HomeOra de muzică

Ora de muzică 37

31st+Annual+ASCAP+Pop+Music+Awards+Arrivals+6p3d3fiTBwOl

 

Legătura ombilicală dintre colaboratorii lui Toto este evidentă. Nimeni nu este întâmplător cooptat pentru a scrie o istorie….

O istorie cu patalama de adult. Aproape patruzeci de ani de muzică, scrisă firesc notă cu notă, aproape patruzeci de ani de amprentare irevocabilă atât a muzicienilor cât și a ascultătorilor cu o ștampilă unică: Toto. Cele 700 de cuvinte, și așa depășite de fiecare dată, sunt cu mult prea puține pentru a descrie carierele unor îndrăgostiți de această artă, dincolo de orice alt gând și încercare de a apuca alte căi în viață. 1999, ultimul an al unui secol și măreț și decadent, aduce în prim plan albumul Mindfields la care se înhamă și Dean Grakal, absolvent de facultate cu specific științe politice, iubitor de muzică până în măduva oaselor. Prin intermediul tatălui, cunoscut și reputat avocat al muzicienilor, îl abordează pe Mark Hudson, căruia îi prezintă un demo. Cu toate că materialul era înregistrat de toată jena, să n-o spun altfel americănește, Mark îi spune că este un songwriter bun, fapt ce-l determină pe Dean să ceară o audiție în studio alături de prietenii din copilărie. Hudson rămâne impresionat și hotărăște să producă și să compună împreună cu Dean și cealaltă jumătate de autor din band, Val McCallum, un album. Cu toate că lansarea acestuia nu a avut loc niciodată, piesele reușesc să suscite interesul editoarei de producție Barbara Vanderlinde, care îi propune să termine un cântec al ei pus pe bandă fără versuri și orchestrație. Cântecul prinde contur și capătă un nume, Fall Together, care…. Care ajunge unde nu putea visa, tocmai la Aerosmith. Coincidență, providență, numiți-o oricum. Steve Tyler îl sună, el lucra la track-urile piesei, Steve aude, lui Steve îi place, Steve vrea piesa. Ca să vedeți ce poate face o singură noapte, noaptea în care fiind la Troubadur Theatre din Los Angeles o întâlnește pe Barbara…. Așa ajunge Dean pe la Joe Cocker, la Bon Jovi, la foarte multe dintre albumele lui Ringo Starr și la Toto.

Aș putea face repede o conexiune: Tom Petty, George Harrison, Bob Dylan, Dean Grakal, Ringo Starr, Stan Lynch…. Stan este cel de-al cincilea compozitor prezent pe albumul Mindfields, pianist și chitarist la origine, în perioada copilăriei și toboșar printr-o coincidență, nesperată oportunitate, biletul lui de ieșire din ghetou, după cum declara. A fost primul baterist al lui Tom Petty în Heartbreakers. E suficient să spui Mavericks, Aretha, Belinda Carlise, Eurythmics, Eagles.

Ultima minte sclipitoare de pe album, Jed Leiber, câștigător alături de Jeff Beck al unui Grammy pentru cea mai bună interpretare instrumentală rock, premiul Bafta TV pentru cea mai bună muzică originală de televiziune, pianist, compozitor….

Pe lângă deja cunoscuții Richard Page, Timothy Schmit, Steve Porcaro, Phil Soussan, sunt două nume noi pe lista colaboratorilor: Clint Black și Maria Vidal. Clint aproape că nu are nevoie de o carte de vizită, numele lui figurează pe o stea de pe Walk of Fame, are nouă albume de autor ca muzician country, patru compilații și opt filme în care joacă în calitate de actor.

Despre Maria Vidal voi spune doar atât: a scris și interpretat un cântec pentru Tupac, a compus Every Time it Rains pentru Ace of Base, In the Grand Canion pentru James Joseph și Summer Rain pentru Belinda Carlise. Și are două albume proprii la distanță de 22 de ani.
Albumul cu număr 11 al lui Toto, Through The Looking Glass, nu este unul original decât prin prisma interpretării, însă una de speriat și a orchestrației gândită într-o manieră de invidiat. Piesele toate, alese cu gust, sunt ale unor muzicieni de marcă: Bob Marley, cei doi Steely Dan, Walter Becker și Donald Fagen, George Harrison, Norman Whitfield, Stevie Wonder, Herbie Hancock, Elton John, Eric Clapton, Elvis Costello, Bob Dylan și o piesă tradițională.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share