CulturăOra de muzică

Ora de muzică 2 – Ai lor ca…

Foarte puțini în lumea asta, și este de apreciat, mai reușesc cu demnitate, deși li-i etnia nu tocmai din liniile prime, să se uite în proprii ochi.
Fără a fi vreun filozof, fostul nostru prieten Arcuș a lăsat o urmă de neșters în memorie: ,,Ți-e rușine cu carnea ta, Mască?”. Precum nu le este rușine să se numească tejano, să cânte țigănește în americană și să fie apreciați printre latini la nivelul cel mai înalt.
Unul dintre ei, Percy, a fost cooptat de Sting spre a completa partiturile live în concertul canadian susținut în sala Olympia. Squeezebox-ul său punând amprenta personală pe Field of Gold, She’s Too Good, Jeremiah Blues și Mad About You. Însă a făcut mai mult de atât, dublul său rol completându-se cu deschiderea concertului lui Sting alături de The Last Bandoleros. Desigur, angajamente au fost și sunt destule – voi trece prin ele puțin mai târziu -, în 2017 având oarece probleme, al doilea turneu întreprins în Europa suprapunându-se cu celelalte concerte. Bineînțeles, a ales starul englez până la final.
După cum trecusem în revistă poziționările muzicale, din cele patru piese cântate de fiul lui Sting, Joe, ca vocalist, Heading South On The Great North Road, Lookin For Me, Looking For You, Don’t Change The Love și Jellybean, pe trei dintre ele se regăsește ca backingvocals Percy Cardona. Carismatic, cu gura până la urechi, acrobatic – l-aș asemăna puțin la sărituri cu Sting în tinerețe -, Percy învață la mai multe instrumente ajutat de familie. Cunoștințele muzicale cele mai vechi datorându-le bunicului și mamei, iar influențele unor artiști ca Alan Jackson, George Strait, Selena Quintanilla și chiar Emilio Navaira. Cântă la fel de bine ca percuționist, are studii muzicale specifice de pian, jazz mai exact, ca instrument opțional, dar și teorie muzicală solidă. Decide să învețe la armonică și se alătură tatălui și unchilor în grupul Los Hermanos Cardona. Cum a reușit? Prin propriile forțe, cu propria metodă. O coală de hârtie cu butoanele desenate, fiecare cu nota aferentă. Și mult studiu.
Cariera și-o începe în spectacolele din orașul natal, Big Wells, Texas, incluzând aici și manipularea drum machine-ilor, diferite tipuri de claviaturi, acordeonul clasic și voci adiționale, continuă cu cele regionale sub conducerea lui Patsy Torres, tot de origine țigănească, într-un turneu care a promovat la nivel școlar național ,,încurajarea” (acesta este termenul direct american) elevilor pentru a nu se apuca sau a renunța la consumul de droguri. Dincolo de Texas a performat în toate statele americane (unite) alături de diferite grupuri și muzicieni, adăugând genurilor preferate și știute muzici precum ale trupelor Metallica, Dream Theater…. Deci rock. Și unde îți fixezi mai bine noile preferințe în afara concertelor? Alături de o trupă de cover-uri rock, dar ca baterist. De acolo și groove-ul lui actual interpretativ la armonică. Isprăvi are destule, în anii noștri alături Raul Malo și de prin 2021 îi secondează pe cei de la The Maveriks. Numai luna aceasta, începând cu 9 februarie, are de susținut cinci concerte: Lousiana, Georgia, Florida…. Având agenda ocupată cel puțin până pe 22 iulie.
Ce spune presa? Păi…. Că Raul Malo sună mai emoționant alături de tânărul plin de entuziasm Percy. Că indiferent cu cine este pe scenă, cântă cu fiecare ,,gram din ființa lui”, cucerind mereu publicul. Că muzica Bandoleros-șilor s-a reîmprospătat în compania lui Percy și a vibe-ului Tex-Mex împreună cu stilul rock de interpretare – o spune chiar revista Rolling Stone. Că după solo-ul de saxofon de la English Man In New York, cântat odată cu spectatorii, a urmat ,,o pauză ucigașă de acordeon” la piesa She’s To Good To Me (Vancouver Sun)….
Dacă are un grup de suflet? Grupo Alamo. Cu trei nominalizări ,,Latin Grammy Awards” -consecutive pentru albume -, ultimul din 2022 (Camino al Progreso), cu 30 de ani de carieră. Percy Cardona în triplă calitate: compozitor (Confianza), interpret și membru, dar și producător al ultimului album.
Dacă el însuși a fost nominalizat? Ei, da! Nominalizare ,,Grammy Awards” pentru o facere muzicală instrumentală, o reeditare a piesei ,,Linus and Lucy”, o celebră partitură a pianistului jazz Vince Guardini. O dorință de a înregistra melodia care s-a materializat după mulți ani, într-o perioadă nu tocmai propice pentru lucrul în studio la proiectele personale – ocupat fiind cu turneele și alte colaborări -, în 2021. Companionii: Eddie Perez – bajo sexto, bas electric; Ed Friedland – bas… micuț; Ben Young – pian; Eduardo Torres – tobe; el însuși la armonică, la pian și la percuții. Deși tema pare o bagatelă (terțe pe la, si și do#), partea de jazz implică virtuozitate. Fiindcă melodia este de sezon, deși sărbătorile au cam trecut, cu urări de Happy Christmas v-o recomand cu cel mai mare drag.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share