CulturăOra de muzică

Ora de muzică 2 – Pohta ce… nu pohti

Mi-am aruncat un ochi peste prima descindere cronicărească sub titulatura Ora de muzică. Am liber la definirea concretă a personajului Stewart Copeland.
Într-adevăr, mâinile moi n-au ce căuta la un toboșar. Dacă i s-a hărăzit hobby-ul ce avea să devină pasiune prin al doilea prenume pe care l-a primit sau nu, doar el ar putea răspunde. Sau poate chiar a oferit detalii. Încă ne aflate. Armstrong i se potrivește însă de minune. „Dă în ele, flăcăul!”, cum mai spun ai noștri muzicanți admirativ la adresa unui confrate.
Orice muzician pornește de undeva. Chiar dacă din spatele scenei ori făcând pe…. La 22 de ani să devii manager de turneu…. E lucru mare. Însă, cu vădit ajutor din partea mai marelui frate Miles, managerul liderului și inițiatorul proiectului Curved Air, Darryl Way. Ce face un manager de turneu? Fixează datele spectacolelor, se ocupă de cazare și transport, caută și recomandă tehnicieni de scenă, se îngrijește ca rider tehnic să corespundă cerințelor muzicienilor, adună banii cuveniți prestației, plătește oamenii implicați, rezolvă problemele personalului și alte nimicuri publicitare și administrative. Asta se întâmpla în 1974. În 1975 Stewart devine drummer-ul grupului, alăturându-se celorlalți împreună cu chitaristul Mick Jacques, amândoi activând până la acel moment în trupa „Car Thieves”. Curved…. O trupă greu de descris din cauza deselor nemulțumiri, cu dese schimbări de membri…. Poate și fiindcă părerile unuia dintre fondatori, Galt MacDermont, găsește venirea solistei Sonia Christina Shaw (Sonja Kristina de scenă) ca începutul sfârșitului trupei. De fapt, la 1 ianuarie 1970 s-a făcut invitația de a deveni vocea trupei, aceeași dată de naștere a Curved Air. Ce a declarat Galt se referă practic la activitatea anterioară și la ambițiile Sisyphus-ului din anii 68-69. O părere contrară are managerul Mark Hanau, ce o consideră pe Sonia ingredientul vital a devenirii și parcursului acestui proiect. Ca să nu spun că însuși Sting o consideră „cu adevărat frumoasă, din altă lume și inaccesibilă (aici și cu sensul de neatins)”. O singură frază despre participarea lui Copeland ca toboșar Curved Air. E și el una dintre picăturile care au umplut paharul răbdării violonistului Way, un tip școlit, „un notoriu perfecționist”, dar nemulțumit „mai ales de novicele Copeland”. Ce a urmat…. Înțepăturile…. Membrii au luat foc și conflictele lor au devenit publice.
Cei doi ani petrecuți la începuturile carierei sale au fost semnificativi. Nu vă lăsați neapărat prinși în ideea că a avut ce învăța de la muzicieni rasați și cu un stil muzical puțin sau chiar mai mult „sabatic”. Peste șase ani numărați de la 1976, va deveni soțul Soniei timp de nouă ani, cu care are doi copii și al cărui fiu din altă căsătorie al Soniei l-a adoptat. Un gest pe care puțini îl fac. Totuși. Vorbim despre o femeie influentă, fostă crupier la Playboy Club din Londra la 23 ani. Ca să nu vă las să ghiciți anul nașterii ei, vă spun că este cu trei ani mai mare decât Stewart. Vorbim totodată despre o femeie matură. Cum spunea și Sting, greu abordabilă.
Femeile vin și pleacă în viața unui artist. Artistul rămânând să facă ceea ce îl neliniștește: muzică. Încă din al doilea an cu The Police, Copeland alege să-și fabrice propriile muzici pe cont propriu. Nu miră pseudonimul ales. Fiecare băiat, mai apoi bărbat se crede invincibil și cu puteri colosale. Klark Kent. Un super om ascuns sub masca unui neajutorat, stângaci…. Ceea ce nu transpare din niciuna dintre piesele ajunse în topurile britanice ca single-uri, adunate abia în 1980 pe un album de sine stătător: „Klark Kent: Music Madness from the Kinetic Kid”.
Ce-și dorește orice membru al unei trupe? Să fie „băgat în seamă” și să aibă o participație egală cu a celorlalți. Motivul respingerii piesei „Don’t care” – că nu se identifică Sting cu versurile și astfel nu se poate exprima după voie – l-a determinat să aleagă cariera solo. Deși piesa, ajunsă pe locul 48 în UK Singles Chart, deși executată bucată cu bucată de Stewart, a fost prezentată la emisiunea Top of the Pops cu ai săi colegi. Însă având pe fețe măști – a lui Sting este de urangutan, ale celorlalți de oameni importanți de stat – și într-o formulă lărgită: Sting, Summer, Kim Turner, Florian Pilkingtone-Miksa (fost component Curved Air) și Miles Copeland (fratele).

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share