CulturăHomeOra de muzică

Ora de muzică 171

image
Am lăsat intenționat neamintit un album al lui Sting. M-am lăsat sedus de vechimea melodiilor lui Dowland și….
Discul nu deține atuurile noului, sunteți deja obișnuiți cu colecțiile de melodii care au un anumit scop, iar My Funny Valentine are câteva: se adresează unei părți de lume avidă după muzica greilor, Japonia fiind recunoscută drept devoratorul cel mai aprig de cântec, cu acest prilej mulțumește într-o oarecare măsură acestui public pentru interesul acordat în trecut celui despre care am vorbit în trecut, Sting at the Movies. Numărul de piese cuprinse în My Funny Valentine se ridică la 18, iar lansarea oficială a avut loc pe 23 martie 2005. Cele mai importante titluri sunt Fragile, Shape of my Heart și English Man in New York, secondate de It’s Probably Me, Demolition Man, Valparaiso, Until, My Secret Mariage și Freak the Mighty, toate aparținându-i în totalitate. All for Love este creația trioului Rod Stewart, Bryan Adams și Sting, Murder By Numbers se datorează colaborării cu fostul coleg din Police, Andy Stewart, iar My Funny Friend and Me îl are coautor pe David Hartley. Restul sunt hituri celebre în interpretarea particularizată a lui Sting: My Funny Valentine scrisă de Rodgers și Hart, arhicunoscuta The Windmills of Your Mind a cuplului Alan Nergman și Michel Jean Legrand, Someone To Watch Over Me a unui alt ,,pachet” de compozitori, nimeni alții decât George și Ira Gershwin, Angel Eyes asigurată de Matt Dennis și Earl Brent, Moonlight a cărei partitură este împarțită între John Williams, Alan Bergman și Ma. Ultima, My One and Only Love, poartă semnăturile lui Robert Mellin și Guy Wood.
Această propunere de audiție folosește doar soundtrack-uri din peliculele cinematografice la care Sting a participat, o colecție nu inedită, dar cu piese de suflet, noutatea constând în abordarea diferită față de precedentele versiuni, lucru posibil la un artist de talia lui, dar previzibil în ceea ce-l privește, nu o dată a schimbat macazuri pe căile ferate ale muzicii. Melodii ca My Funny Valentine, grele în sine ca abordare armonică, complicate ca structură uneori, dar nemuritoare în graiul englezesc, pot fi manipulate aproape fără probleme, pot fi emoționante, pot seduce, pot deschide mine…. Urmărind una dintre abordări, cu toate că nu pare un ,,prime view”, dar nici imposibil de pus în scenă la prima vedere, treci prin stările de mai înainte: pianistul adună cohorte de note înghesuite sau răsfirate pe toate cele zece degete, Chris Botti defilează în costum până la un punct din apropierea scenei, lumina reflectorului îl urmărește, adună în razele-i încă un chip matur, feminin, blond, cu trăsături aproape princiare, el începe pleiada de frecvențe pe care doar trompeta le știe scoate, e cuprins de melancolie, evadează, atinge apogeul și…. De undeva din stânga rampei apare discret Sting, se apropie de microfon, doamna pare surprinsă, el începe….. Ridică mâna, o îndreaptă către ea, îi dedică cu glasul și privirea primul vers de parcă doar ei doi ar fi în sală, ,, my funny Valentine”, urmează celelalte două, ,,sweet comic Valentine/ you make me smile with my heart”, apoi, surprinzător, se fixează către Botti și așa, ca o dojană pentru gestul de-a atenta la aleasa inimii sale, căci figura pusă în bataia luminii era Trudie, soția sa, îi dedică stihul patru și cinci, ,,your looks laughable/ unphotographable”, ceea ce trezește zâmbete și râsuri ușoare din partea partenerului de scenă, dar și din rândurile spectatorilor, după care se îndreaptă iarăși spre iubită și-i spune ,,încă ești favorita mea operă de artă”….
Este remarcabil ce poate face un artist adevărat după ani de experiență, este extraordinar cum un simplu cântec, poate aduna în sine toate stările sufletești posibile, este dumnezeiesc să te afli în fața celorlalți, dar mai ales în fața sufletului propriu.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share