Fărădelegea lui Călin – Colul civic

De Mourinho nu trece nimeni! Eu n-am reușit….
Desprind părți mici din legi, sperând ca listate să le explorez îndeaproape. Cum reclamele guvernează site-urile, antrenorul celebru mi-a stat în cale și nici vorbă să trec de… ,,apărarea”-i înainte de Art. 309.
Am găsit totuși o portiță, acolo era terenul lui, aici e al meu. Avuserăm miri, martori, perechi și-un desperecheat ofițer de stare civilă (la o adică nici el singur, vreun scrib sau vreun ajutor tot sta-va-i prin preajmă). Hârtie este, da-uri nu s-au sfiit să spună, deci: semnați, vă rog! Să fie într-un ceas bun și casă de piatră! (Art. 290)
De mi-ar spune legea mea…. De romanțe celebre…. Mai curând de vorbe fără acoperire, despre explicații lipsă. M-aș putea informa în legătură cu ,,… regimul matrimonial ales.” Nu văd ce aș găsi, în România e una și bună. Stai, domnule, că-mi pot satisface curiozitatea imediat, uitai că dețin un astfel de certificat! Cu părere de rău, nimic! Oi fi eu prea bătrân și Codul Civil prea recent. (Art. 291)
Iaca, citii cu lipsuri. Regimul de ,,carne” aparține actului de căsătorie, nu certificatului ,,… eliberat pe baza acestuia.”, dovada legitimității, dar poate di dovedit ,,… cu orice mijloc de probă.” (Art. 292)
Primejdiile căsătoriilor necuvenite s-au derulat de pe la Art. 271 înainte, cu scopul declarării căsătoriilor nule în formă absolută. Al. 2 din Art. 293 prezintă încă un caz, omis la secțiunea mariaj legal: soțul declarat mort – reînviat -, celălalt viu, recăsătorit. Așa rămâne, actul de anulare a anterioarei căsătorii se anulează cu data noii, dacă proaspătul însurățel ,,… a fost de bună-credință…”
Aceeași formă o îmbracă – numai ei în dodii sintagmatice? – căsătoria minorilor sub 16 ani. Nu-i bună! Două situații mențin soții împreună și actul valabil: tergiversarea anulării până împlinesc ambii 18 ani; femeia (așa spune legea partenerei soț la Art. 258) născu sau era semn ca la nouă luni sau mai devreme va naște. (Art. 294)
Existența căsătoriile din interes s-a înmulțit, am însă dubii că se pot dovedi ușor și se pot desface în același mod. Până și ridicarea suspiciunilor au o oarece greutate de realizare, anularea abolindu-se dacă soții într-un ultim ceas ,,conviețuiesc”. Celelalte merg de la sine, minorilor li se permite cu întreg procesul de procreare, deci pot și cei în regulă cu vârsta să beneficieze. Și dacă lucrurile au pornit pe drumul bun, după doi ani de unire cum-necum, acuzațiile de fake-măritiș nu mai valorează nimic. (Art. 295)
Bețe-n… trotinetă, cu efect identic pentru căruțe…. Trafic intens pentru ruperea căsniciei și dovedirea ei ca neavenită. Și s-o găsi ,,Orice persoană…” Ceea ce inserează Art. 296 este în defazaj. Nu starea tardivă, interzisă de altfel procurorului de a introduce acțiuni post-mariaj, ci excepția, cu scopul vădit de apărare a ,,… drepturilor minorilor sau persoanelor puse sub interdicție.”, pentru simplul motiv că s-a putut încheia căsătoria, că nu s-a pus anterior problema atât de bine, încât la momentele cheie să nu fie nevoie de intervenții în instanță.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share