Calendar științificHome

Calendar științific: 10 iunie 2015

10 iunie

 

Nikolaus-Otto 10 iunie

 

Pe data de 10 iunie 1832 se năștea Nikolaus August Otto, inventator german, născut în Ducatul Nassau. A locuit în Franța unde s-a interesat de mașinile cu gaz ale inginerului francez Etienne Lenoir. Otto a fost inventatorul primului motor cu combustie internă care ardea în mod eficient combustibilul direct într-o cameră cilindrică cu piston mobil, mișcarea efectuându-se de-a lungul generatoarei cilindrului. Deși fuseseră inventate și alte motoare cu combustie internă (de exemplu, de către Etienne Lenoir), acestea nu s-au bazat pe patru timpi separați. Conceptul de patru timpi este posibil să fi fost deja discutat la data invenției lui Otto, dar el a fost primul care l-a pus în practică. Motorul mașini voastre cu benzină este un motor Otto.

Pe data de 10 iunie 1861 se năștea Pierre Maurice Marie Duhem, chimist, istoric și filosof al științei francez. Este autorul a mai multor lucrări importante din istoria matematicii și a științelor în general. S-a ocupat de fundamentarea dinamicii generale, tratând patru mari categorii de fenomene: sistemele capabile de modificări reversibile, sistemele cu frecare, sistemele cu histerezis, sistemele parcurse de curenți.

Pe data de 10 iunie 1706  s-a născut John Dollond, optician englez, cunoscut pentru inventarea, în 1758, și comercializarea lentilei acromatice. Până în 1752 a exercitat meseria de țesător ca apoi să aibă preocupări în domeniile matematicii și astronomiei. În acel an, împreună cu fiul său Peter, a înființat un Institut Optic. De la el a rămas o lucrare intitulată Account of Discovery Made by John Dollond which Led to the Improvement of the Refracting Telscopes, care a fost adnotată și publicată de fiul său în 1779.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share