Brigada diverseEditorial

Brigada diverse – A(n)a (î)n (r)elon

7, 8 septembrie 2022
Tocmai când era să bag mâna în foc că io pe Tiktok n-oi ajunge vreodată, mi s-au adus dovezi contrare. Iacătă întoarcerea Salamandrei surprinsă în mijlocul unei povești de dragoste. De fapt luându-le fața celor doi iubiți de peste țări. Precum zise Ciucă: niciodată să nu spui niciodată. De curând.
Elocvența imaginii în care conducătorul trotinetei stă cu suzeta în gură creionează portretul societății actuale. Se pricepe masa tinerească, de la ăl cu tetina în gură la cel mai dezghețat, la toate, numai mintea le este încă nedezvoltată. Spusesem anterior cum este cu ,,talentele”.
De ce germanic și nu german generalul care a pus capăt imperiului roman? De ce sciri și nu sciți? De ce oare nu se interzice scrierea fără diacritice pentru tot ce are caracter de informație publică?
Trei probleme: încălcarea intimității; prefigurarea încălcării dreptului la libera decizie; sporirea aparatului de control și represiune. În minunata civilizată Elveția. Sună aberantă propunerea de legiferare a măsurilor coercitive pentru depășirea temperaturii ambientale din apartamente. Se vor întreba și alții de unde ideea și nu va găsi nimeni răspunsul exact. De unde iei atâția oameni care să verifice dacă acele electronice au sărit de inconfortabilele 19 grade Celsius? Cum îi aduci în fața instanței pe ,,delicvenți”, să pretindă că din cauza unei nebunii de moment au umblat la termostat și i-au ridicat limita maximă la 21 de grade? Și n-or fi costuri mari pentru niște nevinovați, nedreptățiți, să stea trei ani în pușcărie pentru un grad în plus?
Una este să se scufunde, alta să se dărâme. La tăierea panglicii. Podul congolez ceda oricum. Dacă la noi, care nu sunt chiar din lumea a treia, și le fug picioarele, darămite la cei din Africa, care, după fotografii, agreează orice în afară de muncă.
Zăpăciților de scribi, de unde vă trăsni întrebarea cu iz geometric despre…? Ia hai s-o gândim nițel. Templu Tepe ziserăți? Contează 11-12 mii de ani? În sine, oricât de neolitică, este cel puțin o construcție, o structură la care s-a pus umărul și nu oricum. Câteva sute de nebuni au pus piatră peste piatră în așa fel încât să nu se dărâme după primul metru ridicat. (Vă sfătuiesc să încercați pe-acasă.) Apoi alte câteva sute au cioplit ceea ce văzurăți și vă stârni uimirea și niciunul dintre noi n-ar mai fi în stare să facă. Însă este cu mult mai mult decât o zidire futilă. A avut parte de câteva minți nu luminate, ci ultra organizate și educate. Să regândim istoria, opinați? Ce mare chestie să acceptăm că omul este cel puțin la fel ca astăzi de când se știe și că nu mai suntem în stare să facem lucrurile ca ei? Hai cu mediana triunghiului…!
După o vârstă poți fi acuzat de senilitate, de un fixism nesănătos. De înfierat Alain Delon pentru afirmațiile că toată identitatea franceză – cu gândul la o extrapolare mondială, sigur – s-a dus pe apa sâmbetei, că au ajuns ai lui să ,,ia lumină de la Sua” – partea cu antihristul este deplasată, totuși cum să se facă mai bine înțeles decât printr-o exagerare?; ideea nu-i aparține, s-au pronunțat și au formulat-o oameni mai aplecați spre conjuncția dintre religie și anti religie -? Și este corect că s-a formulat o petiție de peste ocean care recomandă Academiei de film din Franța să nu-i confere marelui artist premiul pentru întreaga carieră? Defel. E ca și cum…. Peste toate Alain a ajuns și la o vârstă venerabilă. Ce le doresc mojicilor americani? Să ajungă măcar la anii lui, să suporte indiferența și marginalizarea fățișă a celorlalți.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share