CulturăLiteradura

Literadura nr. 27 (10)

Prezențe Literare

Teo Cabel

Liniștea se câștigă trecând prin tumult

Un titlu provocator are volumul lui Dumitru Băluță publicat la editura Pontos, Chișinău, 2022, Liniștea părea o încercare.
Unde este poezie realitatea se transformă continuu. Poezia face mai puțin colțuroasă prezența cotidiană a imperiosului, a accidentalului, a aleatoriului.
Dumitru Băluță are un zăcământ consistent de vitalitate. Poetica lui nu intră în deriva nevrozei, în spasmului haoticului. Ele există, dar sunt metamorfozate în interiorul persoanei. Sunt umanizate și devin acceptabile. Măreția sau duritatea lor devin o parte din normal contingente cu autoreferențialul.
Noaptea prin câmp/a suflat un vânt neperceput/ de prognozele meteo/… La răsărit de soare pe acolo trecu/ și buldozerul de șantier…// Ce a lăsat în urmă amintește/ o dimineață pe Nistru din iunie 1992/ petrecută prin arcadele podului/ de la Tighina/ sub sângeroasa șenilă a istoriei, dar Pe terenul de joacă pentru copii/ oameni în salopete de constructori/ se dau huța în leagăne/ schimbând între ei glume acide.
Trecerea anilor aduce acel moment de reflecție și de înțelepciune amăruie: Drumul de pământ/ odinioară trăgea acasă/ acum duce spre asfințit.(Culcuș) sau Viața-i o lupoaică îmbătrânită/ uitat- de propriul sânge/ de când o urlă singurătatea/ se face tot mai subțire, mai rară(Lupoaica îmbătrânită)
Ceasul dă de perete cu liniștea anostă și de undeva, de la începuturi de literatură un cuvânt devine îndrăzneț, actual: Prea buiastra noastră libertate/ cât o fereastră de privit în stradă!
Tonică această imagine: Dimineața/ ca o pasăre albă/ și-a desfăcut imensele aripi/Un șir de urme/ își pierduse sensul/ în depărtarea zăpezii/În mălini/ germina de primăvară.
Pulsul poetului nu este străin de viața socială.
Sentimentele, senzațiile, impresiile se declanșează, se manifestă în mijlocul oamenilor, a societății.


Obsidianul din Oglinzi

Literatura oferă o arie foarte largă de exprimare a imaginației umane. Patricia Elena Stoica profită de acest fapt și abordează poezia. Volumul Obsidianul din oglinzi este un debut literar.
Ezra Pound, spune despre literatură că este „limbajul încărcat cu sens în gradul maxim posibil”.
Volumul Patriciei este incitant, bulversant, parcă un colț de iad descoperit aici pe pământ.
Structura cărții pare de factură romantică pentru că autoarea folosește mare parte din arsenalul romanticilor: demoni, damnare, resemnare, cosmos, suferință, mitologie.
Forma de transmitere a mesajului poetic este versul alb.
Ce sentimente o domină pe autoare în starea poetică și cum sunt ele traduse în vers? citirea volumului poate aduce o relativă edificare.
Prima poezie, Decalogul, dedicat mamei are sevă existențialistă.
Anamorfoză celestă, s-ar spune poezia program a volumului, dar pe parcursul citirii realizezi că este doar o bornă.
E greu să găsești omul din spatele versurilor.
Poezia Patriciei nu trebuie să o citești chiar mot a mot. Ai senzația de sufocare la un moment dat, datorită intensității pe care vrea să o instaureze prin alăturarea cuvintelor. Trebuie să te îndepărtezi puțin de sensul brut pe care îl impune sintagma în vers: obsidianul cu obstinație ovală, să citești dincolo descoperind plutire pe o mulțime de sensuri.
Cuvinte neuzuale într-o exprimare cotidiană, anamorfoză, erinii, galvaniza, nacrit, dau o tensiune aparte textului.
Poezia de dragoste se deosebește prin sensibilitate și tandrețe: Prefă-te că ai uitat de micul dejun/ și cere-mi mie ceai de pe obraji de mușețel,/să ni-l infuzăm până devenim un chip…// (…) Oh, iubirea
mea pierdută,/ Tu sărută-mă astăzi/ și prefă-te că ai uitat să săruți! (Marea nu aruncă nimic)
Reflexia din geamul autobuzului, poezia de final a volumului este saltul calitativ al unui volum de debut. Este poezia actuală matură, dincolo de tatonările inerente începutului.


