Calendar științificHome

Calendar științific: 26 iunie 2015

26 iunie

26 iunie Charles_Messier

Pe 26 iunie 1730 se năștea Charles Messier, astronom francez. Messier a fost un eminent vânător de comete, el reușind să descopere nu mai puțin de 20 de comete. 13 dintre ele îi poartă numele, Messier fiind recunoscut ca primul descoperitor al lor. În prezent, Messier este mai mult cunoscut prin Catalogul Messier, un catalog are cuprinde 110 corpuri cerești: galaxii, roiuri stelare și nebuloase. Pentru multe dintre aceste obiecte Messier a fost primul care le-a observat. Un crater de pe lună și asteroidul 7359 Messier îi poartă numele.

Pe data de 26 iunie 1894 se năștea Hermann Pohlmann, pilot și inginer de aeronautică de naționalitate germană, principal proiectant al bombardierelor în picaj Junkers Ju 87 ‘Stuka’, folosite de aviația militară a celui de-al Treilea Reich în cel de-al doilea Război Mondial.

Pe 26 iunie 1913 se năștea Sir Maurice Vincent Wilkes, informatician britanic, laureat al Premiului Turing pentru rolul său în dezvoltarea calculatorului EDSAC.

Pe 26 iunie 1927, la București, se stingea din viață Vasile Pârvan,  istoric, arheolog, epigrafist și eseist român, membru titular  al Academiei Române. Vasile Pârvan a avut un rol deosebit în crearea noii școli românești de arheologie. El a organizat Școala română din Roma, instituție pentru perfecționarea tinerilor arheologi și istorici, și a inițiat și condus apariția anuarelor acesteia „Ephemeris Dacoromana” și „Diplomatarium Italicum”, precum și prima serie a revistei „Dacia”.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share