Fărădelegea lui Călin – Zâdul civil

Cale lungă și sprâncenată.
Ca apa și uleiul. Nu se înghit, nu se amestecă și nici nu…. Cine greșește plătește. Răspunzător fiind reprezentantul. Vă pot dezvălui că nici tertipurile nu țin. Să vină reprezentatul – rău – să invoce buna credință de acțiune a reprezentantului: nu se acceptă. (Art. 1300)
Just. Drepturile de reprezentate trebuie așternute pe hârtie, așa cum scrie la carte, în lege. (Art. 1301)
Hârtia am inventat-o eu. Cea de la Art. 1301. N-ar fi fost nevoie însă de s-ar fi aflat la datorie. Chestiune solicitată pentru Art. 1302, la îndemâna părții ,,adverse”, contractantul. Să i se dea o copie după reprezentare.
Viabil și conflictul de interese, în stare să ducă la încetarea contractului de reprezentare. (Art. 1303)
Să fie util…. Greu de bănuit. În plus, care să fie rostul unui contract încheiat, citez, ,,… de reprezentant cu sine însuși, în nume propriu…”. Un asemenea procedeu mă conduce la trei variante, profund umane, evidente: o promisiune pe care o așterne pe hârtie ca să se îndemne la a o onora; un testament; desigur, un bilet de sinucigaș. Oricum, m-am hazardat. Concluzia Art. 1304 nu specifică cam la ce se referă o astfel de autocontractare, doar îl găsește anulabil la cererea reprezentatului, cu excepțiile la care se poate aștepta oricine: să vi avut o împuternicire…. Același deznodământ și pentru dubla reprezentare.
Când unele trenează, altele se prezintă singure și limpezi. Drepturi, obligații, însumate în ,,Puterea de reprezentare…” încetează firesc: prin renunțare; prin revocare. (Art. 1305)
Contract s-o numi, modificabil și revocabil, dară să știe și alții. Altfel cum să se apere sau să se împăuneze în fața terților? (Art. 1306)
Și când va să se termine…. Să moară, să devină incapabil, unul ori altul. Contrariile se pot găsi în actul de reprezentare sau pentru persoanele juridice când își încheie existența, cea legală. Motive încă unul: insolvența oricăruia. Efecte: obișnuite, nepoprite. Căci terțul nu este nici obligat să știe și nici nu știa de vreuna dintre situațiile de încetare. (Art. 1307)
Cu schepsis. Nu este suficient să se termine oficial. Se impune ca documentul să treacă de la reprezentant la reprezentat. Singurul drept rezumându-se la o copie la care se atașează ,,… mențiunea că puterea de reprezentare a încetat.”. (Art. 1308)
La comentarii ne pricepem cu toții. Uneori fiind atât de facil. Bănuielile de început își află la Art. 1309 răspunsul. Contractul de reprezentare nu poate fi neapărat împuternicire. Și nici nu afectează relațiile terț-reprezentat. Enunțul Al. 2…. Ba că momește terțul că reprezentatul are un om ce ia în numele său decizii, ba că știind acest fapt nu se poate da la o parte și trebuie să acționeze ca atare. (Art. 1309)
Totul la reprezentant se rezumă la două aspecte: să nu confunde contractul cu împuternicirea și să nu-și depășească atribuțiile. Altfel ,,plătește” terțului prejudiciat de înșelăciune. (Art. 1310)
Parcă se stabilise că e necesar un acord la contractul care nu e împuternicire, altfel nu e ceea ce trebuie. Dar, nu totdeauna ce se pare evident este și…. De-o ratificare fiind nevoie. În termen, rezonabil, stabilit de terț(-ul contractant). (Art. 1311)
Ce e bun înainte, e bun și înapoi. Ratificarea având efect retroactiv, neexistând afectări pentru drepturile dobândite ale terților. ,,… între timp.” (Art. 1312)

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share