EditorialFărădelegea lui Călin

Fărădelegea lui Călin – Coxul tivil

Când pe continent, când….
Apele și nebunia lor de-a se revărsa. Uneori rămânând statornice acolo unde mai ieri era pământ cât vedeai cu ochii. Creând un proprietar de insulă. (Art. 574)
Văd că nu-și pune întrebări și nici nu-și oferă răspunsuri Codul Civil, se mulțumește să ducă problema zonelor foste albii de râu, autosecate, mutate în altă parte, într-o lege specială. Eram pregătit să reîmproprietăresc păgubiții apariției insulei Art. 574. (Art. 575)
Și eram pregătit pentru mici dezbateri, deși o privire în urmă a găsit soluția la îndemână, vecinul… ia albia rămasă ,,pârloagă”. Ca și apele, animalele sunt la fel de imprevizibile. Au ajuns în curtea ta, sunt ale tale. Doar să nu le revendice stăpânul în 30 de zile. Că unele se nimeresc în ograda altuia, însă-i o iluzie ideea proprietarului de porumbei, iepuri, pești…. De-or rătăci albinele și două zile nu le revendică nimeni, ale celui pe terenul căruia au zăbovit rămân. Cum lucrătoarele în polen sunt efemere, așa și omul. Trecător.
Un soi de reîmproprietărire sau autoîmproprietărire. Un adaos, o reinventare a imobilului, un set de operațiuni ,,… denumite în continuare lucrări…”, menite să sporească valoarea bunurilor imobiliare. Ar fi bune și… normale toate dacă puțină atenție ar guverna scrierea legilor. Astfel, cele construcții, plantații… s-ar ,,transplanta” la deținător cu ,,sunt” și nu cu ,,revin”, pentru simplul fapt că el le finanțează, prin urmare sunt ale lui. La Al. 2 se vorbește tocmai despre acest fapt cert, chiar dacă nu este clar ce înseamnă ,,… realizată de proprietarul imobilului…” – cu mâna lui sau a altuia -, cum nici ,,… cu materialele sale sau cu materialele altuia…” nu dislocă raționamentului partea sigură – motivul? sunt puțini ,,făcători” de materiale, cei ce realizează chirpici de pământ, de bolțari de ciment se mai pot lăuda cu deținerea portofoliului de producător, în rest lemnul, fierul și cimentul sunt industrializate -: debutul lucrării declanșează dreptul de proprietate sau, după vocabularul de aici, ,,… se naște…” Însă, o notă la Art. 577 avertizează că pot exista ,,… impedimente pentru recunoașterea pe cale judiciară…” când nu există autorizație, procesul-verbal de recepție sau nu sunt respectate prevederile din autorizație.
Da’ care-i românul ăla de rând să respecte întocmai regulile? M-au năucit cu plantațiile…. S-a ajuns la lucrări, la cele două tipuri și la versiunile lor. Autonome ori adăugate. Durabile sau provizorii. Autonomele – construcții… de sine stătătoare. Adăugate: necesare (să nu se nenorocească imobilul deja existent), utile (să crească valoarea imobilului), voluptuare (de plăcere și fandoseală, deși nu cred că nu sporește ,,… valoarea economică a imobilului”). (Art. 578)
Parcă mai vii de-acasă. A proprietarului, prezumat că el cheltuie, că a lui este lucrarea. De imaginat unde este proba contrară, la același RIL, la aceeași lipsă de intabulare asupra noii lucrări. (Art. 579)
Nu e deloc confortabil ca tu, furnizor, să te rogi de proprietar să-ți plătească valoarea materialelor, dar nu te pune nimeni să-i dai ce-ți cere pe ochi frumoși și încredere. De aceea Art. 580 nu obligă proprietarul la desființarea lucrărilor și nici la restituirea materialelor, ci numai, cum spuneam, la restituirea contravalorii și repararea unor daune.
Și lăsăm categorisirea lucrărilor în amănunt pentru tura următoare.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share