CulturăOra de muzică

Ora de muzică 86

image

Mai departe. Și nu prea.
Îmi permit, ajuns la în zona de mijloc a discografiei de creație emisă pe piață cu sigla lui Sting, să vorbesc despre un produs cu cele mai bune cântece emise de el și Police. În 1997 A&M Records se gândește să mai facă nițele părăluțe și așează unele sub altele hiturile acestor două entități. M-am oprit asupra lui Very Best of Sting & The Police pentru că apar trei noi nume, noi colaboratori, toți de culoare și un remix la Roxane. Acest disc are două reeditări în 1998 la PolyGram International și 2002 la Universal cu omisiuni și adăugiri. Piesele, alese pe sprânceană, debutează pe al doilea și al treilea album cu Message in a Bottle și până la poziția șapte inclusiv, lista este neschimbată: Can’t Stand Losing You, English Man in New York, Every Breath You Take, Seven Days, Walking on the Moon și Fields of Gold. Cei de la A&M omit Seven Days. Ultimele poziții, 11-15, 13-17 și 14-18, în ordine cronologică, sunt ocupate de If I Ever Lose My Faith in You, We Dance, Don’t Stand So Close to Me, Roxanne și remixul ei cu Puff Daddy la cârma rap-ului, înlocuit de cei de la Universal cu So Lonely. Luate în amestec, piesele din partea mijlocie a celor trei albume sunt: Every Little Thing She Does Is Magic , If You Love Somebody Set Them Free, Let Your Soul Be Your Pilot, Russians, Fragile, Every Little Thing She Does Is Magic, De Do Do Do, De Da Da Da și cele două hituri de pe albumul șase al lui Sting din 1999 Brand New Day și Desert Rose.
Să vorbim dară despre artiști. În frunte îl trecem pe Puff Daddy, unul dintre puținele cazuri de succes maxim la un afro-american. Dacă nu vă sperie suma, să știți că Forbes l-a trecut cu o avere de 735 de milioane de dolari pe 2015, an care i-a adus leatului și o arestare pentru atac cu armă la antrenorul de fotbal al fiului său Justin, care tocmai se rățoia la acesta, la unul dintre antrenamente, destul de tare. ,,Romanul”, ca să folosesc un cuvânt pe care noi muzicanții îl mai uzăm ca preambul la vreo bășcălie de moment pe seama colegilor bruneți, ,,o frige normal”. Sunt sigur că Sting l-a ales pentru Roxanne în bună parte datorită succesului piesei I’ll be Missing You, remixul ,,negru” al lui Every Breath You Take, melodie câștigătoare de Grammy în 1997 pentru video și în 1998 pentru cea mai bună interpretare rap al unui duet sau grup. După ce ajungi în vârf, lucrurile sunt mai simple. Jucătorul de fotbal, ieșit de pe băncile școlii romano-catolice Mount Saint Michael Academy, după alți doi ani de Howard University intră în lumea muzicală și după o perioadă devine director la Uptown Records, studio de la care este concediat în 1993. A fost suficientă poziția de acolo pentru a-și clădi propria afacere sub sigla Bad Boy Records, un joint cu Arista Records pentru The Notorious B.I.G. care se dovedește de bun augur, single-ul Ready to Die fiind dovada clară că producătorul Puff este unul pe val. Artiștii cu care semnează sunt de notorietate: Carl Thomas, Faith Evans, 112, Total, Father MC, The Hitmen, Jodeci și Mary J. Blige pe care-i produsese la Uptown , Usher, Lil’ Kim, TLC, Mariah Carey, Boyz II Men, SWV, Aretha Franklin și ami noii Mase și The Lox, dar nu ultimii. Banii mulți se fac însă din mai multe părți. Este actor și iese ceva și din meseria asta, dar are și o linie de îmbrăcăminte marcă proprie, Sean John, premiată de Council of Fashion Designers of America, o companie de film și două restaurante botezate Justin’s, după fiul lui. Debutează cu albumul No Way Out în 1997 și de atunci până în zilele de azi a mai scos pe piață încă cinci. Așa de obraz, i-au făcut și o steluță pe Hollywood Walk of Fame.
Pe albumul de remember-uri există încă un participant cu manieră de interpretare rap și se numește Pras, cunoscut ca fondator al grupului Fugees. La 15 ani o întâlnește pe Lauryn Hill pe care i-o prezintă vărului său Wyclef Jean un an mai târziu cu care formează The Rap Translators, grup cunoscut în 1989 și ca Tranzlator Crew. Repetițiile le-au fost supervizate de producătorul lui Kool and the Gang, Ronald Khalis Bell, cel care le-a fost alături și la înregistrarea primului disc sub titulatura Fugees numit Blunted on Reality. În tot acest timp Pras lua două diplome în psihologie și filozofie de la Rutgers College și Yale University. Ce să vă mai spun despre el? E actor, poliinstrumentist, producător, aranjor, compozitor….
Cu numărul trei, grupul Full Force, vine să întregească discul care a făcut peste un milion de vânzări și care a reușit în 2002 să ocupe poziția întâi în clasamentele britanice. Full Force este o trupă clasică de culoare, cu tobe, bas, chitară. claviaturi și soliști, șase în total, B-Fine (Brian George) toboșarul fiind frate cu cei doi vocaliști Paul Anthony și Lucien alias Bow-Legend, iar cele două chitări, bas strunit de Shy Shy pe numele său Junior Clark și solo-armonie Curt Bedeau poreclit Curt-T-T, dimpreună cu Baby Gee (Gerry Charles) claviaturistul sunt veri. O trupă de cantautori și producători care în 1988 avea o piesă, unica dintre cântecele recordate pe cele zece albume postată în R&B Top Ten. Muzică de răsunet au reușit să producă și să scrie însă și pentru alții. Dovadă sunt artiști mai vechi precum UTFO, Doctor Ice, Samantha Fox, Patti LaBelle, Jasmine Guy, The Force M.D.s, Ex Girlfriend, Britney Spears, James Brown, Lisa Lisa and Cult Jam, Backstreet Boys, ‘N Sync, La Toya Jackson, Selena, dar și mai noi ca Rihanna și The Black Eyed Peas. Tot în calitate de muzicieni s-au perindat și în lumea filmului, reușind să lase eternității patru producții cinematografice.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share