Brigada diverseEditorial

Brigada diverse – (M)oața (e) (o) (f)ată…

16, 18 ianuarie 2023
De acasă cultura se vede diferit. Detașat. Nu contează personajul căruia îi este dedicat evenimentul, nu importă cât de bine și de la obiect discută moderatorii, autorii și/sau invitații ori de aiurea oricine. Nici ziua nu poate fi subiect de încrâncenare. Bine măcar că se mai adună vorbitorii de limbă română la câte-o șuetă.
Dar, de-l vreți vrea pe Eminescu supus timpului său de facere, veți întâmpina cel puțin trei-patru păreri. 20 decembrie – cercetașii dând data în urma unei declarații ,,pe proprie răspundere” ca invitație a prietenilor la aniversare -, apoi 13 ianuarie – pe la Râmnic anul trecut -, chiar 14 prin arhivele cernăuțene ale gimnaziului, 15 ianuarie ales de Titu M. Și chiar un 21 ianuarie pe certificatul de botez.
Lui Marghiloman probabil că nu i-ar păsa. Și nu-i mai pasă care ce-o face din casa de oaspeți și din grajd. Da’ memoria, istoria parcă pare întinată când ,,predestinezi” viitorimii restaurant și cafenea, bucătărie și vreo șase camere în locul unde regii călcară. Măcar o urmă de demnitate să mai fi lăsat.
Nu știu cât de dispărut poți fi și ce sobă o fi aia care pitește o femeie – bănuiesc destul de încălată – beată, cât să agiți vecini și autorități în căutarea ei. Revenim la teoria defecțiunii televizorului: verificați dacă este conectat la rețeaua electrică. Mai pe românește: Bă, e băgat în priză?
Îl pierdusem pe Zelenski. Uitat într-un con de umbră, părea fără importanță. Îl scoaseră însă la lumină din nou rachetele ucigașe de pe la Donețk. Motiv să acuze din nou toată lumea. În stânga, în dreapta, în rusă. Însă primul acuzat de ,,teroare” va fi din păcate el. Nu pricepe că și achiesarea la război, riposta din apărare tot crimă se cheamă.
……….
E complicat. Pe mine aragazul nu mă deranjează decât în perioada în care se face mâncare. Mă ia de la ,,lingurică” și-i fug din cale. Nocivul propus prin traducere de activenews neafectându-mă. De altfel, dacă depășește nivelul de gaze neașteptat emanate, piuie avertizorul fără de care nimeni, de un deceniu încoace, nu mai instalează centrale termice. Cât privește îngrijorarea americanilor pentru daunele corporale, studioșii care au stat pe lângă aragaze au legat astmul copiilor, nu mai mult de 12%, de uzul acestora. Fals. Pot să și dovedesc fără să stau după fusta mamelor puradeilor. Gazele se ridică prima dată în sus, ca și fumul. Și netam, și nesam, nea Pătrușcă ăsta translatorul sare la gâtul expresiei (zice el) ,,legat de”, recunoscând că lui și maselor ziaristice le place de mor. Brusc virează la crime, spune el, nedeclarând sursa, ombilical prinse (am ocolit…) de pantofii și apa pe care o beau criminalii. Vai! Aragazul din nou la putere, povară pentru ,,negri, latino și gospodăriile cu venituri mici”. Așa ce se potrivesc…. Ba! Mă întreb totuși, de unde atâta gaz când prin filme – singura noastră punte cu realitățile americane – plitele electrice sunt la putere? Păi de ce nu se interzice gătitul alimentelor? De ce nu se interzic furnalele?
Bă, mânca-v-aș! Panoul voltaic tot curent dă. Cum veniți voi să susțineți că s-au găsit niște deștepți care au construit o casă care nu are nevoie de curent electric? Sunteți cu sănătatea mintală întreagă?

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share