EditorialFărădelegea lui Călin

Fărădelegea lui Călin – Coduș civit

Și iar ar putea să nu mai fie….
Ce-i drept e drept. Ce-i legal rămâne legal. Așa stând lucrurile, orice încălcare a condițiilor conduce la anularea contractului. În privința sancțiunilor, dacă sunt prevăzute, se aplică. Nescrisele înscăunează ,,hoțul” pe tronul negustorului cinstit. Aducere aminte: nulitate ,,… absolută sau relativă.”. Nivelul constatator: cu acordul părților ori după cum dorește legislatorul. Acord al părților, însă nu la cheremul lor. Nu se instituie și nu se suprimă ,,… cauze de nulitate…”. Și chiar de-ar fi, se socotesc la nescrise. (Art. 1246)
Pe rând. Nulitatea absolută declarată când se dorește instituirea unui interes general. De mă gândesc bine, la interesul statului de a jumuli populația, prin companiile de distribuție – și e de subliniat -, nu reacționează niciun om al legii și nu întrerupe nimeni contractele dubioase încheiate cel puțin cu cetățenii. Deși în Codul Civil s-ar găsi acea ,,… persoană interesată…”, n-am auzit de niciun român ce a intentat o astfel de cerere ,,… pe cale de acțiune sau de excepție.”. ,,… susceptibil de confirmare…” va să spună ce? (Art. 1247)
La rând. Nulitatea relativă. Vizează interesul particular și anularea contractului cu astfel de particularități. Invocarea anulării se poate face doar de cel al cărui interes a fost…. Dar formularea este oarecum sucită: ,,… este ocrotit prin dispoziția legală încălcată.”. Atenție: interes particular, inițiativă particulară. Instanța nu se poate autosesiza. Aidoma absolutului…, relativul este suspect de confirmare. (Art. 1248)
Reiterate căile de ,,atac”. Un melanj între cele două tipuri de anulare. Calea de acțiune are termen de prescripție, legal. Totuși, chiar și după scurgerea lui, se poate invoca anularea relativă. (Art. 1249)
Cauzele ce pot conduce la constatarea nulității absolute. Fără să fie o surpriză, generala ,,… anume prevăzute de lege…” ,,lovește” în ,,moalele textual” Art. 1250, precum și ,,… rezultă neîndoielnic din lege…”. Ocrotirea interesului general. O altă fațetă a discuției propuse la Art. 1247 mă determină să întreb retoric până unde poate merge ocrotirea interesului general?
Cauzele nulității relative. Luminat definitiv mi-s. Particularul interes se viciază când consimțământul individual a fost obținut prin destulele mijloace de momire, păcălire sau inducere în eroare. Implicit nu s-a ținut seama de capacitatea de exercițiu a uneia dintre părțile contractuale. Numai că Art. 1251 o formulează în stilul propriu literar: ,,… au fost nesocotite dispozițiile legale…”. În lege corect și specific este ,,s-au eludat”.
Îndoiala…. Nu ucide, dar nici nu ține loc de indulgență contractuală. Indubitabilul nereieșit duce la anulabilitate. (Art. 1252)
Cum e… codul nostru. Nu ne trece de la început varianta a treia a nulității: virtuala. Rezultată din nevoia de sancționare, aplicabilă ,,… pentru ca scopul dispoziției legale încălcate să fie atins.”. (Art. 1253)
Rezultanta se transformă în subsecvent. Efectul…. Normal. Anulat, cu urme de nulitate, contractul este unul și acela deja considerat: ,,… niciodată încheiat.”. Actele ce urmează unui astfel de contract sunt și ele desființate. Desființare, încheiere – restituire de prestații, dintre cele primite. (Art. 1254)
,,… nu sunt considerate nescrise…” Ce neg eu, ce neagă ei negația. La câte lucruri și obiceie, atâtea… abordări. De aceea nu sunt specificate nici măcar în treacăt. Doar esențialitatea necesară împiedicării unor abuzuri precum încălcările ordinii publice și bunelor moravuri, ce ar conduce la anulările contractelor. Însă. Contractele cu dispoziții anulabile pot supraviețui prin ajustarea, înlăturarea sau schimbarea clauzelor ilicite. Scrise ori nescrise. (Art. 1255)
Cuvinte noi: plurilateral. Adresabil contractelor cu mult mai mulți semnatari, anulabil pentru una dintre părți, viabil pentru celelalte sau anulabil întregime, dacă participarea părții anulate era esențială pentru îndeplinirea clauzelor contractuale. (Art. 1256)

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share