Brigada diverse – (R)uz

30 iunie 2022
Pot anticipa răspunsul Europei: da, dar…. Redeschidem discuția puțin mai târziu.
Să-i sprijinim. Cum și de ce? Ce folos că ,,deștepții” s-au orientat deja, că nu stau în fața gloanțelor? Pregătire militară pentru cine, don Boris, pentru prostimea ce n-are încotro? Și ce să faci cu 30.000 de soldați preparați englezește, într-un an, maxim, în fața bombelor rusești?
Fobiile prezidențiale sunt molipsitoare. Cam ca-n zicerea răstălmăcită ,,Spune-mi cu ce bărbat trăiești ca să-ți spun cine ești!”. Așa bărbat, așa nevastă. Doamna Zelenski – oare să-i spun Zelenskaia? – are impresia importanței crescute (și se vaită…): se vede pe catafalc din pricini rusești.
Mai târziu: neamțu-i molcom – al lor din Nemția: da, dar mai durează… foarte mult.
Dacă 18 metri cubi e vreun sfârșit de lume și o pădure întreagă – fără acte -, ce mai zicem de milioanele de steri plecați – cu forme legale – prin lume?
M-au zăpăcit politicienii cu creșterea economică. Până unde? Și de ce n-ar rămâne constantă? Bașca problema pusă în Ucraina de trei corifei și-o paiață. Ce-o fi căutat al nostru? Bancul informațional are desigur ca protagoniști un francez, un neamț și-un român, ba și-un italian. Trei dintre ei care nu fac cât al patrulea. Imediatul franco-româno-italian fiind cântărit în ,,cerințe de democrație și stat de drept”. De-aia-i neamțul original cumpănit.
Ar fi…. Ucrainenilor li s-a lungit… raza balistică de acțiune. Până-n Crimeea platformian-petroliferă.
Despre lungime și americanul este în acord german. Unități de măsură diferite: război versus aderare. Ani în șir.
Rusul bea o vodcă și se culcă. Pierderile Rusiei…. Niciuna. Nu mai câștigă azi, dar va vinde mâine destule cât să se întoarcă la situația dinainte de declanșarea răzbelului. Faulturi care vor afecta pe cel ce sancționează, nu pe cel sancționat.
Ho, Lukașenko! E greu să despici teritoriile unor țări cu tradiții – cel puțin Austria -, ar dura decenii să le destructurezi, să convingi oamenii zilelor noastre că n-au fost, nu sunt și nu vor mai fi ce erau mai până ieri. Ordine mondială, zici? E o harababură care nu va mai putea fi reașezată.
Cetățenii sunt liberi, chiar mai liberi decât ar crede. Așa începe scârba, cu o afirmație moldovenească ce pune alături dorința de libertate națională și un stat care să respecte toți cetățenii. Vrăjeala cu bunăstarea, Maia dragă, nu ține.
Tot e bine că au cum aduce rușii pe frontul ucrainean trupe imediat.
Maia vorbește, Maia dovedește că fabulează. Ori libertate ori interzicerea știrilor și analizelor jurnalistico-politice despre ruși.
Subiectul războiului rămâne comerțul și câteva resurse tranzitate prin Ucraina. Însă lucrurile nu stau chiar cum sunt prezentate de Volodimir. Nu Putin este responsabil pentru cerealele gâtuite prin porturi, ci aceia care pun părerile Africii pe tapetul politic.
La balalaică mai cântă și rusul. Așa că de nu era găina, oul ucrainean nu făta nicio notă în versiune proprie. Să se purceadă la momentul despărțirii și mai vorbim pe tema interzicerii muzicii de sorginte rusească în Ucraina. E ca și cum ai vrea să nu mai circule aerul în atmosferă: imposibil. Fiindcă muzica nu este altceva decât vibrație în spațiul respirabil și nu numai.
Mai ieri era Kazahstanul o biată întreprindere comunistă. Azi se înfoaie la tovarășul secretar general…. Atât de rău le-a părut lor că au fost ocupați, nomazilor din hoardele trei, că s-au urnit spre proclamare de independență ultimii.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share