Brigada diverseEditorial

Brigada diverse – (B)une

28 mai 2023
Olimpici, premianți, analfabeți care va să zică. Sau despre poporul nostru, al cărui ,,spirit” multisecular a putut deveni subiect de examinare și concurență. Care? Ăla de putoare, de nepăsător, de primitiv?
De ce orice obiect de formă dreptunghiulară sau paralelipipedică, lung, pe jumătate lat și subțirel, din pelicule cinematografice sau chiar tablouri celebre, mai nou, de pe vremurile împărățiilor secolelor trecute, are tendința de a căpăta alura unor telefoane mobile, pe deasupra și iphone? Nu samsung, nu motorola…. Și de ce tot încearcă unii să ne determine, prin prefaceri ale realității, că ne-am dori să ne întoarcem la mizerie, prostie, ignoranță, sărăcie și sclavie?
Când să crezi că ai o șansă de supraviețuire, tu ca omenire, ,,informatorii” stării universului îți retează speranța. Că e asemănătoare planeta respectivă cu Pământul, dar că din scanări ori e ochi de apă, ori nu mai are atmosferă, care similară Neptunului….
Tot de-un albăstriu se miră lumea. Că piatră, că meteorit, că – dar să nu fie tot o confuzie ca mai înainte sau o comparație cu hidrogenul și heliul – ar fi oxigen. Nu pur, că nu l-a văzut nimeni, nici cu ochiul liber – și-aici e numai bună de reiterat teoria că materia în sine este nimic, subatomul este gol-pușcă -, nici sub formă solidă, ci și cu ,,impurități”…. Dragi și neînțeleși oameni de știință, mai e mult până departe și deși aplicațiile actuale – nu softăraie – par să afirme micile depășiri ale cruntei stări de neputință a condiției naturale umane, ce a trenat vreme mult prea îndelungată, adică mai puțin ultimii 160 de ani, cu indulgență, nimic din ce știm nu are legătură cu mersul universului. Mic, mare, oricare dintre ele.
Vedeniile vizionarilor conexate clar locurilor din care aceștia se trag. Femeie – fără să abstrageți din noțiune vreun sens peiorativ -, cu însușiri casnice. De fapt nu singura care a închipuit Ozn-urile în forma farfuriilor (mă îngrijorez la gândul că nu am fi avut un astfel de lucrușor și nu am fi avut cu ce să asemănăm obiectele zburătoare fără identitate; cu o tavă?; cu un platou?; o!, dar știu cum i-ar fi spus românul: strachină fâlfâitoare!), înaintea ei, a româncei clarvăzătoare (chiar imprudent fiind, mă încumet să declar opacitatea dânsei), au văzut destui fel de fel de forme. Ea clasică. Ozn? Farfurie. Mărimea ,,plozilor” uriașei forme ,,2 farfurii suprapuse” (era cu ,,invers…, c-așa pare veselă de nuntă: farfuria suport sub farfuria cu de-ale gurii, după placul și voia miresei și soacrelor)? Cât roata de tractor. Dacă se trăgea muierea cu închipuiri de la oraș? Probabil că ar fi asimilat ,,jucărelele” tele sau auto-ghidate cu…. Naiba știe, uite că nu găsesc ceva similar, că rotunjimi mari prin târg pe la noi…. Stați așa! Cu rondul de aci de pe Păcii, văzut de la mine de acasă. Ce mă nedumerește pe mine, ea în continuare femeie, că nu a priceput din mesajele audio – ,,un glas” – sensul expresiei ,,navă-mamă”. O fi sterilă, o fi domnișoară bătrână? Se preface că prin copilăria ei ,,zburdalnică” n-a urmărit măcar ,,Racheta albă” sau filmul în care Cornel Coman fabricase o capsulă în care un robot a crescut un copil (nu găsesc numele ecranizării)? N-a auzit de Războiul stelelor, de Startrek, de…?
În ,,debilismul” lui, chiar să credem ipoteza că experimentele cuantice l-ar fi înfricoșat pe Einstein, că s-ar datora această băgare în sperieți concluziei (idioate) nefondate că pe cer asistăm la un spectacol holografic (nu, n-a ajuns atât de departe formația…) calculatoresc?
Bizar este faptul că un copil poate avea percepția, în orice stare s-ar afla, de adult, de conștientizare a unei astfel de ipostaze. Indiferent ce extrasenzații ar avea. Iar mai apoi și mai apoi nu-mi pot închipui ce limbaj a folosit bebelușul de doi ani. De unde știa ce este aceea hartă, ce este deșertul, ce înseamnă înec, adult și ce este aceea moarte? De ce nu pune ,,peste Ocean”-ica mamă filmulețe cu bebeul povestind ,,trăsnăile” futuriste? Da’, zic eu, astea-s așa, fițe de nebăgată în seamă pe tiktok.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share