Fărădelegea lui Călin – Podul ciril

Dat-au iama-n cuvintele întregului popor….
Și le transformară în ale lor. Onor ,,insesizabile”-lor, departe de ce vă puteți închipui. De la aproape neperceptibil, la intangibil și inexpugnabil. Oricât ar încerca creditorii să le pună portăreii pe urme și executorii pe silire, instituțiile publice și ale lor proprietăți, publice, rămân intangibile. Inalienabile și imprescriptibile. Neuzul nefiind motiv de trecere în proprietatea altcuiva, necum prin uzucapiune sau posesie din cele mai bune. Însă nu mai era nevoie de asemenea exemplificări, cele trei I-uri nu lasă loc de interpretări. Celelalte variante se reduc la administrare sau dare în folosință: închiriere sau concesiune. (Art. 861)
Vorbe mari și cam…. Susceptibil o fi dreptul proprietății publice de limite de lege și Cod Civil pe partea de proprietate privată, dar să nu depășească interesele aferente. Incompatibilitate. Din eterul juridic. Divergență. Între marele proprietar public și o oarecare persoană. Tot în instanță rezolvabile. Iar dacă ultimei i se constată o nedreptate, i se va plăti din uriașul buzunar statal ,,… o justă și promptă despăgubire…”. Ajung la mica afacere de acum 17 ani cu Primăria. A cărei celeritate n-a atins acest Al. 3 din Art. 862.
De dat pare că nu dă. De luat totuși ia, însușindu-și bunuri prin achiziții publice, exproprieri, donații, legat – cu vrerea deținătorului -, convenții cu titlu oneros – făcându-se prin voia celui ce dobândește -, transfer de la privatele statului în domeniul public. Și-or mai fi destule, ,,… alte moduri…”. (Art. 863)
Cu toate acestea, încetează dreptul pentru proprietatea publică dacă bunul s-a dus…, nu mai este uzabil și nici de interes public. Trecerea lui în domeniul privat are același efect. (Art. 864)
Titularii să anunțe proprietarul. Statul pe stat. Titularul pe titular. Ori n-au citit după redactare, ori…. Despre apărare în justiție a dreptului de proprietar public va să înștiințeze Art. 865. Informare, cum spuneam, introducere în instanță a tulburării sesizate. Adusă la zi imprescriptibilitatea Art. 563. Bună atunci, bună și-acum.
Drepturile descompuse. În reale momentan. Din cele despre care deja s-a scris. Reale: de administrare, de concesiune și de folosință gratuită. (Art. 866)
De sus în jos, de la forul cel mai important la ultimul în ierarhie. Guvern… consiliu local. De dare în administrare a unui bun. Controlabilă de aceiași. (Art. 867)
Pretendenți la titlu: regiile autonome, autorități de administrație publică de la centru la locale și instituțiile cu ranguri diferite. Administratori cu largă dispunere de bun, legal și contractual. (Art. 868)
Încetarea la momentele de încetare a dreptului de proprietate publică, când se revocă actul de constituire a administrării. (Art. 869)
Abia acum titularul are alt înțeles decât proprietarul. Administratorul își apără în justiție drepturile. (Art. 870)

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share