Brigada diverseEditorial

Brigada diverse – (J)oi, S(i)re, z(a)ce Cor(y). (L)enți, (T)iti – (l)ei

22, 29 iulie 2023
Și omul are dreptate, dincolo de…. Ce legătură o avea? Pot ști numai jurnaliștii bolnavi de conexiuni eclectice. Nenicuțul, șef amărăștean la evidența populației de pe coastele mării, a conchis ce până mai alaltăieri – ieri începuseră să scoată căpșoarele preschimbate peste gardul indecenței – pentru omenirea românească cântărea cât o execuție în fața plutonului de pușcași. Un drept pertinent de a socoti prefăcuții, preschimbații în femei bulangii. Și nu departe s-a ajuns, ci la capătul putinței umane și capacității de a-și altera mințile. Să lași un bărbat, chiar cu alea anulate, să participe cot la cot cu femeile la un concurs de miss, este nedrept și frustrant. Și jignitor.
Domnul profesor are dreptate până la un punct, că notele mari sunt cel puțin cu două cifre mai mici, că trebuie făcută o examinare etapizată. După, orice ierarhizare cade. Căci și la testele ușoare tot 9 primește pentru un singur subpunct nerezolvat și tot 9 se trece pe lucrare.
Bravos lui Agarici. Ce nu știam și era totuși previzibil pentru un așa parcurs. Născut elvețian, naturalizat moldovean, cultivat ardelenește. Dobrogean în cele din urmă. Aviator în răzbel, nebunește plecat în misiune de capul dumisale, salvând un rusnac, vizitat după ani de acesta în calitate de general. Medaliat, degradat, repus în grad. Traducător și autor de cărți tehnice. Și-un pic poet. Însă, după ziaristul cu subiectul, de poezie autobiografică. Aș da să-l întreb: ce e aia?
S-a umplut țara de examinați. De elevi. Dar și de candidați pentru un loc vremelnic de profesor. Iar unii…. Că tot un jurnalist e tâmp, ori intervievatul prim e tolomac sau miștocar, să se știe că litere sunt toate, iar cel ce le scrie sau le citește n-o să uzeze mai niciodată de ele ca entități de sine stătătoare, ci doar grupate silabic și în sensul unui limbaj fluent și inteligibil, prepuse cât să formeze un cuvânt. Fiindcă doar să n-ai mai nimic în cap ca să declari că ,,am venit să scriu doar câteva litere”, altfel, oricare pariu serios n-ar fi lansat o astfel de ,,golănie” sfidătoare, având ca dovadă probabil câte o literă pe ici și colo în pagină. Și nu la nivelul acesta, unde riscul echivalează cu excluderea din învățământ. Cât despre o altă ,,informatoare” de materie școlară, e notorie întârzierea. Supărată foc că i s-a trântit ușa de la intrarea în clădirea de examen. Cam așa ar trebui și noi să procedăm la serviciu, când s-a făcut ora de începere a evenimentului, spectatorul din sală să nu iasă, iar celui ce n-a intrat încă, să nu i se permită accesul.
În presă s-a vorbit de accidentul de la noi de pe stradă, numai poliția n-a auzit de el. Pentru că nici n-a venit. Și nici nu va mai veni vreodată.
……………….
Intenționat…. Corigența nu e chiar o bagatelă. Nici de declarat, nici de ameliorat. ,,Întâmplându-se” unui singur elev, ai zice că ori e prost făcut grămadă și oricare ar fi fost bunăvoința profesoarei, nu s-a putut da notă de trecere, ori s-a născut în institutoare o dorință de a-i face de petrecanie loazei. Cazul nostru este multiplu. Duzina de proaspăt buletinizați a fost trimisă la… reeducare pentru toamnă. Iar profesoara acasă. Nu știu unde stă adevărul de dincolo de cifre la Azuga, însă tot înclin balanța spre profa de matematică. Oricât de pornită, a avut un motiv întemeiat.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share