Calendar științificHome

Calendar științific: 30 aprilie 2015

30 aprilie

Carl_Friedrich_Gauss_30_aprilie

 

Pe data de 30 aprilie 1777 se năștea Carl Friedrich Gauss, matematician german care a transformat, prin descoperirile sale, toate ariile matematicii. Pentru contribuțiile sale la teoria magnetismului și electricității, o unitate de câmp magnetic a fot numitp gauss.  A conceput metoda celor mai mici pătrate la vârsta de 17 ani. Opera sa în domeniul matematicii se axează pe teoria numerelor (fiind considerat creatorul acestui domeniu), analiză matematică, geometrie diferențială, sau statistică, Gauss publicându-și doar o parte din cercetări, într-un stil spartan, astfel încât erau puțini cititori ai operei sale în acele vremuri. De asemenea, a studiat teoria congruențelor, aproximarea fracțiilor zecimale, a completat tabelul numerelor prime. A făcut distincție între congruențele algebrice și cele transcendente și indicat o metodă directă pentru rezolvarea congruențelor binome.

În data de 30 aprilie 1834 se năștea John Lubbock (Lord Avebury), cel care a inventat termenii de neolitic și paleolitic.  A descoperit prima fosilă de bou moscat din Anglia în 1855.

Pe data de 30 aprilie 1897,  la Royal Institution Friday Evening Discourse, Joseph John Thomson (1856-1940)  anunța pentru prima dată descoperirea electronului, cum este el cunoscut azi.

Pe data de 30 aprilei 1006, astronomii arabi și chinezi notau observarea unei supernove. Viteza de expansiune a undei de șoc a putut fi măsurată și un mileniu mai târziu.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share