Cenaclul Alexandru Sihleanu – 23 Aprilie 2016
ÎN DULCELE STIL CLASIC
Sâmbătă, 23 aprilie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un scurt moment de divertisment, susţinut de Matincă Costea pe un cuplet, „Sus Costică, jos Costică” producţie proprie şi un monolog, culegere, „Scrisori de dragoste”, încheiat cu aplauze.
A continuat lectorul de serviciu, Georgeta Iuga. Dna Iuga şi-a făcut simţită prezenţa în Cenaclul „Alexandru Sihleanu” prin poezie, o poezie romantică, dând dovadă de multă sensibilitate. Astăzi, ca o premieră, a prezentat într-un grupaj consistent, epigrame. Ex: (Stadiu cultural) Prea iei frântură de idei./ Ajunge! Poţi acum să-nchei?/ Fără cuprins… nu mai ai glas,/ „Cultura ping-pong” ţi-a rămas. Felicit curajul dnei pentru acest gen literar şi îi urez un călduros „La mulţi ani!” de ziua onomastică. O aşteptăm la o nouă lectură.
„Îi mulţumesc dnei Iuga pentru reuşita în aceste epigrame. A prins momente din viaţa de zi cu zi. I-a prins şi pe cântăreţii din ultimul spectacol muzical de la Râmnicu Sărat. La zi aniversară îi doresc multă sănătate şi multă imaginaţie.” (Costică Drâstaru)
„Dna Iuga este prezentă în cadrul atelierului de creaţie literară şi artistică, pe de o parte cu literatura, iar pe de altă parte cu arta culinară, pe care le îmbină în mod armonios. Dna Iuga este o persoană care vrea să pună lumea în mişcare, să ne direcţioneze pe o cale armonioasă. O felicităm pentru efortul depus în domeniul literar şi îi dorim continuarea pe calea descoperirii epigramei, la publicarea unei cărţi, pe care cititorii o vor gusta. Dl Matincă m-a surprins plăcut prin prezenţa în cadrul Cenacului cu ,,fabulele” pe care le-a prezentat, iar cititorul trage învăţămintele cuvenite.” (Adrian Câmpeanu, preş. UCRS)
„La mulţi ani, doamnă! De la bun început vreau să stabilim ce-am audiat, sunt catrene sau epigrame? Dacă sunt catrene, aveți un laudaţio. Dacă sunt epigrame lipseşte poanta. Părerea mea este că aţi merge foarte bine la catrene. Vă recoman în acest sens să-l citiţi pe Omar Khayyam.” (Constantin Marafet)
„Dl Matincă îmi place din ce în ce mai mult. Zâmbetul lui ne face mai sănătoşi. Referitor la scrierile dnei Iuga, sunt frumoase, acide. Viaţă lungă Cenaclului.” (Elena Cambeşteanu)
„În zi de sărbătoare, lectorul de serviciu ne-a oferit o lectură plăcută. Urmărind cu orice preţ poanta, face rabat de la rimă, uneori în detrimentul poantei. Oricum, pentru mine este în premieră acest gen din parte doamnei Iuga și îi urez a fi prolifică mai departe.” (Matincă Costea)
„Îmi pare bine că am fost înştiinţaţi de genul literar lecturat. Dacă era epigramă, mă aşteptam să fie mai acidă, intonația la citire ar fi salvat auditoriul de la această confuzie de conținut și ar fi înclinat încadrarea acestor încercări spre stilul cu care își etichetează creațiile. Sunt scăpări de formă. ,,(De la zilele oraşului) Vorbeşte, cântă, fă ceva,/ Dar numai nu le îmgârliga,/ Că te plăteşte Primăria,/ De ţi-ar da goală pălăria… Ce are pălăria cu primăria… Nu înțeleg sensul, folosirea cuvântului doar pentru rimă este nepotrivită. Putea fi formulată altfel. Se mai poate umbla și la numărul de silabe…, să fie mai atentă la metrică, fiindcă o corectură poate îndrepta conținutul.” (Sorin Călin)
„Autoarea dă dovadă de spirit de observaţie asupra comportamentului uman. Scoate în evidenţă, creează cu uşurinţă versul cu conţinut moral, cu valoare educativă. Ar merita să le mai verifice, să mai umble pe ici-colo. O felicit că abordează acest gen.” (Stela Miloş)
„Pentru dl Matincă, un umorist, un mare om, pe care ar trebuie să-l ia în consideraţie primăria pentru cetăţean de onoare, toată stima. Apreciez epigrama dnei, înţepăturile ei sunt adevărate.” (Mioara Zaharia)
„Ca om care m-am ocupat, profesional, toată viaţa cu literatura, îmi pun întrebarea, cărui gen aparţine ce a citit? Are uşurinţă în versificaţie, dar forma lasă de dorit, trebuiau muncite ca mai mare atenţie. Se apropie de cuplet şi mai mult de catrene. Remarcăm repetări supărătoare. Porneşte de la o idee şi nu o duce până la capăt. A devenit o modă. A început o explozie de epigrame. Trebuie muncite. Vă recomand să citiţi ,,Arta poetică” a lui Nicolas Boileau. Închei cu o epigramă (tot e la modă): Ea trece prin nişte drame/ Când compune epigrame./ Vrând să le facă majore,/ N-au ieşit decât minore.” (Mihai Constantinescu)
„Nu sunt sigur că sunt catrene sau epigrame. La unele şchioapătă rima. Şi o epigramă (Reuşită păguboasă) Ai talent şi bag de seamă/ E catren sau epigramă?/ Oare, gen nedefinit?/ Dar totuşi te felicit!” (Nicolae Constantinescu)
Sâmbătă, 7 mai, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Mioara Zaharia.