ABC IT – Cum să construiesc propriul computer
ABC IT
Cum pot să construiesc propriul computer
Visul de-a avea un astfel de obiect multora le dă bătăi de cap serioase. În primul rând costurile produc primele simptome de neliniște și în ultimii doi ani recunosc că și eu am primit cu stupefacție informații de preț care mi-au dat de gândit. Înainte vreme se știa că un produs trecut de un an de la fabricație, rămas în rafturi este o povară pentru vânzător, ceea ce-l determina să vină cu o ofertă pentru el cu cel puțin 20% mai mică dacă nu și mai mult. Aici se poate vedea tehnica celor de Apple la tabletele ipad. Când scot pe piață un produs nou, cel vechi scade la preț cu 100 de dolari.
La noi însă, ca la noi. Cel care intră în magazin este de obicei neavizat. Vrea și el un calculator ca să vorbească cu fiu-su pe messenger și să mai joace și el un pocher, o tablă sau este musai să îl ia pentru copilul care a pășit în clasa întâi, deci cerință stringentă. Vânzărorul te citește de la prima deschidere de gură, însă își face treaba ca la carte, te aburește cu zeci de oferte care mai de care mai scumpe și mai sofisticate. Omul renunță, vizibil transpirat de neștiință, și îl alege pe cel pe care i-l recomandă specialistul. Pe cel mai cel!
Deci. Nu mergeți singur la cumpărătură, nu luați soția și nici copilul, decât dacă au habar de măruntaiele calculatorului, căutați printre cunoscuți pe acela care vă poate da un sfat bun. Cum să-l triați din toți cei care încearcă să-și etaleze talentele științifice? Pe acela care vă spune să nu vă cheltuiți banii pe vreun lucru scump. Aici e aici! Care e marele secret al unei bune funcționări, al unor performanțe de nivelul celor necesare dumneavoastră? În primul rând un procesor puternic, o memorie mare, un hard disk suficient de încăpător și o placă video performantă. Dacă faceți suma acestor necesități vă pot sări din buzunar cel puțin 1500 de lei fără sursă, placă de bază, dvd writer, carcasă și monitor, pe care veți plăti încă 750 de lei, dar cu banii ăștia vă puteți face un super PC. Toate alegerile încep cu placa de bază. Nu este neapărat să fie scumpă ci să conțină suficiente porturi prin care să vă conectați restul de componente. Porturile au denumiri diverse în funcție de piesa care se atașează cu ajutorul ei. Eu aș opta pentru hard disk pentru patru porturi SATA 3 fiindcă pe viitor poate veți mai adăuga o unitate de stocare și pentru că există și riscul arderii sau nefuncționabilității unuia dintre ele. M-aș uita bine în detaliile pe care orice vânzător este obligat să vi le dea și aș căuta ca această placă de bază să aibă cel puțin patru slot-uri (porturi) pentru componentele audio, internet și altele, denumite generic PCI, foarte ușor de recunoscut. Sunt de culoare albă și sunt lungi de aproximativ zece centimetri.
Pentru plăcile video trebuie să existe măcar un port denumit PCI express și care este mai lung și de altă culoare decât ale celor prezentate mai înainte. Pentru memoria RAM aveți nevoi de patru porturi și de specificația ca ele să suporte un minim de 16G, raportându-ne la nevoile sistemelor din zilele de azi și de mâine. Însă nu este suficient să vă cumpărați de exemplu 4G sau 8G de RAM, aveți nevoie și de o viteză de transfer bună care astăzi înseamnă minim 1333 de Hz. Să nu uitați de un minim de patru mufe de tip USB, ultra necesare pentru stick-uri de memorie și pentru Wireless, cât și pentru tastaturi sau mouse-uri. Optați pentru două mufe de tip IDE unde vă puteți cupla DVD Rom-ul sau DVD Writer-ul.
Nu uitați de procesor. Fără el placa de bază nu funcționează. Ce înseamnă un procesor puternic? În primul rând viteză mare de reacție și asta se produce doar de la 2,5 Ghz în sus. Înseamnă să aibă cel puțin patru nuclee și nu două așa cum ne-a obișnuit Intel-ul în pielea lui i7, procesorul devenit din simbol al minimului de 6 nuclee într-unul, un biet i3 cu consum mic de energie, în ultima vreme cu 2 Thread-uri, adică procese simultane, per nucleu. Și cam atât. Nu acordați credit doar Intel-ului. Și Amd-ul funcționează destul de bine în foarte multe aplicații, oricum de câteva ori mai bine decât Intel Celeron, este verificat și o spun mare parte din testele numite Benchmark, pentru toate tipurile de suprasolicitări care se fac pe el.
Ce trebuie să mai țineți minte dacă vă construiți din bucăți computerul? Placa de bază să aibă tipul de soclu pentru procesorul ales. O componentă de asemenea importantă este sursa de alimentare care pe lângă minimul de 650 W de care are nevoie pentru funcționarea optimă a componentelor, să aibă cât de multe mufe și de toate tipurile posibile. Placa video este de cele mai multe ori încorporată în placa de bază și o recomand dacă nu sunteți gameri înrăiți și jocurile nu au nevoie și de viteză și de ram și de proprietăți deosebite pentru grafici superioare. Monitorul poate fi de oricare. Mai vechi, mai nou, dacă se luminează ecranul și are culorile echilibrate, este bun, bunuț. Acum 13 ani dac-aș fi știut tot ce am acumulat în anii aceștia de când uzez PC-ul, nu mi-aș fi dat cu ușurință calculatorul, iar povestea aceea că este ars procesorul n-aș fi înghițit-o sub nici o formă. Dacă procesorul este ars, nu mai funcționează nici fir de computer!