Fărădelegea lui Călin – Nudul civil

La uneală….
Zis și făcut, făcut și liberat. Solidaritatea creditorilor dă ,,… dreptul de a cere executarea întregii obligații…” și-l constrânge să consimtă la eliberarea unei chitanțe de eliberare de sarcini. Rămân la termenul corect lexical primar, prea-mi fuge gândul la pârdalnicul de stagiu militar. Varianta Al. 2 pune în prim-plan debitorul achitat de datorii în favoarea unui creditor, astfel degrevat față de toți ceilalți. (Art. 1434)
Mă încredințasem că ,,șuvoaiele” Codului Civil – ne-am întors la izvorașu-i – găsesc în solidaritate o chestiune uzuală. Ba bine că nu! Cea a creditorilor ,,… nu există…”, este de luat în seamă și produce efecte numai ,,… dacă este stipulată în mod expres.”. Rezidă întrebarea: unde? (Art. 1435)
Nu este preponderent uzuală, solidaritatea creditorilor, chiar deloc, totuși, ni se vorbește despre ea și-n Art. 1436, despre cum se presupune că-și pot împrumuta puterea de decizie în ,,… satisfacerea interesului lor comun.”. Iar de îi este vreunuia mintea la nefăcute – reduceri, înlăturări de drepturi, ciuntiri de beneficii -, nu pot fi constituite ca apărare față de ceilalți. Dimpotrivă. Justiția împarte dreptatea după considerentele legii. Favorabilă pentru un creditor, favorabilă și pentru ceilalți. Favorabilă unui debitor, nefavorabilă doar pentru unul dintre creditorii solidari.
Știam, și nu mă înșel, cum este să fii dator, să fii dat în judecată, să plătești totuși și să se stingă motivul ajungerii în instanță. Nu și aici. Să vrei să plătești oricăruia dintre creditorii solidari și să nu fii lăsat, deși achitarea de obligații față de unul se consideră față de toți. Neapărat să ducă datoria la capăt pentru creditorul reclamant. (Art. 1437)
Bună pentru un creditor, suficientă și pentru altul dintre cei solidari, proporțional cu creanța acestuia. (Art. 1438)
Creditor-debitor, confuziune. Obligația se stinge doar în proporția ce i se cuvenea. (Art. 1439)
Caz asemănător la Art. 1440. Debitor și remitere pentru un singur creditor. Ceilalți vor obține ce li se cuvine.
Întreruperi, suspendări de prescripție. De folos unui creditor solidar, de folos tuturor. (Art. 1441)
Profitori moștenitorii creditorului solidar. (Art. 1442)
Secțiunea a 2-a: frăția debitorilor. Toți pentru un creditor, unul pentru toți debitorii. (Art. 1443)
Indiferent de natura obligației fiecăruia, spiritul ,,gregar” se menține. (Art. 1444)
Sunt dezamăgit. Familia solidarității debitorilor este pur formală. Va să fie doar pe hârtie, expres stipulată. (Încă un izvor…) (Art. 1445)
Unica șansă a existenței oricum stă în ,,… exercițiul activității unei întreprinderi….”. (Art. 1446)

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share