Fărădelegea lui Călin – Rodul ciril

De la punctul zero al existenței fiecărui om pe pământ trebuia plecat. De la cine este omul, nu persoana, de la ce i se cuvine de drept, nu de la ce i se impune să aibă.
Până acolo avem o escală la concesiune. Conținând obligații și drepturi de exploatare, oricum s-ar numi bunul, între ele o plată, modică sau nu, o durată, doar determinată și o respectare cu sfințenie a legilor și contractelor. Fie personaje fizice, fie juridice. La început, la mijloc și la final. (Art. 871)
Referitor la ce se poate și ce nu cu bunul concesionat găsim în Art. 872. Clar nu se pune problema înstrăinării de către concesionar. Limpede că nici grevarea nu intră în sfera permisiunilor. Bunuri și rezultatele obținute din uzul acestora ce la încetarea concesiunii aparțin și vor intra în posesia concedentului. Același cu puteri depline de control asupra folosirii bunului, numai să se încadreze în limitele legale și cele contractuale. (Art. 872)
Nerespectarea condițiilor impuse conduce la acțiuni în justiție. Deocamdată permise concesionarului. (Art. 873)
Ale lui, de-ai lui. Gratuit de la stat primesc instituțiile de utilitate publică. Tot așa, pe o perioadă determinată. Lor revenindu-le și fructele. Triada dinainte – duet intrare-ieșire adăugit – servindu-se de ,,șmecheriile” indicațiilor corespunzătoare administrării. (Art. 874)
Identitate perfectă în privința plângerilor și rezolvărilor în instanță. (Art. 875)
Fără Art. 876 nu m-aș fi încumetat mai pe la 2002-2003 să abordez de sus problema imobilelor și să cer dreptate și scutiri de plăți. Aici se și spune, cu un surplus față de ce știam, despre precisa delimitare și apartenență. E bine de repetat, până se obișnuiește toată lumea, că imobil este cel făr’ de teren sau cu el. Cum subiectul este instituție, va să aibă ,,Una sau numeroase parcele de pământ.” Articolul tratează totuși cartea funciară, descriptiva, indicatoarea de drepturi reale pentru ,,obiectivul” deja parcurs.
De n-ar fi limba ce-o vorbesc…. Și-mi vine să cred că nu este. Fiindcă legea presupune că o știu pe de-a-ntregul și eu chiar nu dețin acea parte de interes pentru ei. De-ar fi tabularul vreun mister. Mai mult de-o simplă înscriere într-un registru al statului, cel cadastral. Nefiind. Doar se capătă și își schimbă forma și proprietarul. Sau dispare. (Art. 877)
Din start se greșește, părere de împărtășit a unui cetățean. Mai puțin cuminte, mai puțin tolerant cu legea. Cea care răpește un drept de deținere multiplu, cu formularea ,,Mai mulți proprietari nu pot fi înscriși în aceeași carte funciară…”, dezicându-se imediat cu decât-ul coproprietății. Mergând totuși pe ideea domnilor scriitori de Cod Civil, cred că ar fi putut răstălmăci Al. 2 – un imobil, o carte funciară -, transformând unul în mai multe, când proprietatea se divide la mai mulți cumpărători, și mai multe în unul, când proprietăți vecine devin ale unuia singur. Nu neg însă că nu există asemenea stipulare undeva mai departe de Art. 878.
Venind oportun, ca să încetez teoriile…. Modificări prin alipiri, adăugiri și măriri (astea nu intraseră în vizor). Dezlipiri, despărțiri și micșorări. Al. 3 îmi alimentează din nou suspiciunile. Un caz aparte încearcă să determine proprietarii unui imobil grevat cu sarcini să alipească sau să dezlipească la și din acesta o parte. Deși doar cu voia lor, li se cam pune pumnu-n gură când refuză, denumind opoziția abuzivă, urmând ca instanța să cenzureze categorica împotrivire. Nu văd nicio legătură de condiționalitate între discutatul Al. 3 și următorul 4. Cu toate acestea, se introduc creditorii ce consimt asupra ciopârțirii sau augmentării imobilului, e drept, ipotecat. Iar ,,Dacă…” ei își dau acordul, ipoteca va lua ,,… rang după cele ce grevează imobilul la care s-a făcut alipirea.” Chiar nu insist asupra acestei logici deficitare. Cum nici nu acord deplin credit chestiunii Al. 5, cum că lipirile și dezlipirile nu implică transfer de proprietate.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share