufletul şi ne transpune, preţ de câteva minute, în sala de teatru. De fiecare dată mă las purtată, de umor şi ironie, în universul unic creat de dl Matincă. Vă mulţumesc că reuşiţi să ne readuceţi zâmbetul în vieţile noastre şi că ne faceţi să ne tresalte sufletele de fericire la fiecare audiţie. Simplitatea, sinceritatea, credinţa şi respectul sunt calităţi rar întâlnite în zilele noastre. Aceste trăsături o caracterizează pe deplin pe dna Safta Leaută. Satira şi ironia, pe care se bazează epigramele d-ei, sunt necesare în vremea noastră, cât şi evidente. Epigramele dnei au o doză benefică de umor ce ne descreţeşte frunţile împovărate de grijile cotidiene. Din punctul meu de vedere, epigramele dnei reprezintă o pastilă benefică sănătăţii psihice.” (Georgiana Elisabeta Panait)
„În privinţa scheciurilor pe care le prezintă dl Matincă Costea la fiecare şedinţă, acestea ne deschid poarta veseliei, creează o poezie în care comentariile merg mai uşor. Dna Safta Leaută are un suflet sincer şi în totdeauna, pentru cei din jur, găseşte leacul cu o epigramă. Aştept să se programeze o şedinţă numai cu epigrame, cu schimburi de replici. Înainte de ’90 căutam „Urzica”, dar şi creaţiile din Cenaclul nostru sunt pe urma revistei.” (Valeria Popa)
„Dna Safta Leaută excelează în epigrame. Este un talent nativ, epigramele sale au sare şi piper, trăsătură caracteristică pentru această compoziție literară considerată de unii gen minor. Dna face uneori rabat de la formă, ca atare rima şi ritmul mai suferă pe alocuri. Fiindcă se dovedeşte prolifică, îi doresc, în continuare, succes pe acest tărâm.” (Matincă Costea)
„Pe dl Matincă Costea, cum singur a amintit, îl consider precum un parfum, un om de o esenţă plăcută în cadrul Cenaclului nostru, care degajă un parfum actoricesc mult apreciat de cenaclişti. Astăzi, s-a pus bazele unui cuplu de umorişti, Matincă şi Safta, un cuplu deosebit de talentat şi cu multă naturaleţe. Referitor la creaţia dnei Safta Leaută, consider că este o creaţie literară bio, fără E-uri şi dăunători. Dna Leaută este deosebită prin ceea ce spune şi prin ceea ce face pentru că scrie cu gust. Noi suntem foarte încântaţi de prezenţa dânsei în cadrul Cenaclului. A fost o deosebită încântare să ne onoreze cu prezenţa. Creaţia dânsei este diversă, plină de realitate şi o consider un scriitor antrenat în propriul mediu social.” (Adrian Câmpeanu, preş. UCRS)
„Am ascultat epigramele şi ca valoare sunt inegale. E drept că unele sunt mai reuşite, iar altele trebuie revăzute, nu numai din punct de vedere al formei, ci şi ca logică a unor texte. Mai remarc problema unor rime forţate, foarte uşoare şi prea simple. Este vorba de concordanţa timpurilor. Are şi epigrame reuşite. În general bune pot fi etichetate ca bune. Pentru mine a fost o încântare.” (Mihai Constantinescu)
„Ca de fiecare dată dl Matincă ne-a fermecat cu parfumul Matincă Costea. Legat de dna Leaută, epigramele d-ei m-au încântat. Felicitări!” (Nicolae Constantinescu)
„Îl parafrazez pe dl Matincă, cu zâmbet şi amuzament dl Matincă este prezent la Cenaclul nostru permanent. Abordează cuplete vechi, dar cu teme mereu actuale, în care folosind umorul satirizează anumite aspecte sociale şi morale. Este un adevărat actor atunci când le rosteşte şi ne smulge zâmbete şi chiar râsul sănătos. Privitor la lectorul de astăzi, de unde vine Safta Leaută? Safta Leaută vine din lumea satului românesc ce îşi are rădăcini ancestrale, adânc înfipte în glia străbună a neamului nostru. Leaută Safta este un rapsod al satului românesc. Abordează îndrăzneţ teme foarte importante ale literaturii, teme care au preocupat mari filosofi ai lumii: viaţa şi moartea, scara valorilor umane, mama ca purtătoare şi generatoare a fiinţei umane, pe Terra, dar şi cea care este generatoare de energie pentru familie. Ea,mama, este liantul familiei. Prin epigrame autoarea satirizează multe vicii umane, creând adevărate perle literare, dar privitor la formă şi fond, ele mai pot fi prelucrate. Am observat că a ţinut cont de unele observaţii în şedinţele de Cenaclu. Oricum, o felicit pentru curajul cu care abordează teme, dar şi specii literare. Epigrama însă o abordează cu multă uşurinţă.” (Floarea Stănescu)
„M-am trezit cu un telefon într-o dimineaţă, era 11 martie. De dincolo, un glas tremurat se prezenta timid: ,,Sunt Safta Leaută, de la Boldu”. După ce și-a rostit numele, m-a felicitat pentru cartea mea ,,Zăngănele”. Mi-a provocat un fior neașteptat acest mesaj, fiindcă rar se întâmplă ca un om să fie de o asemenea sinceritate și m-ai ales că venea din partea unei doamne cu mult mai în vârstă decât mine . Dintotdeauna am încercat să-i studiez pe cei din jur și la dna Leaută am observat că de fiecare dată în cuvânt este curajosă, trăsătură în evident contrast cu corpul care devine fibrilant, se lasă cuprins în totalitate de emoţii. Mă regăsesc în cele două epigrame pe care mi le-a dedicat, dar, așa cum au făcut vorbire colegii de ședință, mai este de lucru la ele, dânsa ar putea să reaşeze cuvintele în versuri, să le schimbe cu altele mai potrivite, pentru a da astfel conținutului importanța pe care o merită. Dl Matincă, vizavi de Vasile Tomazian, mi-a trezit amintiri plăcute, în copilărie ascultam des scheciurile acestui mic la stat, dar mare la sfat actor și azi mi le reamintesc cu plăcere.” (Sorin Călin)
„Am o deosebită stimă pentru dl Matincă Costea. Este o persoană distinsă, agreabilă şi sensibilă. Ne încântă de fiecare dată cu glumele, cu divertismentul d-lui. Dna Safta Leaută are şcoala vieţii, un rapsod sensibil de la sat. Epigramele d-ei sunt simple şi luate din viaţa cotidiană. Sunt benefice omului. Aceste ,,bolduri” benefice mai trebuie ascuţite.” (Mioara Zaharia)
Sâmbătă, 02 aprilie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Aneta Pioară.