HomeMagia RealitățiiȘtiință

Sunt vaccinurile un pericol? Studii, autism și vaccinuri (3)

Vaccinurile cauzează autism?

Photocredit: Fede Racchi      Aceasta este piesa de rezistență a mișcării anti-vaccin. Este argumentul sine qua non al unei dezbateri despre vaccinuri. Dar cât adevăr este în aceste dezbateri, câtă informație falsă și câtă manipulare? Vom încerca să deslușim ițele încâlcite ale anti-vaccinismului, folosindu-ne, și de această dată, de cercetările și documentările făcute de insulaindoielii.ro.

       Autismul este o boală considerată modernă, deși personal cred că a fost cu noi dintotdeauna, doar că nu toți copiii care sufereau de autism erau diagnosticați corect sau ajungeau să manifeste simptomele (incidența decesului infantil în istorie era foarte mare).

     În orice caz, majoritatea părinților se tem extrem de tare că piticul lor va dezvolta autism dacă îi fac vaccin. Cred că asta este de fapt principala obiecție anti-vaccin pentru că ideea aceasta falsă are așa o putere de convingere și autismul este o stigmă socială puternică.

    Isteria recentă a legăturii dintre vaccinuri și autism este legată de fostul medic Andrew Wakefield. El a publicat un studiu care făcea o legătură între vaccinul ROR (MMR în vest), probleme gastro-intestinale și autism. Media s-a isterizat, populația nu și-a mai vaccinat copii și evident, a apărut o epidemie de rubeolă în câțiva ani.

     Partea și mai interesantă este că Wakefield a mințit, manipulat date și supus copii deja bolnavi de autism la proceduri medicale ne-necesare pentru a încerca să facă legătura dintre vaccin și autism. Pe lângă asta nu s-a obosit să ia acordul etic de desfășurare a studiului și era plătit de avocați care încercau să arate că vaccinul triplu ROR este periculos (un conflict de interese ca la carte).

     Evident să faci o asemenea acuzație în lumea științei este foarte, foarte grav, dar și foarte ușor de clarificat datorită procesului numit peer-review. Prin urmare oameni de știință din întreaga lume s-au pus pe treabă pentru a clarifica dacă vaccinurile respective sunt problematice sau nu.

     Unele din cele mai cunoscute institutii din lume au cercetat afirmațiile mincinoase ale lui Wakefield și nu au găsit nici o legătură între autism și vaccinul MMR. Iată:

Center for Disease Control

National Academy of Sciences

Departamentul de Sanatate din UK

Cochrane Library

    Reporterul Brian Deer a cercetat cazul și a expus deformările intenționate și greșelile lui Wakefield. Desigur, dacă ajungeți prin canalele soioase ale conspiraționismului anti-vaccin veți afla că Brian Deer a fost plătit de către Big Pharma să-l distrugă pe guru Wakefield. Asta ignorând faptul că Deer a produs mai multe investigații care au costat chiar și industria farma câteva milioane bune. Le puteți găsi pe pagina lui de Wikipedia.

    Desigur dacă ar fi spus ceva fals, Brian Deer putea fi dat în judecată pentru calomnie. Și Wakefield a făcut-o (iar în Anglia un caz de calomnie costă extrem de mult). Doar că văzând probabil dovezile aduse de către Deer a renunțat la proces și a fugit în Statele Unite ca să propovăduiască de acolo minciuni fără nici o susținere, asociindu-se cu diverse organizații care chiar și acum declară sus și tare că vaccinul ROR cauzeaza autism.

      Și de la acele organizații ajungem la neinformații locali care declară același lucru.

      Legătura dintre vaccinuri și autism a fost demonstrată ca fiind falsă și nici o persoană cu bun simț și capacitatea de a se documenta nu va aduce asemenea argumente.

     Aici trebuie să ating și un caz ce a fost semnalat în comentarii; cum că un tribunal din Italia a obligat statul la compensații în cazul unui copil diagnosticat cu autism. Există o expresie în engleză care sintetizează perfect ce se întâmplă: „grasping at straws” adică încercarea disperată de a susține un punct de vedere în ciuda tuturor dovezilor contrarii. Nu găsesc motivația curții din Italia dar cred că nici măcar nu contează. Judecătorii nu sunt oameni de știință și capacitatea lor de a analiza dovezi este limitată de ceea ce li se prezintă. Aici pare a fi o detaliere a cazului, din păcate este în limba italiană iar cunoștințele mele de italiană sunt limitate.

        Din nefericire, vânătoarea de vinovați pentru boala copiilor autiști e posibil să nu se termine până nu aflăm adevăratele ei cauze. Există multiple ipoteze și câteva certitudini însă nimic definitiv. Ce știm cu siguranță până acum e ca nici un vaccin nu cauzează autism și nici numărul de vaccinări nu cauzeaza nimic problematic (după ce legătura ROR-autism a fost demontată, trupa anti-vaccin a zis ca e din cauza numărului crescut de vaccinări într-o perioadă scurtă de timp). Chiar și asta e fals, așa cum arată un studiu făcut public în 29.03.2013 și apărut în American Journal of Pediatrics.

     Aș vrea să le spun ceva mângâietor părinților de copii diagnosticați cu autism care să le micșoreze vina sau impresia că sunt vinovați de boala copilului lor. E greu de făcut asta și până nu avem datele complete asupra cauzelor autismului e și inutil. Sunt sigur că părinții fac tot ce le stă în putere pentru a îi susține și trata pe copiii lor. O urmare a creșterii cazurilor de autism va fi și un interes sporit într-un tratament funcțional, deci măcar viitorul e optimist.

     Până atunci, puteți fi siguri că nu vaccinurile cauzează autism și cei care spun asta sunt prost informati, răuvoitori sau pur și simplu se folosesc de o afecțiune temută ca și sperietoare. Vaccinurile au rolul lor foarte important în stabilirea imunității de grup. Iar această imunitate de grup este foarte importantă în apărarea celor care nu se pot vaccina în anumite perioade – bebelușii, femeile gravide etc.

    Până data viitoare, citiți cu ochi sceptici și evaluați informația primită. Inclusiv cea de mai sus!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share