CulturăPropoziții pretențioase

Propoziții pretențioase – Afinori

Deh, o afinată m-ar fi încălzit pe dată, dar cine să mai pună strop de alcool în gură?
Hotărât lucru reușita, înțeleaptă decizia de mai bine de 27 de ani să mă afiliez la grupul ,,oameni fără băutură”. Luciditatea și ghesul treziei urnește munții din loc și la vreme de seară dă clientului ,,la cheie” acoperișul nou-nouț. Ce climă calică de dimineață cu soarele în acele două zile. Ce cucuie și tumefieri de musculatură în spinare și brațe. Câtă forță depusă pentru desprinderea căpriorilor și alinierea lor. Câte proptele înfipte-n noile grinzi adăugate ca să susțină cei 7 pe șase metri. Ce operațiuni de aducere la nivel cu partea din spate a întregii clădiri și închiderii părții din față, să nu intre zăpada și păsăretul. Încât să afirmăm, dimpreună cu beneficiarul, că ne-am făcut treaba onorabil, trainic și estetic. Dacă nu pui sforile, abia după montajul tablei capeți perspectiva liniilor curbate concav, depășirea dimensiunilor unei lungimi normale de scândură, patru metri, scoțându-te deficitar la capitolul drept. Scândură privită cu unul dintre ochi închis, aleasă din cel puțin zece – când le ai stivuite, prinse de ploaie și late de 25 de cm te-apucă nervii și le mai ,,arzi” și-un ,,merge-așa” -, folosită ca dreptar, insuficient de lungă pentru verificarea planeității. Și-am ridicat grinzile într-o primă fază, după așternerea scândurilor și la final. Ne înșelaseră perspectivele alinierii cu irisul-laser abia din a doua grindă din ambele părți și continua apăsare pe căpriorii de tavan, neprinși în scânduri cu cuie și fără o proptea sprijin în mijloc. Căpriori vechi de peste 30 de ani, încă elastici și cu surplusuri de greutate pe ei. Greutatea tablei, a noastră, ,,atacurile” cu ciocanele de sus în jos, suficient cât să afișeze la terminare o văioagă în mijloc. Iar ,,Vezi pe unde calci.”, ,,Au!” și șuiere de durere, strigăte de ,,Mai trebuie?”, răspunsuri ,,Trebuie ridicat și la următoarea!”, un du-te-vino prin pod și pe scări, verificări personale, returnări. Happy end. Gata! Și-un mic amănunt uitat: tăblița capac spațiului rămas între zid și cele două acoperișuri, de garaj și a părții din față a casei. O zonă deloc facilă, adusă la linia scândurilor celei mai înalte astereli, placată cu un triunghi de scânduri, îmbrăcate cu tablă. La fel omoloaga, a cărei tablă era mai sensibilă, mai subțire și foarte crăpăcioasă.
Unora le cauți mai mult sau mai puțin la caracter și maniera proprie de interacțiune. Precum lui Cornel ,,suedezul”. După atâtea planuri și dese ,,amenințări” cu refacerea acoperișului, găsești că este inutil să-ți pui speranțe că se va mai întâmpla. Ca de prima dată, considerentul este ,,serios”. Fața aferată, desele expuneri de perspectivă, scurtele rămâneri pe gânduri te încredințează că ai căpătat un client. Telefoanele din străinătate, discuțiile afabile…. Zel pe mine să desenez, să calculez până să-mi devină privirea afocală și împăienjenită. Dintre toate poveștile lui scandinave, viabile au rămas setul de jgheaburi la clădirea lipită de frizeria fiicelor nașilor noștri de botez, pe colțul străzii Drăgăicii, și marea cârpeală cu silicon, holțșuruburi, lipituri și schimbarea doliei dintre Cornel și partea de clădire ce-i aparține reparatorului de televizoare, exasperat că-i plouă-n tranzistoare uneori.
Legătura cu Cornel pornise pe vreo câteva căi ,,licite”. Socrul său și tata erau ombilical legați de schimbul de replici ,,Mă Sandule, te-a așteptat femeia aia să te duci la ea.”, ,,N-am fost, ce să-i fac? S-o…”, ,,Bă, e nevastă-mea!” și, de așteptat, de prin tinerețe, vreo (mai multe, destule) convivă ședere la băutură. Cumnăția cu un prieten al lui Tudose, fost client anul trecut și CTC-ist al jgheaburilor lui Cornel, clientul, și întâlnirea din 2007, când fiica, respectiv nepoata, s-a produs muzical într-o pauză la Spot. Cam tot pe aceeași filieră, vecinătatea doctoriței Goidescu, de nu mă înșel, căreia i-am cântat la nuntă, cu socrul. Mă rog, chestii….

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share