EditorialFărădelegea lui Călin

Fărădelegea lui Călin – Arborescent


– Măi nene, știi să sudezi?…
Luăm șase luni. Mai punem o zi. Angajăm un director. Îl supunem la caznele probei. Îi dăm 45 de zile lucrătoare. Plus 15 = 60. Rămân patru luni și-o zi de muncă efectivă, plătibile pentru eficiență maximă.
Am epuizat toate sinonimele stării de incertitudine. Celei furnizate de litera d) a Art. 85 – identică postură. Scurtă perioadă în urmă am căutat acel lucru de care să mă agăț spre a-mi rotunji binișor și licit veniturile. Ligamentul? Persoana și statutul ei la momentul debutului într-un loc de muncă. Ai lucrat la stat? Nu? Află că vei fi debutant, că ai nevoie de un mentor minim 6 luni, maxim 12, după studii…. Mai ales când ,,meseria” aleasă are blazonul ,,funcționar public”. Deci, probitatea profesională are nevoie nu doar de putere de convingere, ci mai ales de timp pentru deplina eficiență. Și-atunci mi-am cercetat rațiunea despre cum își selectează angajatorul candidații fără să discrimineze, în ton cu tot conținutul Art. 85: ,, Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăși: a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni; b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 și 6 luni; c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni; d)…” vorbii despre el. Joburi cu… dedicație, nu? Scurte și….
Angajatul cu… zile pare o marfă pentru bandajat rănile activității lezate de ineficacitate ori orgolii, imposibilitate sau impas, unul căruia îi poți spune adio fără remușcări. Dânsului i se ,,întoarce” un serviciu, formal, la Art. 86: ,,Al. 1 – Angajatorii sunt obligați să informeze salariații angajați cu contract pe perioadă determinată despre locurile de muncă vacante sau care vor deveni vacante… și să li se asigure accesul la aceste locuri de muncă în condiții egale cu cele ale salariaților angajați…; Al. 2 – O copie a anunțului prevăzut la Al. 1 se transmite de îndată sindicatului sau reprezentanților salariaților.” Cum am bănuit, se desfidă de la începutul Codului muncii existența inechităților, dar nu definitiv, repetatele trimiteri la presupuse abateri mai curând le întrețin, decât să le eradice.
Art. 87 întinde și mai tare coarda, strigă-n gura mare să se-audă-n… și nu prea: ,,Al. 1 – Referitor la condițiile de angajare și de muncă, salariații cu contract individual de muncă pe durată determinată nu vor fi tratați mai puțin favorabil decât salariații permanenți comparabili, nu numai pe motivul duratei…, cu excepția cazurilor în care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.” I-am prins! Care favoruri? Legea și-atât! Egalitate! Mii de cruci! Al. 2 ne explică cine-i ăla de-i luat reper, salariatul cu contract pe perioadă nedeterminată, iar Al. 3 este și mai șmecher, pune înaintea omului tiparul dispozițiilor ,,… din contractul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestuia, reglementările legale în domeniu.”
Mi-e oarecum să mai continui, invective-s….

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share