Cenaclul Alexandru Sihleanu – 28 August 2021

SĂ NE AMINTIM DE ILUȘTRII ÎNAINTAȘI

Sâmbătă, 28 august, membrii Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat s-au întâlnit în sala de spectacole la un eveniment cultural, Gala Laureaților la Festivalul Internațional de Creație Literară „Titel Constantinescu”, un parteneriat public & privat între Asociația „Renașterea râmniceană”, Editura Rafet, Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” Râmnicu Sărat, Operascrisă.ro București, parteneri media Operascrisă.ro, Urmuz, Revista Nouă, Glas râmnicean, Pro Saeculum.
Moderatorul evenimentului, scriitorul și editorul Constantin Marafet, fondatorul și organizatorul festivalului, membru al Uniunii Scriitorilor din România:
„Bună ziua și bine ați venit la Râmnicu Sărat! Deschidem Festivalul „Titel Constantinescu! Vă mărturisesc că anul acesta nu mă așteptam ca un premiu să ajungă în Germania, Belgia. Din motive obiective multe persoane nu au putut ajunge. Din juriu anul acesta au făcut parte: Mioara Bahna, critic literar, membru USR, prof. la CN „Alexandru Vlahuță”, președinte, de la Câmpina Florin Dochia, membru USR, redactor șef Urmuz și Revista Nouă, din Craiova prof. univ. dr. Mihaela Albu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a predat și prin SUA, de la București prof. univ. Dan Anghelescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, și Emilian Marcu, membru al Comitetului de Conducere al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România. Dragii mei, ne aflăm la a XIV-a ediție și cu ajutorul lui Dumnezeu vom continua. Există dorința de înnoire. Cu ajutorul unor oameni de mare angajament vom acorda 12 premii și totodată au făcut din orașul Râmnicu Sărat un pelerinaj cultural. Înainte de toate, o rog pe dna Mioara Bahna să ne spună câteva cuvinte”.
Mioara Bahna: „Participanții au trimis lucrări de ținută. Ne bucurăm că festivalul atrage scriitori și din țară, și din străinătate. Cei care au participat aici s-au bucurat și de alte recunoașteri. Să ne bucurăm de continuitate până la 149-a ediție.” Constantin Marafet: „De șapte ediții am un partener deosebit: Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” în persoana dnei manager prof. Violeta Vîlcu. Premiul „Octavian Moșescu”, cu publicarea volumului „POHEME 3 X 33” merge la Liuba Liubastra Botezatu. Premiul este sponsorizat din Canada de nepoata ilustrului Octavian Moșescu, Oana Maria Cajal și doctorul Cajal. O perioadă de timp am fost sprijiniți de Biblioteca „V.A. Urechia” Galați. Dl Dan Mircea Cipariu, președintele secției de poezie a Uniunii Scriitorilor din România, filiala București, ne sprijină financiar. Acest festival rezistă cât timp vom avea prieteni. Haideți să începem! Începem cu Bucureștiul. Premiul „Editurii RAFET”, cu publicarea volumului „PERSPECTIVE CRITICE mic discurs inclus” este câștigat de DANIELA TOMA, profesoară de lb. română”.
Daniela Toma: „Mulțumesc dle Marafet și celor din juriu. Dați voie să vă numesc pe dvs. creatori de sentimente. Mulți scriitori trăiesc măcar o dată în viață asemenea sentimente. Cu siguranță noi lansăm o urmă și cei tineri vor merge pe acest drum. Cât privește cartea mea este volumul cu nr. 11. Deocamdată scriu despre cărțile pe care le iubesc. Cu siguranță vom auzi unii de alții. Vremurile nu sunt așa cum ne-am dori”.
Constantin Marafet: „Tot la București se duce următorul premiu. Este vorba de poetul Vasile Toma. Cartea premiată „ÎNTRE CÂNTEC ȘI LACRIMĂ”. Acest important premiu se numește „ALEXANDRU DEȘLIU” care a scris un ghid al orașului Râmnicu Sărat. Premiul este acordat de revista PRO SAECULUM, Focșani, în persoana dnei Nina Deșliu”.
Nina Deșliu: „Vă așteptăm și în revista Pro Saeculum!”
Vasile Toma: „Trebuie să felicit și eu realizatorii Festivalului „Titel Constantinescu” și mulțumesc juriului pentru apreciere. Sper să nu dezamăgesc în continuare și să ne vedem mai des dacă ne permite pandemia.”
Constantin Marafet: „Cam toți care au luat premii au ajuns în Uniunea Scriitorilor din România. Un curajos ne-a trimis niște scrisori amenințătoare din Costieni. Dl prof. MIHAIL C. CONSTANTINESCU a trimis „SCRISORI DIN COSTIENI” și a primit premiul „SLAM RÂMNIC”.
