Calendar științificHome

Calendar științific: 22 iunie 2015

22 iunie

Charon Pluto 22 iunie

Pe 22 iunie 1978, astronomul James W. Christy de la Naval Observatory în Flagstaff, Arizona, S.U.A. a descoperit dovezi privind existența unei luni în jurul lui Pluto. După analizarea unor fotografii și a unor calcule privind orbita lui Pluto, acesta a ajuns la concluzia că alungirea orbitei lui Pluto poate fi cauzată doar de existența unei luni. Aceasta se află la o distanță de 19,600 kilometri de Pluto și are o mișcare de rotație cu o durată de 6,4 zile. Luna a fost botezată Charon – celebrul personaj din mitologia greacă – era luntrașul din Infern care transporta sufletele morților peste râul Acheron, doar dacă acestea puteau plăti călătoria. Sufletele care nu puteau plăti erau osândite să pribegească 100 de ani pe malurile Acheronului, de aceea morților li se punea sub limbă un bănuț.

Pe 22 iunie 1864 se năștea Hermann Minkowski, matematician german la origine evreu lituanian, care a creat și a dezvoltat geometria numerelor și a folosit metode geometrice pentru a rezolva probleme dificile din teoria numerelor, fizica matematică, și teoria relativității.

Pe 22 iunie 1933 se năștea Nicholas Sanduleak, astronom american de origine română. Asteroidul 9403 Sanduleak îi poartă numele. Părinții săi s-au născut în România și s-au mutat la Cleveland la puțin timp după nașterea sa.

Pe 22 iunie 1910 se năștea Konrad Zuse, inginer german, pionier al informaticii. Cea mai mare realizare a sa a fost primul calculator funcțional programabil și Turing-complet, Z3, care a fost pus în funcțiune în mai 1941. A primit premiul Werner-von-Siemens-Ring în 1964 pentru Z3. Mare parte din activitatea sa timpurie a fost finanțată de familie și de comerț, nefiind aproape deloc ajutat de guvernul nazist.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share