Brigada diverseEditorial

Brigada diverse – (D)ana (ș)i An(d)a v(s) (U)dy

9 octombrie 2022
Am coborât, majoritatea celor ce ne opintim în jurnalism, la mintea românului de speță nu prea înaltă. Mă așteptam la unii cu pretenții de mari ziariști să nu ia de bune figurile și manifestările orale ale unor necunoscuți, în numele a ,,uite ce adevăruri spune ăsta”. Le știm, le simțim, n-avem nevoie de neica nenimeni să ne ,,dezvăluie” crunta realitate. Că Europa în sine nu mai este o opțiune pentru fugarii după muncă mai puțină pe bani mai mulți.
Din aceeași sursă, despre aceleași țări și mentalități elevat-novatoare occidentale. C-ar fi ,,arhaică” povestea shakesperiană a iubirii și devoțiunii perfecte, desuet conceptul un el iubește o ea. Bietul scriitor britanic, o fi fost el drogat când scria poveștile astea, poate c-o fi fost și pederast, ca și alții, dar sigur nu-și dorea, precum insinuează fotografia, să transforme balconul în gang și îndrăgostiții micști în doi negri – nu mititei – îmbrățișați.
Casa albă…. Atâta grijă ce poartă celor două terenuri – căci despre țări independente și de sine stătătoare nu mai poate fi vorba – din preajma Ucrainei, Românicii și Polonicii, că le-ar părea rău să le strice cu bombardeaua Putin. Aiurea! Doar dacă se gândește că le-ar sufla rusul pământul înainte.
N-ar fi prima greșeală, deși rară și impardonabilă. Însă greșelile de genul ăsta sunt aproape imposibile. Fiindcă de obicei se pun puncte – la noi – sau virgule – la alții – după prima mie, după primul milion. Să sari de la 60.000 la șase milioane este neverosimil. În rest, epica întâmplare sortită sursei dintâi are un bonificat, client și o sursă de bani, o bancă. Celelalte date, planuri ale gratificatului din greșeală, nu au nicio relevanță.
Polonica și partizanatul pentru vecini. Împotriva retezării neautorizate de fonduri europene pentru Ungaria. Despre nereguli și carențe, de există – și cum să nu fie când ești părtaș la mocageală – să se ocupe cei ce încuviințează cedarea banilor.
Cine împrăștie zvonuri să suporte și consecințele. Nu e chiar de colo să declari un reprezentant al Rusiei plecat în China succesor la ,,tron”. Știm ce înseamnă în mentalitatea slavă o astfel de ipoteză. E bine de adus aminte cam cum se succedau la noi domnitorii.
De-alde din ăștia americani care tot mai cred că se poate pedepsi un despot ca Putin, care tot induc ideea că războiul ruso-ucrainean a destabilizat profund ordinea mondială. Ia izolează-le, nu le oferi nici sprijin și nici nu le impune sancțiuni și-atunci să vezi cât rău face conflagrația.
Trudeau și majoritatea fețelor politice de nivel înalt sunt dovada lipsei de responsabilitate și eșec al generațiilor de a adopta un comportament diplomatic în toate acțiunile proprii. De cântat a cântat și Clinton, de dansat a dansat și Elțîn, dar în cadru adecvat și nu înaintea înmormântării reginei Elisabeta cu o seară înaintea într-un bar londonez.
Polonezii cu Germania, sârbii cu inechitatea de tratament față de Ucraina. Cum la ei fuse posibil ca 19 țări din Nato s-o încolțească și s-o divizeze, fără ca ea să fi atacat pe cineva.
Cam ce i se dorește Ungariei, i se poate pregăti Italiei, amenințată cu ,,avem instrumente”, firește, nu muzicale, de către Leyen ca voce a comisiei europene. Înainte de alegeri.
Cu virus, cu chimicale, numai cancerul să fie eradicat.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share