Sfârșit de februarie literar la Râmnicu Sărat

09.02.2023 la Muzeul „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat s-a desfășurat lansarea de cartea poetei Manuela Camelia Sava „Despre mine vorbesc aripile”.
Evenimentul a fost moderat de către scriitoarea Valeria Manta Tăicuțu.
Nicolai Tăicuțu a prezentat noul număr al revistei „Spații culturale” nr. 86 la împlinirea a 15 ani de activitate literară, în paginile căreia au publicat scriitori importanți ai literaturii române actuale, în care au debutat mulți tineri.
Au vorbit despre volum: Valeria Manta Tăicuțu, Teo Cabel, Tudor Cicu.
Au vorbit despre activitatea poetei și a omului Manuela Camelia Sava, doamna judecător Mioara Donea, directorul bibliotecii județene „V. Voiculescu” Sorin Burlacu, Violeta Vîlcu, Nina Beldie, preotul protopop Cristian Asănache, primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan.
Au mai participat: Stan Brebenel, președintele filialei UZPR Buzău „Pamfil Șeicaru”, Sorin Călin, Artemiza Asănache, Viorel Dodan, familia poetei.
A fost un eveniment aparte, ceva în genul „departe de lumea dezlănțuită” într-o zi de iarnă geroasă, unde căldura s-a manifestat în ipostaza ei umană, spirituală!

Foto: Teo Cabel


„Semănătorul de lumină”

Profesorul Traian Gh. Cristea a lansat vineri 17 Februarie la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicul Sărat, volumul de memorialistică „Semănătorul de lumină!” dedicat fratelui său, profesorul, pictorul Laurențiu Cristea.
Moderat de editorul Constantin Marafet, evenimentul a avut momente emoționante prin mărturiile și evocările făcute de cei din sală: Mioara Donea, Motoșcă Vasile, Ecaterina Chifu, Valerica Istrătescu, Costică Drîstaru, Laurențiu Turcu, Răzvan Theo Chirac, Laurențiu Sălăgean, George Anghel și autorul, Traian Gh. Cristea.

Foto: Ștefan Teodor Cabel


Sorin Călin pledează absent

cu prezență de spirit

AB/SENT volumul recent al lui Sorin Călin, publicat la editura Editgraph. A fost lansat pe 21 februarie la Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” la ora 12.
O carte cu iz pamfletar pe alocuri, cu povestiri de viață frumoase sau năucitoare. Omul care este atent la toate, vede, analizează, compară, acceptă, nu acceptă, se bucură, se întristează, dar nu se lasă, continuă să meargă, să observe și toate aceste tensiuni așezate pe hârtie devin un puncte de orientare în primul rând pentru cel care conștientizează, pe urmă pentru cititor.

Despre cartea lui Sorin Călin a vorbit scriitoarea Valeria Manta Tăicuțu.
Opinii despre autorul, omul, prietenul, colegul, au fost exprimate de către subsemnatul, Teo Cabel, Nicolai Tăicuțu, Viorel Dodan, Andrei Ștefan Costache, Vasile Ghinea, Eduard Antochi, Laurențiu Selegian.


Noise Poetry

A opta ediție, Buzău, 25 Februarie 2023

Finalul lunii Februarie a fost marcat de întâlnirea poeților la Noise Poetry, la Casa Berarilor, Buzău.
Cornelius Drăgan a citit din Mușcătura fluturelui Japonez, ed. Junimea 2016 și poeme dintr-un volum în lucru. Andrei Zbârnea a citit poeme din nick cave@bergen și proză scurtă din antologia Panglica neagră, coordonată de Emanuela Ignățoiu-Sora.

Gina Zaharia a citit din volumul recent publicat la editura Leviathan, aniG.

Evenimentul s-a bucurat de prezența poeților Valeria Manta Tăicuțu, Nicolai Tăicuțu, Tudor Cicu, Nicolae Pogonaru, Dumitru Pană, Mihaela Roxana Boboc, Laurențiu Belizan, Ramona Muller, Dan Ionel Dinu, Petruța Niță Ionete, Alexandru Bolache. Au mai participat Andreea Zaleschi, Adrian Constantin, Dumitru Paleacu.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share