Cenaclul Alexandru Sihleanu – 12 martie 2016
ATÂTEA LABIRINTURI DOAMNE, DE NU MAI ŞTIU SĂ MĂ ÎNTORC LA SUFLETUL MEU
Sâmbătă, 12 martie 2016, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, susţinut de Matincă Costea, cu un monolog semnat Florin Scărlătescu, „Scrisoare la înalta promisiune” şi un cuplet semnat Bogdan Căuş, „Nu mă bag”, care a relaxat atmosfera, iar interpretul a cules aplauze.
A urmat lectorul de serviciu. Vasile Ghinea, cu un grupaj de poezii şi o cronică „Printre cuvinte, adâncimi, zbor şi neant” la volumul lui Constantin Duşcă, „Alămuri albastre” (poezie), Fundaţia Culturală Antares, 2012. Vasile Ghinea, în dublă ipostază de poet şi critic literar, este un creator de atmosferă.
„L-am ascultat pe colegul nostru Vasile Ghinea, cu mult interes şi în cele două ipostaze, cum l-am cunoscut de facto, ipostaza de poet şi a doua care mi se pare mai interesantă, aceea de critic literar. Cele două laturi se interferează. Chiar în cronică, în prezentare de carte, este ca un Midas, totul se transformă în poezie. George Călinescu a fost în critică, ce a fost Eminescu în poezie. Critica lui Vasile Ghinea pe latura asta merge. Versurile sunt transpunerea unor stări de fapt emoţionale, cu ecouri de romanţă în strînsă legătură cu realul. Ceea ce este interesant, este spectacolul oferit de poezie. Remarc aici, asemenea lui Calistrat Hogaş, lectorul ne invită în mijlocul naturii. Ni-l prezintă pe Constantin Duşcă. Spunea George Călinescu, ca să judeci o operă literară trebuie să fii un creator. Lectorul transformă cronica în literatură, în operă literară, pentru faptul că îi dă cronicii, creează, un plus de farmec. Se fac referiri la marii creatori. Asta dovedeşte erudiţie. Lectorul şi-a propus să facă o radiografie a poeziei lui Constantin Duşcă care este şi modernist, captiv în propria zodie. Sunt imagini foarte grăitoare, a referirii la mituri. Cartea se compune pe trei cicluri. Toţi ne subordonăm unui timp implacabil. Ca orice poet şi Vasile Ghinea şi Constantin Duşcă se remarcă prin sensibilitate, prin observaţie atentă şi pertinentă. Şi o epigramă: ,,Se vede că tu ai har/ De poet şi cronicar,/ Ca s-aflăm acum din Duşcă/, Colţii dinţilor cum muşcă”.” (Mihai Constantinescu)
„Poeziile, deşi laconice, concentrează o bogăţie de imagini şi expresii, semn al diversivităţii trăirilor şi al profunzimii ideilor abordate.” (Viorel Dodan)
„Despre poezie, mi-am notat câteva expresii: ,,ronţăit de neuroni”, ,,chipul tău pe zidul vremii”, iar la cronică dl Ghinea este un maestru. ,,Zidul vremii te remarcă/ Tot ce scrii este o artă/. Maestre, a tot ce scrii,/ Cronică şi poezii,/ Le faci radiografii/ Numite ghinionii.” (Nicolae Constantinescu)
„Fiind vorba de o ghinionească întâmplare astăzi, dlui Vasile Ghinea îi adresez o epigramă. ,,Tăcerea din cuvinte/ Domnul Ghinea nu ne minte,/ Doar îi as precum se ştie,/ Critică şi poezie.” (Dumitru Hangu)
„Unul dintre motivele pentru care ne plac comediile este că ne ajută să evadăm din lumea reală, din cotidian, transpunându-ne într-un univers cu totul nou şi fascinant. Ca de fiecare dată talentul dlui Matincă Costea ne atrage atenţia şi ne cuprinde asemenea unor mreje. Creaţiile lectorului de serviciu, scritorul Vasile Ghinea, accentuează teme variate, precum trecerea timpului, solitudinea, melancolia. Universul creaţiei sale surprinde cititorul cu multitudinea metaforei, asemenea lui Nichita Stănescu. Totodată lectorul Vasile Ghinea ne-a prezentat şi calitatea de critic literar analizând cu profunzime critică cartea de poezie ,,Alămuri albastre” a lui Constantin Duşcă, într-o cronică intitulată „Printre cuvinte, adâncimi, zbor şi neant”. Această cronică surprinde prin trimiterile fine către religie şi filozofie, evideaţiate prin utilizarea unor cuvinte cheie: ,,catafatic”, ,,apofatic”. Poezia ,,Cântec” ne frapează cu atmosfera tristă asemenea lui Bacovia: ,,Închid în mine un pumn de jar”. Împlinirea în dragoste se realizează doar în plan oniric. Poezia ,,Sens unic”: ,,Ca într-un vis ne împlinim/ zborul sensului unic”. Actul creator reprezintă pentru Vasile Ghinea o eliberare din cotidian, o exaltare a sufletului.” (Georgiana Elisabeta Panait)
