Cenaclul Alexandru SihleanuCultură

Cenaclul Alexandru Sihleanu – 1 Iulie 2023

DRUMUL ÎN VIAȚĂ NU ESTE PRESĂRAT NUMAI CU FLORI

Sâmbătă, 01 iulie, ziua †) Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți; Sf. Mc. doctori fără arginți Cosma și Damian, cei din Roma, ședința Cenaclului literar-artistic Alexandru Sihleanu de la Centrul Cultural Florica Cristoforeanu din Râmnicu Sărat a debutat, cu momentul in memoriam Matincă Costea.
„În tradiția cenaclului, la rubrica de început a ședinței. „în memoriam” prezint trei epigrame din creația unui fost cenaclist, prof. Ștefan Șerbănescu, în amintirea maestrului Agheană, care ne-a demonstrat că printre talentele personale se afla și crearea de epigrame. (Haz de necaz) Nu mai merg la serviciʼ…/ Am uitat și de gagici,/ Doar pe nevastă, când doarme/ O înțep cu… epigrame! (Copilărie întreruptă) Când copilăream mai bine/ Blestemul căzu pe mine:/ Soacra, fii-sa și-un notar/ M-au împins… drept la altar! (Sfat) Nu refuza o capcană/ De-i întinsă de o doamnă,/ Căci cine o ocolește,/ Alta i se pregătește!” (Mihai Doina)
„(Oful pensionarului) Toată viața am adunat/ Ca să fiu și eu bogat,/ Bob cu bob, o mică stivă/ Să-mi ajungă de-o colivă. (Îndreptare) Capul mereu de-i aplecat,/ Riști să rămâi cocoșat./ Așa că nu-i nicio rușine/ Să stai drept, s-asculți ce-ți spune.” (Safta Leaută, prin telefon, cu drag de la Năvodari)
Dna Flori Frățilă a recitat poezia Pentru voi, cu prietenie și respect…, creație proprie, adresată, în ziua aniversară a dumneaei, colegilor de cenaclu: „Simțeam izvorul dragostei/ Ce curge neîncetat./ Voiam să vin la voi/ Cu-n dulce sărutat.// Eu lipsa v-am simțit,/ Dar nu v-am uitat,/ Acum eu am venit/ Și v-am îmbrățișat.// E chiar o zi specială/ Pe care o așteptam./ Iubirea de Cenaclu/ Pentru mine e un dar…// Respectul meu sublim/ Pentru colegii dragi,/ Doream să ne-ntâlnim/ Și să mă-mbrățișați.// Aici eu mi-am găsit/ O liniște deplină./ Nu am cum să vă uit,/ Cum m-ați luat de mână…// În casa liniștii/ Cu drag, toți m-ați primit./ Vă rog să mă iertați!/ Chiar dacă v-am greșit…// Acum vă dăruiesc/ Respectul meu suprem./ Eu sunt octogenară,/ De nimic nu mă tem.// Eu vă respect pe toți/ Cu aceeași dăruire,/ În orice colț de țară/ Vă dăruiesc IUBIRE!”
Dl Gică Chiroiu a recitat poezia Femeia cadou dnei Flori Frățilă în ziua aniversară a dumneaei: „La mulți ani femeilor!/ Acum vă dau de știre,/ Că pentru simplul fapt că existați,/ Cadoul pentru voi este… IUBIRE.// La mulți ani mămicilor/ Oriunde v-ați afla!/ Pentru dragoste și bunătate,/ SĂNĂTATE primiți din partea mea.// Femeilor, primiți l-aniversare,/ RESPECT, RECUNOȘTINȚĂ și mult DOR…/ Primiți toate acestea de la aceia care/ Vă strâng în brațe cu toată iubirea lor.// Oriunde-n lume îți aduc aportul/ Pentru prezent și viitor…/ Am să te rog, primește-o floare,/ Din partea tuturor bărbaților.// Femeilor, voi sunteți minunate/ De când există lumea pe pământ…/ Și-am să rostesc pios, cuvântul MAMĂ…/ Pentru că e cuvântul cel mai sfânt!”
A continuat lectorul de serviciu dna Georgeta Iuga cu un material intitulat Cugetări și o… notă introductivă Eurovision 2023 – Let 3 –Croația: „Să-i vezi pe scenă în chiloți/ Gândești că i-au prădat alți hoți,/ Dar constatarea doare tare,/ Nu au bun simț și nici valoare!/ Sancționați la evaluare!” Vă ofer lectura:
„1) Viața e o cursă cu obstacole!
2) Nu știm când venim, nu știm când plecăm, dar toți căutăm fericirea!
3) Fericirea este o himeră după care mulți aleargă, dar puțini o găsesc.
4) Fericirea diferă de la om la om.
5) Fericirea fără demnitate este un surogat plătit scump.
6) Temelia viitorului se construiește cu cei șapte ani de acasă.
7) Lipsa educației este un nisip mișcător.
8) Banii nemunciți nu au valoare.
9) Mulți muncesc o viață pentru o premiere de o clipă.
10) Premiul cel mare este învingerea de sine.
11) Cei cu pile nu ajung pe primul loc nici dacă ar concura singuri.
12) Prefer un adevăr crud, decât o minciună poleită.
13) Crede în fapte, nu în vorbe!
14) Ochii care nu se văd n-au nevoie de dioptrii, dacă inima este tezaur de amintiri.
15) Cea mai mare minune a lumii încă nu e pe deplin cunoscută – omul.
