CulturăOra de muzică

Ora de muzică 2 – Un ,,om”… între oameni

Încât persiflatorilor și zeflemiștilor, criticilor și scepticilor le trebuie o călătorie în timp. Înapoi. Dar nu prea departe.
Numele inșilor…. Oricare le-ar fi obârșia, tot ciudate rămân. Orice ar însemna. Madhvi Mavadiya. La 13 aprilie 2018 spulberă multora, dacă vor fi ținut cont de afirmație, temerile și ciudata dublă întrebare: ,,Cum, de ce?”. Le reamintește că Sting a fost cotat în 2011 una dintre cele 100 de personalități influente ale lumii. Nu vă explic ce chestiune capitală este. Dacă raportăm numărul la populația mondială, veți descoperi cât din ea s-a pliat pe modelul muzicianului. Cam 70 de milioane.
Noozhawk, site-ul, dezvăluie cum la închiderea turului pentru albumul 44/876, Sting a acuzat o durere de gât și medicii i-au interzis să mai continue. Cu noroc a mai putut ține concertul de la Santa Barbara, amânat totuși pentru o zi de luni. După o pauză de refacere, Sting și Shaggy s-au achitat de promisiune și-au performat de zile mari. Toată lumea mulțumită. Remarcile lui Steve Kennedy de la fața locului relevă sunt de bine, Sting lăudat pentru diferitele ipostaze, chitarist bass, chitarist acustic, vocalist, backing vocalist, dar și Shaggy pentru talentul de a insera versuri pe loc și pentru energia sa nestăvilită.
Evidențele nu mint. Nici succesul nescontat de sceptici. Grammy-ul câștigat a fost un motiv de a ține în Anglia trei concerte: 19, 24, 25 mai 2019. Un setlist afișat original de Live nation tv, prin Erica Lauren. 23 de cântece, dintre care trei ,,potpuriu” de două piese, un bis (encore) prim alcătuit din patru piese și un bis secund unic: Next To You.
Mult mai înainte, în februarie, Sting și Shaggy au pregătit fanilor un videoclip pentru Just One Liftime, nu cu oricine, regizat de Joseph Khan, cunoscut pentru producții realizate pentru Katy Perey, Eminem, U2, Taylor Swift, artiști din prim planul muzicii de pretutindeni. Față de celelalte articole, acesta, realizat de Music Mayhem, zăbovește și asupra evenimentului susținut la împlinirea a 92 de viață a reginei engleze și dă o notă bună performării la onomastică.
Artiști mari, dar fără pretenții exagerate. De fapt vi-l mai prezentasem pe Sting cântând la sărbători câmpenești, angajat sau nimerit pe-acolo în vizită, urcând pe scene nu mai înalte de două palme, performând alături de instrumentiștii deja prezenți acolo. Un resort, MGM, nu știu dacă are vreo legătură cum celebra casă cinematografică… – un picuț de răbdare să privesc mai bine sigla -, are, leul tronează deasupra palindromului siglă, anunță o serie de spectacole din turneul pentru promovarea 44/876 prin cluburi intime și săli de teatru la un preț de numai 90 de dolari, unde trupele de acompaniament vor avea diferite configurații în funcție de tema aleasă de cei doi artiști și mărimea spațiilor în care urmau să concerteze.
Tot la 18 aprilie 2018, Glen Gamboa (semănătură cu personajul rock-ian Balboa) pune în oglindă ,,neplăcerea” existenței duoului, parteneriatul funcțional și surprinzătorul rezultat muzical. După o primă zugrăvire concisă a fiecăruia, încearcă să răspundă la întrebarea ,,Cum de pot conlucra două astfel de personalități?”, una rock și cealaltă raggae. Sunt sigur, totuși, că pleacă de la o premisă greșită. Nici Sting nu poate fi țintuit fix în stilul rock – și ar fi culmea să se întâmple lucrul acesta, a traversat și prin punk, și prin new wave, și raggae, și progresiv, și jazz, mai ales jazz, și prin simfonic, și prin vodevil…, pop, nițel disco…, chestia aia la lăută de prin 1600… -, nici Shaggy nu are pur stilul lui Bob Marley – cum opinam altădată că a ajuns să cânte până și cu Costi Ioniță. Dar, oprim aici informațiile cărora newsday-ul i-au pus limitator și taxă, fie ei 25 de cenți, pe informația ce dimineață părea viabilă.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share