HomeLOCALE

De ce Compania de apă nu ar trebui să scumpească apa

2015-06-16 19.09.37

 

 

Să facem puțină istorie modernă a alimentării cu apă a municipiului Rîmnicu Sărat. Până în 01.04.2009, alimentarea cu apă a municipiului era asigurată de către SC Acvaterm SA. Din cauză că această societate nu reușea să devină și profitabilă, s-a luat decizia de a se concesiona acest serviciu către SC Compania de apă SA,  societate comercială înființată în 2008 prin divizarea Regiei Autonome Municipale a Municipiului Buzău. Motivația aleșilor locali de atunci a fost că vom plăti un preț mai mic pe metrul cub de apă furnizată.

Prin Hotărârea de Consiliu Local 215/24.11.2008, SC Compania de Apă SA primea cadou în concesiune serviciul de alimentare cu apă a municipiului Rîmnicu Sărat, împreună cu tot sistemul de alimentare și canalizare a orașului, precum și utilaje și spații aparținând Acvaterm SA. Pe lângă acestea, Consiliul local a contribuit și cu 400.000 de lei, aport la capitalul social al SC Compania de apă S.A.

Din data de 01.04.2009, conform HCL 215, Compania de apă a preluat serviciul de furnizare a apei potabile și de canalizare de la Acvaterm SA. Odată cu preluarea logisticii, Compania de apă a primit sprijin de la Consiliul local și pentru recuperarea creanțelor nerecuperate pe care SC Acvaterm SA le avea către populație, prin HCL 70/29.04.2010, prin care Consiliul local împuternicea Compania de apă pentru a lua toate măsurile legale pentru recuperarea sumelor datorate de persoanele fizice de pe raza municipiului Rîmnicu Sărat, societății comerciale Acvaterm SA. Din acest moment, municipiul este alimentat cu apă potabilă de către furnizorul Compania de apă.

Deși apa nu este în parametrii optimi, mai ales în ceea ce privește duritatea, prețul serviciilor furnizate a crescut constant după preluarea acestui serviciu, culminând cu ultima scumpire. În ciuda faptului că, la Rîmnicu Sărat, consilierii locali au votat cu toții împotriva scumpirii prețului la apă, Compania de apă a decis să nu țină cont de aceasta și să meargă mai departe cu majorarea prețului, aducând municipiul Rîmnicu Sărat pe podiumul național privind cel mai scump metru cub de apă potabilă furnizat.

De ce nu ar trebui să scumpească prețul la apa furnizată această Compania de apă SA?

Investițiile făcute de la preluarea patrimoniului Acvaterm SA nu sunt semnificative, iar în zonele unde s-au făcut, problemele persistă.  Mă refer aici la veșnic inundații de pe strada Emil Ionescu, de pe str. Lacul negru, din zona fostelor sere/Oilreg, de pe Lalelelor colț cu str. Costieni. Aici, la fiecare ploaie mai consistentă, sistemul de preluare a apelor pluviale nu face față, inundând curți și, uneori, chiar case și anexe gospodărești. În factură regăsim acest serviciu, de preluare a apelor meteorice, serviciu care nu este furnizat deloc la calitatea pentru care plătim.

Dacă cele de mai sus pot fi subiective, să trecem la discuția pe cifre. Cifrele nu ne mint niciodată și nu pot fi acuzate de subiectivism. Să luăm la analizat indicatorii financiari ai companiei, așa cum apar ei în bilanțul depus la Ministerul de Finanțe.

În anul 2013, Compania de apă a avut o cifră de afaceri totală de 63.227.640 lei, în urma căreia a obținut un profit brut de 9.399.771 lei, cu 667 de angajați, rezultând o profitabilitate de 14% din cifra de afaceri.

În anul 2014, Compania de apă a avut o cifră de afaceri de 67.640.479 lei (în creștere cu 4.412.839 lei față de anul precedent), în urma căreia a obținut un profit brut de 10.184.532 lei(în creștere cu 784.761 lei față de anul precedent, aprox. 9%), cu 752 de angajați, rezultând o profitabilitate de 15%, în creștere față de anul precedent.

Având în vedere că în anul 2014, profitul companiei nu a scăzut, deși a angajat încă 85 de oameni, ba chiar a crescut cu 784.761 lei, creșterea prețului la serviciile de furnizare a apei potabile în municipiu sunt total nejustificate din punct de vedere economic. Dar cum lipsa concurenței în acest domeniu este acut resimțită de cetățenii plătitori de servicii scumpe și de proastă calitate, compania a decis scumpirea dintr-un singur motiv – pentru că poate. 

 Capul plecat plătește mai multe taxe, asta este demonstrat empiric!

Ce e de făcut?

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share