Brigada diverse – Gla(f)ul (s)oților De(p)ren

31 iulie 2022
Fa, mi, re, do, re, mi, fa, mi, fa, sol, la…. Zăniticul de mine fredonând universal în timp ce sârbii se retrăgeau încă aplaudați. M-a privit violonistul…. Mirat că reprodusesem ultimul lor fragment muzical, dumirit că oi fi și eu un fel de….
Am pozat, am notat. S-au strâns….
Pare că războiul a intrat într-un con de umbră. Lumea văzându-și de ale ei. Pe când Zincuța se ascunde de noapte în spatele porților… deschis-închise de la Centrul Cultural – m-a speriat și nu prea -, Negraru perorează recalcitrant prin gara locală. Zău, mi-e milă de ei….
Cineva spunea, pe drept, că ne vor călări țiganii cât de curând. Cred că deja au pus șaua pe noi. La returnarea de la București, pentru verificări și pregătiri de bagaj, în incandescentul TFC de ora 15:23 o familie (trib) de țigani puseseră oacheș tunurile pe o blondă spilcuită. Cu de-alde ,,fă”, invocând nebunia, luând drept probă antipatia telepatică. La o adică în stare și de o bătăiță. Un lucru bun în toate. Să ajungă minoritar românul și-o proceda ca….
Doar în treacăt, tot pe cursă ferată, se expunea o călătoare, laudativ: ,,ia uite bărbate-miu cum bate toaca”. Eu gata să-i urez carieră de succes…. S-a… tâmpit națiunea, fraților!
Nici CFR-ul nu se poate lăuda cu ventilație suficientă. Nici cu călători pregătiți…. Nu, zic, n-are cum. Am fost și eu în situația de a cere bilet și mi s-a refuzat doleanța. Nu vrea calculatorul să emită fără loc. Drept urmare cu nașul la Bucale. În zi de mari schimbări: dispariția celor 950 de lei de pe cardul de vacanță – impozitați anterior – și scumpirea tarifelor pe toate destinațiile căilor ferate. Norocos…. Și alții. Plătiseră locul și nu-l puteau revendica din cauza unui grup de copii. Iar uimit cum de…. Ei, dar asta de pe 20 iulie a fost chiar…. Ce poți face unor moșneguți urcați de la Ploiești? Le oferi scaunul, deși ești proprietar de drept până la final. Numere identice, vagon identic. Iar…: a luat-o razna sistemul, sigur. Sau lucrătorii dau bilete pe sub mână. Deslușire. Că nașu-i cititor și-n stele, darămite în tichetul emis pe tren, cu plus 50%, și-n cel emis de casă: ,,V-ați urcat în altul. Al dumneavoastră pleca după acesta, la și 25.”. Iată dilema rezolvată. Mai puțin a mea: de unde-l cunosc pe tipul ce a cedat locul domnului în vârstă? (Fiindcă eu nu mă prea înșel.)
Dintr-o gară în alta. La aeroport. Doamne, ce mai seamănă… fetele grase între ele. Și ce tolomaci mai sunt băieții ce le amăgesc cu prietenia. Încât întrebarea, firească, unde-o să le-ncapă viitorul plod, a venit de la sine.
E clar, e altă țară aeroportul. Cu tarifele sale, cu mâncare demnă de buzunarele nababilor. La fel și Germania. Nu-ți ajung pe lună 1500 de euro, bașca să mai dai bacșiș. Lăsând la o parte faptul că am rămas perplex când la micul dejun o chiflă în plus, pe care voiam să mi-o păstrez pentru mai târziu, a împreunat în unghi ascuțit sprâncenele – drept pentru care am lăsat-o pe masă -, n-am putut pricepe cum neamțul corect pe care-l știam acceptă șperț. Cum nu pot nici acum pricepe de ce trebuie să lași ospătarului bani în plus pentru un serviciu pentru care este remunerat salarial.
Domnu’ – pe ăsta trebuie să-l iei cu lugulugu – Orban, mata acu te lamentezi? Când l-ai pus ministru pe Ciucă, nu știai că fără foaie își înghite limba?
Rău Erdogan. În aceeași măsură tăntălău. Și o mai și declară. Fraiericilor, vă joacă americanul cum vrea mușchiul lor. Vă dă și bani împrumut ca să vă luați avioane, vă ia și dobândă, vă întârzie cu livrarea cât vor și vă cer să vă specializați piloții pe lirele proprii. Ba vă alimentează și terorismul cu armament.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share