Calendar științificHome

Calendar științific: 2 iulie 2015

2 iulie

2 iulie Fat_man

Pe 2 iulie 1906 se năștea Hans Albrecht Bethe, fizician american de origine germană, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1967 pentru elaborarea teoriei nucleosintezei stelare. În timpul celui de-al doilea război mondial, a condus Divizia Teoretică a laboratorului secret Los Alamos contribuind la dezvoltarea primelor bombe atomice. Acolo, a jucat un rol-cheie la calcularea masei critice a bombelor, și a lucrat și la elaborarea teoriei metodei cu implozie folosită atât în Testul Trinity cât și în bomba „Fat Man” folosită la Nagasaki.

Pe 2 iulie 1862 se năștea Sir William Henry Bragg,  fizician și chimist englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1915. Din anul 1885 și-a început cariera în domeniul pedagogiei. S-a străduit să devină un lector apreciat și s-a specializat în conceperea dispozitivelor și echipamentelor necesare pentru cursurile practice. Din 1904 și-a început cariera în domeniul cercetării științifice, care a acoperit mai multe domenii din fizică, având un mod straniu de a progresa: Bragg alegea un subiect pe care îl studia, aducea contribuții importante, apoi renunța la acesta. Studiul efectuat asupra radiațiilor alfa, beta și gamma și descoperirea faptului că, atât radiațiile gamma, cât și radiațiile X se comportă ca niște particule i-au adus titlul de membru al Royal Society.

Pe 2 iulie 1900 contele Ferdinand von Zeppelin efectua primul său zbor cu o aeronavă de construcție proprie. Prima aeronava s-a numit LZ-1, Luftshiff Zeppelin, avea lungimea de 128 metri şi forma unui enorm trabuc, era propulsată de două motoare de automobil pe benzină de câte 15 cai putere şi putea zbura şi ateriza în siguranţă.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share