Brigada diverseEditorial

Brigada diverse – (E) (n)ou Ste(l)u

16 iulie 2023
Înainte de a scrie data eram încredințat că este 15. Din pricina nebuniei pe care mi-o servește încă muzica și mai ales mijloacele ei noi de expunere. O căutare infinită.
Avem o plăcere sadică să inventăm încă roata și să ne dăm rotunzi cu ea. Așa ce o interesa pe fetișcana jurnalistă cum ar putea să o fure străinii de la români, momiți cu un așa-zis spectacol – când colo Neversea este o ditai discoteca -, încât s-a transformat în englezoaică prin ,,costanția”. Normal că ,,tantile” au comentat cu ,,Ha, engleză! Auzi la ea.”. Unuia mai deștept și cu urechea acordată i s-ar fi părut suspectă și n-ar fi ezitat să o-ntrebe despre nația-i. Și-ar fi ocărât-o pentru tupeu. Restul ,,descoperirilor” sunt tabu. Wc-ul și plata pentru ,,șusu”, autobuzul ultra aglomerat și scump, condițiile rurale din stațiuni. Și mai ales oamenii noștri, țărani din fire.
P-asta n-o scap. A fost printre cele neauzite și printre cele simpatice. Cu toată supărarea celor vizați. Cică de Pandele. Că de ce fură. C-așa i-ar fi Firea.
Submarine…. Apăi toată suflarea omenirii a devenit șmecheră și face pe deșteapta. Că materiale proaste sau prea puțin testate…. Ăia ar fi făcut submersibilul și din hârtie, crezând…. Ca și alți savanți care au ajuns la concluzia că depărtările sunt la o privire de telescop și călătoriile în cele patru dimensiuni – să fim serioși și să lăsăm scurgerea timpului deoparte, sunt suficiente sus, jos și nițel în față și în spate, care, la rândul lor, pe secțiune plană se reduc la aceleași două axe – se pot realiza ca și cum ai bate din palme.
Două cazuri de ,,picaj”. Doi nemulțumiți de notele la bacalaureat s-au trezit mai jos de cât erau – să rugăm oamenii de știință să inventeze mai repede mașina timpului -: unul sub linie și una mai rău de 9,5 (e mai corect, zeroul de după cinci este inutil). Domnișoarei o rușinică pentru acuzele aduse comisiilor. Învățătoarele pe care le repugnă, dar care nu se puteau înscrie deloc la corectare, au și ele totuși o facultate. Mai deștepte sau mai puțin, oricum au ceva în plus în cap. Adaug încă o rușinare pentru lipsa de respect pentru cele ce duc greul primilor ani de școală. Alături de ea așez un deget de bătut obrazul celor ce au trimis în eter sub formă de articol știrea. Inconsecvenți cu numerele. În titlu 9,5, în conținut 9,75. Că 8,6 a rămas după reanalizare….
Cafeaua și vinul, apanajul doctorilor contemporani la o viață sănătoasă. De parcă omului la naștere îi stă scris pe frunte că fără cele două licori are șansa sucombării mai rapide. Vezi să nu. Și n-a găsit moșneagul ce-l privesc, medic, mai bună explicație decât că face bine creierului numai dacă se bea dimineața. Obligatoriu. Ce i-o face? Îl mărește, îi înmulțește rețeaua neuronală? Cu ce? Cu taclalele de la telefon despre mâncare, modă și bani?
O altă deșteaptă încearcă să ne convingă despre statutul pielii expuse la soare și înnegrite. Cică nu este arsă. Și-atunci de ce se cojește? Ori nu știm și noi ce e cu epiderma, al câtelea strat este și care este rolul, că se regenerează? Că este, conform dexului ,,strat exterior, superficial…”?
Halucinația (precum furibunda mea căutare de vreo săptămână pe net) e boală grea și rea. Indiferent cu ce se produce, lasă în urmă victime. Ca gagica sibianului trecută la veșnice în timp ce el era pe altă lume cu mintea. În același apartament, vreme de 2 zile.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share