Brigada diverse – (T)e stri(c)ă (b)arul, na(t)ule!

14 septembrie 2022
Cu tot respectul, o carte nu poate fi citită pe nerăsuflate. Te mai dor ochii, necesitățile dau târcoale… și oricât de palpitanți sunt autorii români, un cititor de carieră își dă seama de blazarea limbajului pe parcurs și abandonează lectura.
Din generalizata pandemie, Macron se află în plin război energetic. O să-i spun vreo două, că prea iese la rampă iresponsabil și nesancționat. Cetățenii dânsului nu-l întreabă pentru ce ocupă jilțul lui Ludovic? Nu pentru a fi garantul libertăților, garantul traiului…? Oho, și cum mai perorase bunăstarea în alegeri!
Iote Charles. N-a promis nimic și nici nu este dispus să facă vreo concesie. Dă exemplu din propria-i ogradă. Că prea mulți mâncăi se adunaseră pe lângă stârvul reginei, o sută de ,,trântori” de curte.
Fiecare să lupte pentru țara lui. De va fi să moară, măcar s-o facă pentru mâna de oameni pe care i-a cunoscut și care vorbesc aceeași limbă. Legiunile străine, ba chiar internaționale, pornite voluntar (asta e gogoriță!) spre eliberarea Ucrainei. Adică niscai șefi și d-ei cu lime la urmă. Supărați că fuseră trimiși în luptă gratuit, fără sprijin, ca să dea nas în nas cu…. Moartea sau rusul tot un drac.
Numai puștii au inconștiența de a pleca la mare după câte o prostie. Iar tânărul care a julit lovelele de dar de nuntă nu poate fi altceva decât un copil fără minte. Dar cu brățări în arestul Sucevei.
Cum sunt copiii, la fel și femeile. O văd de la spate cum în cocu-i freamătă un șarpe. Și nu mă mir că a găsit modalitatea de a fi, în sfârșit, de luat în seamă. Altfel cine ar fi întors privirea după ceafa-i lată de bulgar?
Un patron cu capul pe umeri și-ar canaliza viziunea și talentele aritmetice spre sporirea câștigului, spre dezvoltarea afacerii. Dar chiar să credem că un terăsaș are fason de ,,industriaș”? Cum spuneam, personajul, cules de reporterii de găselnițe, la fel de neaveniți în meserie, se apucă să adune – deci aritmetică și nu matematică – mărire cu mărire a salariaților de la stat. Și n-a concluzionat ce ar fi făcut el cu suma fabuloasă – i-ar fi fost și teamă să gândească mai departe de o miime din numărul bănesc -, ci, cetățean onorabil, i-a depus direct în bugetul unui pod ,,ca ăla de la Brăila”. Bine că nu e buzoian de-al nostru, cine știe ce ape și-ar fi dorit să treacă suspendat. A! 2 miliarde.
Eu vă cred că una peste alta viața asta trebuie să fie trăită și de s-ar putea numai în distracție, ,,de la care nu trebuie să ne abținem”. De la aia nu, de la ailaltă nu. Și echilibrul între învățătura de facultate și ,,chefurile”, unde au să-l găsească tinerii momiți spre Olanda? Patronii de i-ar angaja cu juma de normă, chiar așa de inconștienți să fie încât să le lase libertatea de a presta ,,când sunt disponibili”? Aia mai este afacere?
S-au prăpădit dirigul și directoarea adjunctă din 90210. Perry deja are ceva vreme.
Eu doresc să fiu pisică. Nu mă interesează rasa de câine propusă zodiacal.
Cadru pastoral…. Nu știu de ce într-o astfel de imagine, desenată în cuvinte, ar trebuie să văd un câmp (larg spun didacticiștii; și cum ar trebui să fie?), gol – ce câmp mai este acela, pârloagă? măcar arat proaspăt – și în mijlocul lui un tractor abandonat. Idilică narațiune omniscientă!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share