HomeZăngănele

Zăngănele LXIX

Emanuel-Parvu-Piata-Universitatii-1990-Minerii-lui-Ion-Iliescu

Fiindcă minerii sunt români. Pentru că țiganii sunt tot ai noștri. Deoarece țăranii încă primesc dogoarea glodului de pe meleag dacic.

Ideal ar fi ca orice costum îmbrăcat să-ți împrumute din personalitate. Sutana să-ți dea duh sfânt, halatul alb pricepere pentru mântuirea trupului, salopeta putere de muncă și sârgul cel de toate zilele lucrătoare, broboada și cușma înțelepciune populară, pălăria civism, kakiul somn în pace, roșul apărare în caz de urgență și albastrul…. Cel deschis aripi spre cer, sigure, cel brunet nimic. Poate un glonț în cap, poate o bâtă pe spinare. Dar mai contează nuanța?

Costumul deux piece ar trebui să pună bărbaților și femeilor în gură vorbe elegante și responsabilitate. Deseori se întâmplă invers. Rolul pe care-l joacă fiecare îmbrăcăminte transformă purtătorul într-un actor după ureche de cele mai multe ori. Sobrietatea negrului de robă ar trebui să împartă dreptate, de fapt s-o propage. Zeloșii însă depășesc scenariul și uită că dezbrăcați nu sunt mai departe de epoca de piatră, mai deștepți. Să-i văd eu purtându-și burțile la vedere, ciolanele descărnate, diformitățile de tot soiul și să mai facă exces de atribuții, ar râde și curcile de judecățile cu drept de viață și moarte, cu drept de mutilare și batjocorire. Să văd eu cine l-ar mai lua de sfânt pe popă perorând în slip, pe polițist dând pulane în fundul gol, pe asistentă la costum de baie făcând injecție (aici s-ar putea ca exemplul să stimuleze însănătoșirea), pe moș Arvinte dând sfaturi în izmene și pe consoartă dând cu sapa doar în ,,gogoșari”. Cine-ar mai sta cu gura căscată admirativ pentru un deputat în bermude, un președinte nudist, un primar jucând în chiloți pe mese? Nici naiba!

Nu mi-a picat bine când bâtarii din Valea Jiului s-au pus cu măciuca pe bucureșteni. Unii chiar păreau nevinovați, alții chiar erau. Unii meritau o mamă de bătaie, dar de unde să știe ei cui să o administreze? Au luat la rând tot ce le pica în mână. Mulți credeau că strada aceea mare le aparține și s-au așezat cu dosul pe ea pentru multe zile. Mulți credeau că aceea este democrația, că acolo se fac și se desfac ițele țării, în Piața Universității. Cei cu cizme și caschete contrariul. Poate din invidie, poate din echitate. De ce să nu fi fost carosabilul și trotuarul și al lor? Vroiau și ei să cânte în cor imnul minerilor acolo, la kilometrul zero. Gândind socialist se făcuse ordine în țară, trecând bariera în parte opusă se năruise un ideal. În acele timpuri a fi liber însemna puțin. Casa nu valora mai mult decât un apartament închiriat de la stat, averea nu mai mult de trei salarii, o Dacie nouă și o friptură la sfârșit de săptămână. O pereche de pantofi de muncă, o cămașă scrobită, o cravată roșie și-un costum de bun. Visa oare cineva la vile, mașini de lux, excursii în Haiti, iahturi și avioane? Nimeni. Nici chiar elitiștii, cei deja cu bunăstare, nu vedeau mai departe de JR Ewing și de micile mașinațiuni cu două galoane de combustibil. Cine și-ar fi închipuit că un om poate avea fără ciomag, furcă, pistol, mitralieră, tanc, obuzier, tun și bombă nucleară, fără poc de răzmeriță servită pe tavă o urbe, o regiune sau chiar o țară? Nici Dumnezeu din cer! Azi, toate astea se cumpără. Ar fi acceptat cineva tatuajul și tunsoarea zero? Absolut nimeni! Ele ar fi etichetat rapid în aspirant la închisoare sau membru cu ,,drepturi” depline și-ar fi dus automat la stigmatizare și oprobiu public.

Așa s-au inversat toate valorile. Minerul pus în slujba țării, cel care aducea căldură și lumină în căminele românilor, din erou a fost transformat în criminal, primitiv, tâlhar, oaspetele închisorii în model pozitiv pentru candidații la pierderea timpului fără rost. Polițistul, procurorul, judecătorul, parlamentarul, premierul și președintele: numai buni de pus după gratii.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share