HomeSpațiuȘtiință

MAVEN a detectat aurore și nori misterioși pe Marte

Artist’s conception of MAVEN’s Imaging UltraViolet Spectrograph (IUVS) observing the “Christmas Lights Aurora" on Mars. MAVEN observations show that aurora on Mars is similar to Earth’s "Northern Lights" but has a different origin. Image Credit: University of Colorado
Artist’s conception of MAVEN’s Imaging UltraViolet Spectrograph (IUVS) observing the “Christmas Lights Aurora” on Mars. MAVEN observations show that aurora on Mars is similar to Earth’s „Northern Lights” but has a different origin.
Image Credit: University of Colorado

    Nava spațială MAVEN a observat două fenomene neașteptate în atmosfera marțiană: un inexplicabil nor de praf la mare înălțime și o auroră ce ajunge adânc în atmosfera marțiană.

    Prezența prafului la altitudini orbitale de la 150-300 km de suprafața planetei a fost total neașteptată. Deși sursa și compoziția prafului rămân necunoscute, nu există nici un risc pentru MAVEN și alte nave spațiale ce orbitează în jurul planetei Marte.

„Dacă praful provine din atmosferă, asta demonstrează că ne scapă procese fundamentale din atmosfera mațiană”, a spus Laila Andersson de la University of Colorado’s Laboratory for Atmospherics and Space Physics (CU LASP), Boulder, Colorado.

    Nu se știe dacă norul de praf este un fenomen temporar sau este ceva ce durează. Densitatea norului este mai mare la altitudini mai mici. El a fost detectat cu sonda LPW și până acum nici un alt instrument de la bordul MAVEN nu l-a detetctat.

    Spectograful în ultraviolete de pe MAVEN (IUVS) a detectat ceea ce oamenii de știință au numit „luminile de Crăciun”. Pentru cinci zile chiar înainte de 25 decembrie, MAVEN a detectat o strălucire ultravioletă asemănătoare aurorei învârtindu-se în emisfera nordică a planetei Marte. Aurora este provocată de ciocnirea unor particule încărcate electric (de exemplu electroni) din magnetosferă cu atomi din straturile superioare ale atmosferei, provocând strălucire gazului din atmosferă.

      „Ce e surprinzător în legătură cu această auroră este cât de adânc coboară ea în atmosferă – mult mai adânc decât orice altă auroră observată pe Pământ sau în altă parte pe Marte”, spune Arnaud Stiepen, membru IUVS la University of Colorado. „Electronii care o produc trebuie să fie foarte energizați”.

    Sursa pentru particule energetice pare să fie Soarele. Marte a pierdut cu mult timp în urmă (miliarde de ani) câmpul magentic protector, așa cum are acum Pămâmtul. De aceea, electronii lovesc direct în atmosferă.

    MAVEN a fost lansată în 18 noiembrie 2013 pentru a rezolva misterul pierderii atmosferei de către Planeta Roșie și câtă apă deține. Nava spațială a ajuns în septembrie 2015 pe orbită.

    Pentru mai multe poze făcute de MAVEN intrați aici.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share