Brigada diverseEditorial

Brigada diverse – Po(ț)i, (L)ia!

29 iunie 2023
Dacă mediile sunt mici, de ce-s prea mici, dacă sunt prea mari, de ce-s mari…. Rămâne totuși o cățeleală ce nu poate depăși tastatura telefonului, fiindcă mă pot jura pe sfintele dogme ale google-ului că n-a mai pus mâna pe-un calculator mai mult de jumătate din populația României, ceilalți fiind utilizatori de Windows și prea puțin Macos la serviciu, fără să renunțe nici ei la qwerty-ul smart-ului. Adică nu s-a născut încă acel curaj de a aduce discuțiile față în față, cu probe, cu rațiune. Fiindcă nu există. Vină e destulă. De frică profesorii pun 9 pentru banala ridicare în picioare și prezența la ore. Dacă mai deschide și gura, are 10 din oficiu elevul. Să mă fi văzut pe mine ce grimase făceam la serbările de final de an la liceele unde nimeni nu ia bac-ul și unde mediile a peste jumătate din efectivul claselor erau peste 9. Să reiterez întrebarea pe care o puneam soției când Miki era la școală? Să! ,,Cât valorează 10 de la Râmnicu Sărat la București?”
Tot pe principiul ,,educația nu merge bine din cauza…”, un domn Negruțiu, al miilea înaintat de nebunul de facebook pe nepusă masă – i-aș sugera lui Imre să schimbe paradigma nebunului de alb -, caută alte noduri (din papură sau gordiene, au același efect) găunoase sistemului de învățământ, de la ăl cu mucii la nas pân’ la ăl cu colții de fildeș. Domnul profesor de aulă universitară se împiedică de mobilier, el, vinovatul de serviciul pentru sistemul nou de comunicare, imposibil de pus în practică dacă ,,starostele”, ,,tartorul” nu-și împlinește voia de a se posta în mijlocul unor inși prea puțin interesați de ce are să li se dicteze. Tovarășe, vrei lucruri noi cu mentalitate de…. Partea cea mai rea pentru tine, institutorule de școală de care-o fi, rezidă în fluxul enorm de informații scoase de la popreală mii de ani. Ce va face cu ea utilizatorul? Oricum, mai mult decât te aștepți. Ei, și dacă totuși dorești să ți se împlinească visul, să fie și ăl mai mic dintre ciraci unul ce să gândească cu propriul cap, întrevăd două soluții: una rapidă – implant de memorie cu toate cunoștințele lumii; una lentă a la grec – lecții în natură. Frig sau ploaie, mintea să-nvioaie!
Ori s-a rătăcit, ori de prea multă îngânfare a textualizat peste poza-i numele străzii una Lăcătuș. Să meargă cineva s-o salveze de….
Păcatele, doamnă Tatoiu. Ăla de a avea bani. De-aia fiul este cinic. Chiar dacă asta înseamnă să nu crezi în cel mai de sus.
O! Ce dramă. Ernest sechestratul, culcatul pe jos, siluitorul de nevastă în fața soțului. Ce mai…. Mama să fi auzit. Din porcule nu l-ar fi scos.
Totuși, ca să faci o baterie nucleară ai nevoie de un material cu atribute nucleare și la 15 nu dă nimeni asemenea chimicale pe mână, ca să nu spun că se face pușcărie la greu până la a zecea spiță. Da’ o fi copilul vreunuia….
De 27 de ori. Perseverent omul. Chinezul milionar. Ca ai noștri. Nu învață nimic, dar merg la examen, poate o lua. Să vie în România, ia Bac-ul la sigur. La banii lui….
Șmecheria se plătește. Deși tragică situația, moartea e singura ,,scăpare”, fiindcă dezvăț nu mai încape. Lăsat de izbeliște copilul, fără pic de opreliști, la 18, după, căsătorit proaspăt și polițist, sfârșește sub fiarele contorsionate. Dimpreună cu nevasta. Și ăl de nu a apucat să se dospească în pântec și să se mai nască.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share