16) Nu memoria, ci inteligența este unitatea de măsură a valorii!
17) Echilibrul omului este un cocktail de nervi, sânge și hormoni.
18) Iubirea este motorul vieții pe pământ.
19) Fără iubirea Soarelui nici iarba nu crește.
20) Nu contează de câte ori cazi, ci de câte ori ți-ai învins durerea.
21) Nu sări peste prezent: trecutul a trecut, iar viitorul nu se știe dacă vine!
22) Nici o ploaie rece nu te învinge, dacă în ochii aproapelui răsare soarele. 23) Păstrează demnitatea, dacă vrei să nu-ți fie rușine cu tine.
24) Cel mai bun medicament în boală este iubirea.
25) Fiecare om are un război personal, când mintea se ceartă cu inima.
26) Pierderea falșilor prieteni este un câștig.
27) Iubirea adevărată tinde să devină legendă străbătând spațiu și timp.
28) Cei ce te vorbesc pe la spate te invidiază, pentru că te situezi mai sus decât ei.
29) Speranța combinată cu munca devin combinații forte.
30) Amână zilnic răzbunarea, până își pierde valoarea.
31) Nu există rău făcut altora, care să nu aibă consecințe și asupra ta.
32) Aventurile costă scump, uneori se plătesc cu viața.
33) După multe ploi răsare câte un curcubeu. După multe necazuri apare Dumnezeu!
Lectorul de astăzi, dna Georgeta Iuga caută să analizeze activitatea umană, viața în general, din punct de vedere reflexiv. Cugetările sunt un nou capitol în activitatea literară a doamnei. Îi dorim spor la scris și poate viitorul, nu prea îndepărtat, ne rezervă și o lansare de carte a D-sale. Sărbătoritei noastre de astăzi, dna Flori Frățilă, îi dorim viață lungă și putere de muncă!
„În fiecare suflet doarme câte un talent! Dna Georgeta Iuga a trezit de multe ori acel talent! La fel ca și în toate celelalte ocazii, lectura de azi este conformă cu cerințele literaturii: textul este îngrijit, clar, elegant, înfățișează întâmplări concrete… Mi-au plăcut cugetările și modul de expunere. Dna Iuga creează de mult literatură și tot ce scrie, scrie bine. Reușește să transmită multă emoție. Mă întreb și vă întreb: când pot citi o carte marca Iuga? Vă felicit doamnă colegă de cenaclu pentru tot ce ne-ați prezentat! Vă urez succes în toate domeniile, dar mai ales în domeniul literar! Vă urez multă sănătate pentru a putea crea în continuare literatură de calitate!” (Mihai Doina)
„Dna Iuga ne-a încântat cu niște cugetări și gânduri frumoase. Ținând cont că dna Flori Frățilă ne-a prezentat o poezie cu ocazia zilei de naștere, le dedic în semn de respect o poezie. (Și vă iubesc) Ce mult am ars ! Am ars cu voi/ Și-n timp cu soare și cu ploi/ Și-arzând așa la nesfârșit,/ Am ars și timpul !…// Vă mai iubesc femeilor, vă voi iubi mereu,/ Cu toate c-o să-mi fie din ce in ce mai greu./ Viața-i frumoasă și timpul trece-n zbor,/ Iar flacăra ce arde, se stinge-ncetișor…” (Gică Chiroiu)
„Distinsa noastră colegă, atât de Cenaclul Alexandru Sihleanu, cât și de Clubul Femina 2, s-a remarcat întotdeauna cu o mare diversitate în toate problemele vieții, cât și în literatură. Am iubit-o, o respect și îi urez o minte tot așa de luminată în toate ipostazele vieții. Îi doresc din suflet să-și ia puterea de a face o carte din toate gândurile și amintirile scrise.” (Valeria Popa)
„Felicitări lectorului de serviciu dna Georgeta Iuga pentru realizarea minunatelor cugetări descriind realitatea zilelor noastre. Întotdeauna ne încântă cu poeziile sale și astăzi a fost o surpriză cu minunatele cugetări. Îi doresc mult succes în continuare și să vedem două cărți: de poezie și de cugetări!” (Frusina Agheană)
„Am ascultat cu deosebită plăcere lectorul de serviciu, dna Georgeta Iuga, cu frumoasele cugetări, din care rezultă talentul de a crea literatură. Parte din cugetări le consider ca un cadou de ziua mea. Îi doresc o viață frumoasă și să ne bucure cât mai curând cu o carte personală. Vreau să mulțumesc dlui Mihai Doina pentru diploma aniversară dăruită de As. Cultul Eroilor a cărei membră sunt.” (Flori Frățilă)
La final, cei prezenți au cântat „La mulți ani cu sănătate” sărbătoritei.
Sâmbătă 08 iulie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului Alexandru Sihleanu va fi dl Gică Chiroiu. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share