Brigada diverseEditorial

Brigada diverse – (A)li, (O)ti (ș)i t(u)

16 august 2023
Mai prind și eu posturi străine, dar sunt alții care…. Care leagă două stări de fapt fără legătură. De la o ,,banală” participare la Neversea, jurnalistul a considerat că poate trece urgent la lucruri ,,serioase”. Lucrurile…, facultatea străineză la care visase puștoaica încă din vremea fetiei și pe care o ia în șagă. Cel puțin primul an, în care și-a ales, zice, cam ce a vrut, generale – au!, cine n-a făcut măcar o amărâtă de zdreanță de ,,academie”, nu știe că majoritatea procedează la fel, că nicio școală nu începe cu ,,integralele” înainte de a ști adunarea cifrelor (păi cam așa e la noi: ai învățat înmulțirea, poți trece la calcule diferențiale) -, din ce era, iar din anul doi își va putea tria preferințele și ,,alege nișat” specializarea. Apoi a trecut – de la informatica din Țările de Jos – la economie. Cum cheltui mia două sute pe cazare – ieftină ca braga de la facultate -, mâncare, distracție și nevoi casnice, cum speră la nu mai mult de 1500 pe viitor, însă fără să fie sigură. Toată tevatura doar pentru a evidenția că la medicina lui Carol Davila 15000 de lei n-ar ajunge pe lună taxe și haleală.
Același Neversea a băgat un tânăr în boale. Boale adevărate: leucemii.
Tocmai lipsa permanenței creează, zecistule, nebunia asta cu titularizarea și miile de grade care se dau și nu produc dascălului nici plăcere, nici revirimente. Toceală pentru examene, inspecții și după, se întoarce la vechile metehne.
Astărăstaoe, Tucă și inteligența semi artificială. Oamenii sporovăiesc, dar degeaba. Vorba cuiva pe care am repezit-o: nu e bine, domnule, să fie toți deștepți!
Vă închipuiți cum este să intre din toată România unul singur la Sorbona. Se declară sărbătoare națională.
Bre mamelor, nu mai este treaba voastră pubertatea fiilor. Lăsați-i pe alde tat-su să se ocupe!
Păi și prea multă căldură, tot iradiere produce, mai lent, dar tot cam aceleași rezultate are. Așa că nu-l mai condamnați pe Blink. A! Și un pic de engleză nu ți-ar strica, Ambrus, să înțelegi că numele spune multe. Și clipirea este tot un soi de orbire. De moment.
Cine i-a dat voie să se cațăre pe zgârie-nori, căci știu că-s lacătele cât plosca pe intrările și ieșirile lor? Iar dacă s-a făcut praf din neglijență, să-i fie de….
N-o să-mi slobozesc vorbele de cuviință. Ca să nu dea idei altora cele două noi facultăți înființabile la Buzău. Mai ales în timpurile astea, când românul ieșit de pe băncile liceului ține morțiș să-și facă praf finanțele și timpul prin străinătate.
Luați-le carnetele, măriți vârsta de obținere a permisului de conducere și veți avea parte de mai puține accidente. Până atunci, adunați-i de pe șosele! Azi în Timișoara, mâine-n…!
Se mai înfoaie unii că la noi sistemul medical e praf, că mor oamenii ba la poarta spitalului, ba la doi pași de ea în interior. Ia de-aci, neamule, pe nemțoaica moartă în sala de așteptare, după ore bune și după ce fusese cărată până acolo în cârcă de soț. De se miră și Fănel!
Și copiii încrezuți, și părinții creduli. Ea, de 16 ani, plecată, cică, la un concurs școlar, ei, de cel puțin încă pe atât, treziți cu ea moartă după ce și consumase droguri, și se pusese la încercare cu mandravela unui moldovenaș la el acasă. Și ai lui tot din aceeași plămadă de….
Să vină la Râmnic. Să socializeze la Centrul cultural în față cu o pungă de semințe și n-o să mai vaite ,,online” că este epidemie de singurătate. Așa pățesc inșii fără chemare. Sau mărită-te, fată!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share