Mihail Constantinescu: „Vreau să mulțumesc organizatorului pentru promovarea culturii râmnicene. Sunt râmnicean sărat și mi-am petrecut copilăria în acest cartier Costieni din care am evocat oameni, întâmplări. Mulțumesc celor care m-au ajutat.”
Constantin Marafet: „Cartea care a câștigat premiul „FLORICA CRISTOFOREANU” este „EXERCIȚIUL CLIPEI”, autoare MAGDALENA HĂRĂBOR. Dragii mei, pentru întâia dată s-a întâmplat anul acesta avem doi câștigători din Râmnicu Sărat. Cartea care a câștigat premiul „VICTOR FRUNZĂ”, este „STRĂINUL DIN ORIENT – Comentariu Cultural-Istoric: Regele, Sclava și Vraciul de Mevlana Celaleddin Rumi”, autor CRISTI RUSIN.”
Cristi Rusin: „Eu nu sunt scriitor, filosof. Sunt absolvent al Facultății de Istorie și am făcut o cronică culturală. Ca să înțelegi mai bine cartea trebuie să cunoști date din viața autorului, din istoria locului. Poemul se numește „Regele, Sclava și Vraciul”. Înainte să închei, mulțumesc organizatorilor și juriului, și nu m-am gândit că voi fi premiat.”
Constantin Marafet: „Ediția aceasta este atipică. Un alt premiu merge la Buzău, Dumnezeu este Mare, la preotul ALEXANDRU PRIPON, premiul ALEXANDRU OPROESCU” pentru volumul „DE ÎNTOMNARE”.
Alexandru Pripon: „I-am spus fiicei mele: i-am dus dir. Bibliotecii Județene Sorin Burlacu câteva poezii la care a spus: toți vă credeți poeți. Și așa am luat premiul „Vasile Voiculescu”. Dl Constantin Marafet este un astfel de deschizător de drumuri, duce mai departe moștenirea dlui Oproescu. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți.” Constantin Marafet: „Vă prezint un mare poet Gabriel Gherbăluță, de la Chișinău. Liuba Liubastra Botezatu care a câștigat premiul Octavian Moșescu sponsorizat de dna Ana Cajal, nu a reușit să ajungă la noi, a binevoit să vină dl Gherbăluță. În holul Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu” vedeți tablouri semnate Ana Cajal. (A urmat o convorbire telefonică cu Liuba care a mărturisit despre ghinionul de a nu fi la Râmnic și mulțumește dlui Marafet și juriului). Dacă Brașovul n-a ajuns, de la Bruxelles a ajuns dna CARMEN GOGOLAN care a primit pentru volumul PUNCTE PE HARTĂ premiul MIRCEA MICU.”
Carmen Gogolan: „Bună ziua, tuturor! Vă mulțumesc, mai ales că aceasta este o carte de debut. Mulțumesc și soțului meu care este întotdeauna alături de mine. Dedic cartea tatălui meu.”
Constantin Marafet: „Merită să citiți această carte! Este o poveste cu dl ANDREI UNGUREANU. Îmi trimite doar o proză. Ce să faci când este concurs de manuscrise pentru o carte? Este plin de talent și l-am întrebat dacă mai are ceva scris și a trimis „POVESTIRI ȘI ÎNTÂMPLĂRI DIN ȚARA FUMULUI”. A câștigat premiul „FĂNUȘ NEAGU”.
Andrei Ungureanu: „Țara fumului este Muscelul, locul meu de baștină. Este cea mai mare realizare a mea. Mulțumesc dlui Marafet, mulțumesc juriului. O să continui!”
Constantin Marafet: „De la București, dna ISSABELA COTELIN, pentru volumul „ÎN EXIL PRINTRE OAMENI” primește premiul „VINTILĂ HORIA”, propus de dna Albu care a scris atât de frumos despre acest mare scriitor. Dna Issabela Cotelin nu are altceva decât premii peste premii.”
Issabela Cotelin: „Vă mulțumesc foarte mult dvs. și juriului.”
Constantin Marafet: „Vă rog, pe toți premianții, să facem o poză, înainte de a anunța marele premiu. Anul acesta, cu părere de bine, < Marele Premiu „TITEL CONSTANTINESCU” > merge în Germania la MIRCEA M. POP pentru volumul FLORI DE MACI.”
Mircea M. Pop: „Am avut emoții. Credeam că începe cu mine. Nu prea sunt obișnuit să vorbesc liber. Poeziile mele oscilează între ironie, autoironie și nostalgie. Vă mulțumesc!”
Constantin Marafet: „Dragii mei, în acest moment s-a încheiat. Vă mulțumesc, multă sănătate! Ne vedem la < Ediția a XV-a >!”
Sâmbătă, 04 septembrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului „Alexandru Sihleanu” va fi Sorin Călin. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share