Calendar științificHome

Calendar științific: 12 mai 2015

12 Mai

12 mai Florence_Nightingale

Pe 12 mai 1820 se năștea Florence Nightingale, infirmieră și statisticiană britanică. A fost precursoarea serviciului sanitar modern. Florence Nightingale a fost nu numai prima infirmieră modernă, dar și un statistician important. S-a folosit de statistici pentru a demonstra necesitatea îmbunătățirilor în sistemul medical. Și-a început experiența ca îngrijitoare într-un spital britanic din Turcia, în timpul războiului din Crimeea.

În data de 12 mai 1941, Konrad Zuse anunța finalizarea primei mașini de calcul programabilă și complet automată – Z3. Acest Z3 a fost un calculator electromecanic proiectat de Konrad Zuse. Era Turing-complet și, după standardele moderne, una dintre primele mașini ce pot fi considerate o mașină de calcul completă, deși îi lipsea operațiunea de ramificație conditională. Z3 a fost construit cu 2.000 de relee, implementând cuvinte de date pe 22 de biți și funcționa la o frecvență a ceasului de circa 5–10 Hz. Codul programelor și datele erau stocate pe film de celuloid perforat.

Pe 12 mai 1936 se patenta prima tastatură Dvorak. August Dvorak, specialist în optimizare, și William Dealey au studiat noi metode de aranjare a tastelor pentru o scriere mai productivă. Astfel, au conceput tastatura Dvorak. Era mai eficientă ca design, literele folosite frecvent erau amplasate pe linia de bază, în așa fel încât degetele mai puternice ale mâinii făceau cea mai mare parte din treabă şi astfel puteai scrie mult mai rapid cele mai folosite cuvinte din limba engleză. Din păcate tastatura nu a prins la public deoarece toţi cei care foloseau deja tastaturi învăţaseră să scrie folosind tastaturile QWERTY şi nu voiau să înveţe din nou cum să tasteze folosind un alt sistem.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share