Brigada diverse – Piș(t)ar

6, 7, 8 septembrie 2021
Ce n-ați priceput? Îmbogățirea se produce doar prin scumpire.
Ieri două. Azi trei. (Faucci) Mâine…. La infinit. O doză în fiecare zi. (Eu)
Dorință și voință. Nu intri la stat cu notă mare, polițist la particular.
I se cântă prohodul reginei Angliei. God kill the queen!
Voință și putință. Nu declarație, ci trecere la fapte. Fiindcă deține pistol, caraliul.
S-o sătura el de urina, fecalele și flatulențele de bărbat. Să i se permită transsexualului/ei să intre-n toaleta masculină. Da’ nu mai știu americanii din ce să scoată bani. Student/ă a păcălit fraierul de 1,3 milioane de parai.
…………..
Ce n-am priceput eu: că încrederea de moment este egală cu problemele viitoare. Ce n-au priceput ceilalți…. Dar aici se pot înșira regretele trăitorului în târguri cărora ești tentat să le conferi titlul de orașe (l-am regresat de curând pe-al meu – cum până ieri nu realizasem veridicul din titulatura echipei de handbal Minaur Baia-Mare – în același spațiu-,,ciornă literară”, strâmtat de la opt minute de mers la doar patru): că zvonul și bârfa de stradă, singurele în stare să creeze și folclorul urban, și istoria post-mortem, cu îngăduință personală, încă un deceniu, își pierd zilnic din valoare și se pot transforma în viză pentru boxa acuzațiilor.
În tonul propus, fiindcă sunt câțiva anișori de când pitorescul Mihăiță și-a pus ultima pecete pe cetățeanul de rând (Nenea, nenea…) – probabil cu el a murit și secolul trecut, și ceea ce odinioară părea o urbe liniștită și normală, cu excese de nu depășeau barometrul bunului simț decât cu o linie (oho! aseară, într-o luni dintre cele mai banale, se-ntreceau figurile creole în zbierat pe lângă brazii înfipți în mâinile, capurile și trupurile ieșite prin toate geamurile bemveurilor – o nuntă continuă de o lună încoace, perechi-perechi, zilele săptămânii s-au transformat în chefuri interminabile): să se fi ofuscat definitiv mama acestuia când i-au ajuns la urechi știrile băbești că Mihai nu era numai un instrument de ajutor cui îl tocmea pentru trebușoare casnice, ci și pentru femeile vădane în imensa lor lipsă…. Căci se spune – și curioși destui s-au convins – că era ,,năzdrăvan”. La fel ca-n bancul cu ,,ce grosolănie”: ce calomnie….
Ce să mai, dom’le…. Ieri cetățeanul din mine a încetat din viață, însă jurnalistul trăiește….
……………
Nu este de ieri maniera trândav-învinuitoare a gureșilor ce trag la odgoanele administrării statale. Ne-am obișnuit noi să credităm veșnic promisiunea și neputința ulterioară de punere în practică. Cât despre daune și văicăreli tardive…. E meșteră tanti blondă: ba la paritate cu U-ul, ba fără de vină.
Fiecare privatizat – termenul rămâne generic pentru orice afacerist – s-a îmbulzit la un loc eligibil pentru creșterea economică oralizată la tribunele electorale. Cu gândul că fiecare merită. S-a strecurat o greșeală totuși: prosperitatea fundată pe fondurile europene nu este un deziderat al niciunui capitalist adevărat și nici garanția succesului veșnic.
Ideile bizare distrug de obicei realitatea. Printre ele aceea că se poate huzuri fără un minut de muncă vreodată. Extratereștrii, multiversul și alte trăsnăi la care cotizează nu numai ,,America”.
Nu m-am înșelat să cataloghez indienii și alte națiuni… frați și surori cu etnia ,,noastră” romă. Au aceeași meteahnă de-a se auriza din cap până-n picioare.
Valuri…. Lume neglijentă, nesățioasă, ahtiată să împartă aerul cu oricine, oricând, oricum. De la ciclul ,,inexplicabil” de două luni per undă epidemică…. La nici trei zile de la presupunerea nesfârșitelor îmbolnăviri și vaccinări, adeverirea primului pas: Israel la al patrule rând de înțepături, institutul Pasteur la al cincilea val major.
Se mai laudă omenirea că se-nmulțesc minoritarii ,,inversiști”. Și-atunci de ce un singur voluntar s-a înscris în programul de testare a anticovidului supozitor?
Fără lauda deșănțată a jurnalistului, politicianul rămâne un necunoscut. ,,Invectivele” ulterioare, acuzele de slugărnicie…. O încercare târzie de disculpare.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share