Fărădelegea lui Călin – Cohul civic

Las Vegas. Acolo….
Se încheie măritișurile fără prea multe formalități și cerințe. Doi oameni ce-și fac declarații oricât de scurte, oricât de lungi. Dar în acel loc este altă țară. Pe când aici declarație înseamnă hârtie de preîntâmpinare a căsătoriei, la primărie, în și în afara sediului ei. Dacă nu mirii, atunci cine? În situația ingrată a vârstei deloc optime, părinții și de-alde tutori. Iar dacă nu sunt în locul unde urmează a se depune mărturia de viață la comun, ei, al lor depun chezășie la primăriile proprii, cu obligația de a se face olăcari în maxim 48 de ore. (Art. 280)
Or arăta ei după putință că nu-i nimic din ce știu că ar fi ilegal și potrivnic uniunii, cred că nu îndeajuns. A lua de bune unele ale unora cărora abia li se coace creierul sau încă nu s-a dospit suficient, e destul de puțin și cu posibile disfuncții în viitor: bătălii conjugale, înșelări, neputință, divorț sau chiar suprimări…. Special Art. 281 dorește precizări în declarație, ce nume de familie se va purta și ,,… regimul matrimonial ales.” Dar niciun cuvânt despre. Se mai cer în plus ,,… dovezile cerute de lege…”
Combinații de n luate câte două, dar să dea cinci. Simplitate complexă. Variante astfel: fiecare cu al său; ambii oricare dintre ale lor; ambii la comun; unul pe-al lui, celălalt pe cel de reuniune; și invers. Despre nume. (Art. 282)
Direct la primăria de căsătorie prin noile (bătrâne de când windows-ul explorer) căi de transmitere nu se poate, însă pentru reclamă, la loc de fereală amenajat ca atare și ,,… pe pagina de internet…” a instituției, ba problemă! Să se vază, să știe omenirea că s-a luat Tan cu Tana…. Un extras din declarație, imediat după depunere: cu data de afișare, cu datele însurățeilor și, dacă se poate, cu încuviințarea babacilor. Înștiințare de opoziție, cu până la 10 zile termen de grație. La Al. 3 se propune, la finalul decadei, încheierea căsătoriei. Care poate fi devansată pentru aceeași sumă de motive întemeiate ca și-n alte seturi de cazuri, de primari. Înșirați aici până la ultimul cătun, undeva în rândul doi trecut, cu încăpățânarea multor legi, al unui sector al municipiului București. Mai cu moțul României. (Art. 283)
Determinându-mă să încerc sentimente de înjosire. Ca așa-zis provincial. Nu din aceleași trăiri – fără a exclude întrutotul – s-a amânat căsătoria. Certitudine care durează 30 de zile, reînnoibilă, în fapt alta cu noi ,,jurăminte” de mariaj. (Art. 284)
Cu îngăduială până la Art. 285. La acesta opuneri, de legalitate. În scris și cu dovezi.
Ia de te uită că nu știam câtă asemănare este între creșa noastră și cea englezească. Fonetică. Sper la o anterioară împotrivire a ofițerului de stare civilă, nu când se adună neamurile să savureze da-urile mirilor. Refuzul său întocmit pe baza verificărilor, susținut chiar pe informații notorii și cele de uz licit. (Art. 286)
Venirea neamurilor și amicilor ori a gurilor cască reprezintă surplus. În sine, la dragoste pe foaie (mucartul mucavalei) se răspunde în doi mixt și doi martori. Cum s-a mai spus (repetiția – mama reținerii), ofițerul se poate întricolora și în afara ,,… serviciului de stare civilă…” – renunțară la sediul primăriei. Mai de colo se poate întâmpla o nenormală. Ofițerul să fie român, mireasa romă și mirele maghiar. În ce limbă se vorbește? Fiindcă celebrarea căsătoriei se poate face, la solicitarea mirilor, în limba maternă.
Rolul terț poate fi îndeplinit de oricare rudă sau afini, precum și de aiurea. Dar nu atât de… aiuriți. Incapabilii, deficienții psihici și motori nu pot atesta căsătoria. Demența, etc le accept, dar zona celor cu deficiențe fizice nu pot constitui pe de-a-ntregul incapacitate de exercițiu. Sper să fie doar o scăpare, deoarece Art. 288 ar avea motive de ilegitimitate și neconstituționalitate, îngrădind un drept fundamental.
La capătul secțiunii încheierea căsătoriei. Luare de consimțământ – declarare de căsătoriți. (Art. 289)

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share