Brigada diverse – (Z)emuri, borș…: rec(i)

3 august 2022
Câteva rămășite dinainte de concediu, câteva culese în decursul lui și un instantaneu proaspăt.
Să vă spui ca să repet. Nu toată lumea are ceva important de împărtășit. Că ne împăunăm din zi în zi și în fiecare ceas că ni-s odraslele cele mai….
Ne disputarăm săptămâna trecută vacanțele. Care mai de care mai fălos. Eu mai cu România – c-așa s-a încetățenit între colegi regula, să ne miștocărim până la urma urmei -, țin la ,,Eforie’, deși e Neptun toată ziua, chit că mă face la buzunar de-un suc la opt lei comerciantul român. Măcar e de-al meu, nu-i nici grec, nici neamț să-mi ia pe cea mai ieftină bere trei euro.
Dar vedeți cum suntem noi? Ne-am dat jos din căruță, ne-am aruncat opincile (în cel mai fericit caz) și planăm cu avioanele. Uite că mama și tata n-au apucat să scoată niciun picior afară din țară…. Ca alții.
Mie dialogul cu oamenii obișnuiți, chiar și de spițe mai joase, nu-mi repugnă. Găsim noi ceva de sporovăit. Mai pe vineri m-am dedat la povești despre Șavga. Ajuns, după celebra pleiadă de doctori ,,împuiați” la Râmnic înainte de ’89, se pare primul între primii vindecători de succes. După el, se pare, va veni potopul. Spitalul local având șanse în viitor să se rezume la un biet statut de felcerie.
De mi-o pica în mână Codul lui Napoleon, mă jur că o să-l citesc.
Nu trebuie să ne spună japonezii cât poate rezista carnea de om vie. Aveam și noi destule mostre de trăitori ce au depășit suta. Și-ar fi putut lejer să ajungă la limita 140 de ani. Doar că trăiau în România…. Mă rog, ar putea să nu ne-o spună nici domn profesor D.
Parcă se susținea ideea că timpul ar putea să se mai și întoarcă, nu numai să curgă înainte. Ce ne-om face acum când se pare că ceasurile pământului pierd anual deja o secundă? Vai!
Omul mai și decade. Mai și moare, cât a fost el de președinte de consiliu…. În șanț. Însă au mai hălăduit în ele inși cu mult mai bine văzuți la nivel mondial. Un an a dormit pe străzi Phill Collins și nu s-a mai dat nimeni de ceasul regresului uman….
Din păcate lunaticii fără huhurezii de zi n-au avut mare succes la public. Tot pragmaticul matematician a dus visele acolo unde le zbura mintea filologilor. Mai luați-l pe Eminescu la puricat și veți descoperi că nițel mai mult din toate nu strică. De aceea nu-i pot da dreptate lui Corcheș.
Cinismul rusesc depășește limitele. Le arde de concerte la Azovstal. Rock.
Dar grandomania nu se oprește la ei. Americanii Sua se cred…. Cer celor doi mari poli asiatici să redefinească tratatele despre armele nucleare. Cer. Da’ cine se cred?
Și elevii, și profesorii superficiali. Unul că i se pare suficient să înșire comentarii pe de rost învățate, celălalt să treacă peste textele examinate în fuga calului. Că merita 5,50, că recorectarea a dovedit că era prea puțin sau prea mult zău, e de domeniul infantilismului. Ne trezim și noi vreodată din ludicul ăsta nefiresc?
O fi Cristoiu oracol, totuși…. Nimeni nu poate da verdicte cu privire la finalizarea războiului ruso-ucrainean. Prea mulți jucători disimulați, prea multe interese mascate. Nici măcar Putin. Soluția sa nu are încă un deznodământ clar în minte.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share