Brigada diverseEditorial

Brigada diverse – A(d)a i(a) mus(t)

12 noiembrie 2023
S-ar-u’ mamii ei de treabă (să scuze colegul de liceu rezultatul, nu i se adresează)! Cu toate noile atașamente adăugate numelui meu, considerația ,,sunt jurnalist” rămâne la stadiul de irelevanță. Și pentru mine, și pentru mulți alții. În ciuda alegerii ca informație despre un asteroid desprins parcă din poveste (din Lună declară fanii științei ne-probatorii, bâjbâite sau serependitatorii – un cuvânt la fel de desprins din ireal… ca fenomen al…, o clipă, să încarc dex-ul, … sesizării anumitor aspecte ale descoperirilor științifice întâmplătoare, de parcă descoperirea n-ar fi un fapt cu totul întâmplător, cu totul momentan), cu diametru, desigur, ,,oscilant” (în hawaiiană) sau marcat la ,,precizie” (40-100m – în matematicile astrologice), m-am calat pe ,,desfigurarea” unei singure litere: s. Căreia nu i se găsește rostul în isprava ziaristică a trustului digi24. ,,… s-ar putea să fie…” avea dispensă lingvistică de detașare. Ar putea să fie era suficient.
Caz de necaz. Ce să mai ceri unor oameni ale căror puteri se diminuează în proporție geometrică începând cu 70 de ani? Doar celor cu minți și vigoare matură le poți impune să-și vadă…. De meserie. ,,Se pare” nu poate fi aleasă drept expresie jurnalistică. Știrea dă impresia și este în acest context doar un zvon producător de sentimente și păreri deloc plăcute. Aura Urziceanu ori este, ori nu este într-un azil. Bine totuși, între ghilimele, că am certitudinea făcăturii. Mi se confirmă metoda prin care circulă veștile în presa românească. Unul le aruncă pe piață, ceilalți le împrăștie fără să le verifice. Romaniatv.net e și mai ,,înspăimântată” de situația artistei: ,,Ar trăi uitată într-un azil al groazei din Canada…”. Acum raționați și dumneavoastră. N-o fi Canada raiul pe pământ. Este însă una dintre țările ale cărei sisteme au un grad de ireproșabilitate ridicat. Numeri pe degete pe cele precum ea.
Mă întorc cu plăcere la ideea personală de a declara oficial persoanele ajunse și trecute de 70 de ani ca bătrâne. Nu pensionari, nu asistați sociali, ci bătrâni. Cu un statut care să nu permită, indiferent de starea materială sau/și socială a acestora, unor loaze să trăiască pe spinarea lor. Exemplul Al Pacino este relevant. Ce proces, ce…? La 29 de ani ești în stare să te hrănești, să obții venituri din propria-ți muncă. Nu să trândăvești lunar pe 30.000 de dolari, obținuți în instanță, ca fostă soție. Rușinos pentru sistemul judiciar un asemenea fapt. Pentru femeie și mai și.
Confirmări și în planul astrologiei cotidiene. Alți trântori, chiar lucrativi cu mintea, infirmă teoriile altora. Cum că ciclul solar a dat cu virgulă. Calculul mai înainte emitenților este greșit, apogeul solar se apropie cu ,,pași repezi”.
În fața fluxului informațional actual, poate să se pună școala și-n…, și-n cap, nu va mai ,,fascina” pe nimeni. Nici măcar pe țâncii abia ieșiți de pe băncuțele grădiniței. Cât despre responsabilitatea ei…. De multă vreme s-a derobat de ea. Educația înseamnă chiar și o corecție momentană cu nuieluța.
E ca și cum criminalul te-ar avertiza că te omoară. Altă analogie nu pot face ca să compar lamentarea lui Musk, unul dintre exponenții susținerii și alimentării așa-zisei inteligențe artificiale. Tot el pune (a pus, se împăunează) în gardă omenirea (cine să fie ca să se erijeze?) că ne-ar putea lăsa pe toți fără muncă capul electronic, tot el face uz de ,,piftia deșteaptă” pentru scopurile sale de îmbogățire, lăsând pe drumuri destui….

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share