„La început vreau să adresez felicitări colegului nostru Matincă Costea pentru momentul plăcut de divertisment pe care ni-l prezintă săptămânal. Abordând teme ca solitudinea, trecerea ireversibilă a timpului, Vasile Ghinea, lectorul de astăzi, ne-a prezentat câteva creaţii lirice pe care, ca de obicei, constat că le putem încadra în stilul bacovian, simbolist. Motivele ce predomină în poezia sa sunt diverse. Natura predomină, iar elementele telurice şi celeste îşi dau mâna. În filosofia sa Vasile Ghinea se apropie de Nichita Stănescu unde întâlnim procedee artistice de tot felul. În cea de a doua ipostază, aceea de critic, lectorul ne-a prezentat o cronică la volumul de poezie ,,Alămuri albastre” a lui Constantin Duşcă, cronică făcută cu multă minuţiozitate şi din care a relevat toată frumuseţea şi sensibilitatea poeziei acestuia. Am dedus din această cronică că poetul cultivă în lirica sa fiinţa iubită, adoră natura şi anotimpul cald fiind în centrul atenţiei sale. Am dedus din cele audiate că autorul este filosoful care caută umblând prin labirinturi, dar nu se regăseşte. Fapt pentru care ,,mă simt/ Ca un ol cu pământ/ Care stă la rând,/ Pentru un trup de floare”. Lucrarea autorului Vasile Ghinea este completă deoarece atinge toate corzile sensibile ale creaţiei acestui poet care se rătăceşte prin toate anotimpurile făcând aluzie la versetele din Biblie şi făcând popas la toate momentele din viaţa omului. Felicitări!” (Aneta Pioară)
„Faptul că poezia dlui Ghinea este scurtă, atrage. Este o construcţie în jurul unei metafore. Cronica îmi place.” (Genovel-Florentin Frăţilă)
„Am devenit dependent de matincosan. La ora 11:00, sâmbăta, trebuie să luăm doza. După ce am luat pastila, care nu se ia decât cu cafea, efectul este verificat, constatat, nu are efecte secundare şi în timp dă dependenţă. Ne apropiem de lectorul de serviciu care ne face o traducere a poeziei lui Constantin Duşcă prin care cititorul este în faţa unei expoziţii. Criticul plastic Vasile Ghinea face o descriere a tabloului autoportret Constantin Duşcă. Cititorul ar dori ca dl Vasile Ghinea să abordeze, să-şi canalizeze energia creativă către scriitorii râmniceni, deoarece consider că motivaţia criticii trebuie să fie constructivă, în folosul colegilor de cenaclu. Referitor la poezia prezentată, este o poezie scurtă şi la obiect, plăcută cititorului. Poezia este pe un sens unic, de unde dl Vasile Ghinea nu se mai poate întoarce, în sensul unei abordări profund filosofice.” (Adrian Câmpeanu, preş. UCSR)
„Cu bogatul său har, dl Matincă ne introduce în atmosfera culturală, ne face să zâmbim în reamintirea unor schiţe, dar şi cu unele proprii, noi. Dumnezeu să ne dea putere, să o ţină tot aşa! Lectorul de azi reuşeşte să ne reunească, să ne trezească conştiinţa, să ne determine să semnăm în fiecare sâmbătă actul cultural.” (Costică Dârstaru)
„Întâi să-i mulţumim dlui Matincă Costea pentru delectarea cu umor la fiecare şedinţă. Despre creaţia literară a lectorului de serviciu ai zice că este o continuare a sensibilităţii şi universului macabru, univers care mă intristează. Alt univers era cu cruci, iar acum a introdus şobolani. Am reţinut temele care îl preocupă: trecerea timpului şi implacabilul mers înainte, zbor. Cât despre cronica literară, ar fi bine să avem opera înainte.” (Georgeta Iuga)
„Constat cu deosebită plăcere că numărul membrilor cenaclului a crescut. Referitor la tânărul octogenar Matincă Costea, prezent la toate şedinţele de cenaclu, ne încântă inimile spre zâmbet şi amuzament. Privitor la lectorul nostru Vasile Ghinea, poetul şi deopotrivă criticul literar, în ambele ipostaze este un bun mânuitor al condeiului. Ca poet abordează o diversitate de teme precum curgerea timpului, ş.a. Limbajul artistic este presărat cu figuri de stil ce creionează un limbaj încifrat, din care se desprinde, luat în totalitatea lor, un sentiment asemenea lui Bacovia. Cronica este o lucrare minuţioasă, ca o radiografie a universului liric din volumul lui Constantin Duşcă, ,,Alămuri albastre”, din care reiese capacitatea lectorului de a interpreta, de a analiza creaţia literară. Constatat cu plăcere că între membrii cenaclului s-a dezvoltat un limbaj şi un duel epigramistic, din care se văd noi creatori de limbă, de cuvinte, care se vor impune în limba română.” (Floarea Stănescu)
„La ordinea de zi de astăzi am avut două esenţe de intelectualitate aflate într-o antiteză clară, dar foarte plăcută urechii mele. Poezia dlui Ghinea este scurtă, concisă, aproape angelică şi-n preajma ei trebuie să mergi în vârful picioarelor ca să nu-i striveşti corola. Bine ar fi dacă ar face un auxiliar didactic pentru elevi (în ajutorul redactării).” (Gina Nechifor)
Sâmbătă, 19 martie, începând cu ora 11:00, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi închinată artei grafice şi lansării de carte, autoare Mihaela Roxana Boboc din Buzău. Vă aşteptăm!”