Calendar științificHome

Calendar științific: 24 iunie 2015

24 iunie

24 iunie Dechauffour_de_Boisduval_1799-1879

Pe 24 iunie 1799 se năștea Jean Baptiste Alphonse Déchauffour de Boisduval, entomologist, botanist și fizician francez. A inventat și dezvoltat scara Boisduval și a identificat multe specii noi de fluturi. Fiind unul dintre cei mai renumiți specialiști în domeniul lepidopterelor din Franța, a fost co-fondator al Société Entomologique de France (Societatea Entomologică Franceză). La începutul carierei a fost interesat de studiul coleopterelor și a colaborat cu Lacordaire și Latreille. A fost custodele colecției Pierre Françoise Marie Auguste Dejean din Paris și a descris multe specii de gândaci, fluturi și molii în urma călătoriilor de la bordul navei franceze Astrolabe.

Pe 24 iunie 1398 se năștea Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, un metalurgist, bijutier și tipograf german care s-a remarcat prin contribuția sa la tehnologia tipăririi. Este creditat cu crearea unui nou tip de presă tipografică și a unor cerneluri pe bază de uleiuri. Originea primelor prese ale lui Gutenberg este neclară, mai mulți autori considerând presele sale inițiale drept adaptări ale preselor fixe deja existente în Europa, în combinație cu tehnologia de tipărire cu caractere mobile din metal inventată în Coreea și China.

Pe 24 iunie 1946 se năștea Ellison Shoji Onizuka, astronaut american originar din Kealakekua, districtul Kona, Hawaii, care a zburat cu succes în spațiu cu naveta spațială Discovery în misiunea STS-51-C din anul 1985. A murit în explozia navetei spațiale Challenger în timpul misiunii STS-51-L, din care făcea parte în calitate de specialist. El a fost primul american de origine asiatică și prima persoană de origine japoneză care a ajuns în spațiu.

Pe 24 iunie 1929 se năștea Carolyn Jean Spellmann Shoemaker, astronomă americană, co-descoperitoarea Cometei Shoemaker–Levy 9. Ea a deținut un timp recordul pentru cele mai multe comete descoperite de o persoană. Shoemaker și-a început cariera în astronomie în 1980 și, până în 2002, ea a descoperit 32 de comete și peste 300 de asteroizi.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share